• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa [Makieta] Makieta Przemytnika

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Będziesz jeszcze nanosił poprawki przy malowaniu torów? Iglice i podkłady w ich obrębie można by maznąć czarną farbą żeby było widać że nasmarowane

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Jeśli chodzi o tory już nie planowałem robić poprawek.Natomiast połączenie tych obu fragmentów zamierzam poprawić. Różnice poziomów wynikają z prostej przyczyny. Na całej makiecie znajduję się korek 5mm a na nowym fragmencie go nie ma i aby zniwelować różnice poziomów pod deską była przybita deska 5mm. To wyrównało wysokości szyn jednocześnie ustawiając nowa deskę na poziomie o 5mm wyższym w stosunku do całej makiety. Planuje jeszcze poprowadzić drogę z rampy do miasteczka za stacją oraz zrobić wzniesienia w miejscu łączenia bocznic zresztą. Jak to zrobię będzie już koniec prac.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Przemytnik napisał(a):
.... Jak to zrobię będzie już koniec prac.
Hehehe, ale optymista, praca nad Twoją makieta, dopiero się zaczyna, więc próżno wyglądać końca, bo swe prace to się całe życie poprawia i rozwija.
Tak przeglądając fotki, to jeszcze sporo pracy czeka przy poprawianiu budynków, ulic, zieleni, może jakieś zróżnicowanie terenu :roll:

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Niestety brak czasu nie pozwala mi na dalszy rozwój prac .Mam teraz kogoś bliskiego i teraz nią się zajmuje w wolnym czasie a jakiekolwiek prace przy makiecie zostały wstrzymane.W pewnym wieku człowiek dochodzi do wniosku,że najważniejsza jest stabilizacja i budowa makiety zaszła na tory boczne. Moja wybranka ma na imię Ewa i jestem szczęśliwy :)

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Spożywałeś jakiś doping w płynie, czy co :shock: żeś chłopie zwalił z nóg tekstem, przecież od święta możesz dopieszczać też :roll: .... makietkę :D

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Żeby dopieszczać makietkę trzeba mieć dobrą formę i trochę wolnego czasu a jednego i drugiego brak.Pozatym w moim wieku to człowiek ma już lenia i należy się cieszyć że dożyło się kolejnego dnia :)

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Witam wszystkich po kilku miesiącach mojej nieobecności.Dłuższy czas zastanawiałem się nad tym co jeszcze mogę zrobić na makiecie i postanowiłem wykonać jezioro.Są na pewno osoby które już coś takiego robiły i proszę je o pomoc techniczną.Interesuje mnie zarówno to co mogę jeszcze zrobić przy jeziorku jak również materiały jakie potrzebne są do wykonania projektu.Zdjęcia poniższe przedstawiają przebieg prac.

Załączniki

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Czyżby bolała głowa :twisted: i znalazł się czas na makietę??? :roll:
Poziom gruntu tego jeziora wypadł wyżej od torowiska?
Co prawda, nie stosowałem tego ściśle na makiecie, ale na próbach wypadło rewelacyjnie, skurcz praktycznie zerowy.
http://ds5.agh.edu.pl/~qziou/viewtopic.php?t=1658
Ze swej strony, to zerwał bym tą piankową czapę, wyciął wyrzynarką otwór i jeziorko skonstruował pod płytą.

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Mam obecnie wenę twórcza i chce coś zrobić na makiecie.Niestety jest tak że jezioro będzie wyżej niż torowisko.Nie mogę wyciąć w desce dziury pod nią znajduje się biurko i wszystkie przewody idą tuż pod deską.Jutro planuje pomalować na niebiesko oczko i chyba będzie można wylać żywice.Mam zamiar również zrobić brzeg z plaża ale nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać...

UNIVERS

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
O kurka - niezła wanna. Wsadź tam figurkę barbie, zalej wodą i będzie makietka że hej...
Przemytnik napisał(a):
Mam obecnie wenę twórcza
Nie gratuluję wyobraźni. Jest głęboka jak ta wanna... skąd ty czerpiesz te pomysły człowiecze?

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Przemytnik napisał(a):
Dalszy rozwój prac
Ewidentny brak estetyki i detali. O gustach niby się nie dyskutuje (makietę robisz dla siebie) ale publikując tu fotki chcesz byśmy to komentowali.

Po pierwsze wywal to jezioro (widziałeś Ty kiedykolwiek jezioro na wzgórzu z niebieskim dnem ?) zapewne nie - jak chcesz zrobić jezioro (przy tej wielkości to raczej staw) to zrób dziurę w płycie od spodu podbij drugą płytę. Gipsem zrób rzeźbę dna i pomaluj to na jakiś ciemny kolor lub kilka kolorków (im głębiej tym ciemniej). Nie zapomnij też o bujnej roślinności przy brzegach - tyle odnośnie jeziorka.

Na pozostałych fotkach tez brakuje zróżnicowania roślinności , chwastów miedzy torami i masy innych detali, które upodobniły by niewielkim nakładem środków finansowych twoja makietę zabawkę do realnego świata i nadały by jej smaczku :(

pomyśl nad tym :smile:

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
xendx napisał(a):
pepej napisał(a):
to zrób dziurę w płycie od spodu podbij drugą płytę.
czytaj uważnie Pepej :razz:
Przemytnik napisał(a):
Nie mogę wyciąć w desce dziury pod nią znajduje się biurko i wszystkie przewody idą tuż pod deską.
Nie wiem jaka grubą płytę ma przemytnik ale na staw takiej wielkości wystarczy podebrać 1cm. Ja bym mimo wszystko wyciął otwór jeśli nie może być nic pod spodem to na równo z dołem płyty wkleił bym dopasowany kawałek płyty pilśniowej. Dla mnie to żadne tłumaczenie że pod spodem jest biurko i kable . Dla chcącego nic trudnego :D

Szkoda tylko, że chłopak się narobił zamiast najpierw spytać - uczy się ewidentnie na swoich błędach :D

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
W takim razie niech to jezioro nazywa się od dziś staw:) mi beż różnicy:.Niebieskie dno faktycznie wygląda niezbyt realistycznie,zakryłem to piachem i wylałem żywice.Nie planuje robić dziur a deski na całej makiecie mają 10mm grubości.Roślinnością i chwastami zajmę się w marcu póki co chce zakończyć jeden projekt.Jak okaże się że staw wygląda jak”Idź stąd i nie wracaj” zlikwiduję go- na to akurat dużo czasu nie potrzeba...

Załączniki

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Przemytnik napisał(a):
W takim razie niech to jezioro nazywa się od dziś staw:) mi beż różnicy:.Niebieskie dno faktycznie wygląda niezbyt realistycznie,zakryłem to piachem i wylałem żywice.Nie planuje robić dziur a deski na całej makiecie mają 10mm grubości.Roślinnością i chwastami zajmę się w marcu póki co chce zakończyć jeden projekt.Jak okaże się że staw wygląda jak”Idź stąd i nie wracaj” zlikwiduję go- na to akurat dużo czasu nie potrzeba...
Zrobisz jak uważasz - nasze opinie już znasz

100 razy lepiej by to wyglądało jakbyś na deskę makiety położył druga deskę z wyciętym otworem pod jeziorko. Łatwiej zamaskować jedno centymetrową dechę niż 5 cm górę :D

Mimo wszystko życzę powodzenia :D

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Następnym razem tak zrobię o ile będzie następny raz...Wlałem żywicę i chyba muszę stwierdzić że zbyt stromo jest przy brzegach będę chciał to zniwelować tzn obniżyć brzegi o jakieś 2cm.Ile czasu zastyga żywica?Jak na razie jest ładny zapach...