• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa [Makieta] Makieta Przemytnika

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Ok1 była kupiona od jednego z użytkowników forum ja tylko zrobiłem małą przeróbkę oświetlenia. Jeśli chodzi o malowanie torów było to zrobione na fragmencie z bocznicami zanim były położone tory .Dołożyłem ostatnie 2 zdjęcia z tamtego czasu.Z biegem lat praktycznie tej farby prawie wcale nie widać.Można to oczywiście poprawić małym pędzelkiem ale pewnie szuter na tym też ucierpi.Najlepiej to robić jak tor jest czysty.Jak będę mieć luzy zajmę się poprawką tej kwestii.Szutru może jest za dużo ale w niektórych fragmentach ze względu na złe rozcieńczenie wikolu z wodą zrobiły się plamy na podkładach.Trzeba było coś z tym zrobić więc zamaskowałem to szutrem a duże proporcji wikolu z wodą były w celu dobrego trzymania się.Można teraz jechać odkurzaczem po makiecie i szuter zostaje kiedyś jak proporcje wody z wikolem były mniejsze to odkurzacz za dużo wciągał były braki i trzeba było to uzupełniać.Teraz nie ma tego problemu.Trudno jest dobrać odpowiednie proporcje tak by nie było zacieków na podkładach a jednocześnie by szuter trzymał dobrze.Można powiedzieć ,że to jest makieta eksperymentalna ze względu na dużą ilość poprawek :)

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Remont torowiska czyli malowanie szyn :)Dość upierdliwe jest wykonywanie tej czynności zwłaszcza na obiekcie ale możliwe , że w tydzień może uda się to ogarnąć :) Po malowaniu niektóre podkłady trzeba będzie przypatynować pod kolor szutru bo dostały tzw odłamkowym

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Remont torowiska na szlaku głównym zakończony :) Najbliższe plan malowanie torowiska na 4-rech bocznicach i zakładanie oświetlenia w 3 szt wagonów :)

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Dalsza partia fotek

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Malowanie wnętrz w wagonach Umbau-Wagen i zakładanie oświetlenia :) Pora zająć się Torowiskiem na bocznicach :)

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Witam ponownie dawno nic nie dodawałem,więc pora coś dorzucić .Na makiecie odbył się mały remont. Ponieważ jest to już ukończone można to opublikować :) Na początku wymieniłem drzewka na wzniesieniu na bardziej realistyczne . W drugiej kolejności odremontowałem czyli pomalowałem budynek stacji paliw trochę farby i budynek nabrał nowego życia.W starym miasteczku za stacja przybyły nowe kamienice chodnik , ulica i nowe tło. Po lewej stronie od dotychczasowego miasta był las został zastąpiony drugą częścią miasta.Podobają mi się budynki z wnętrzem zakupiłem 2 sztuki na ten fragment wysokie kamieniczki :) Zamiast sklepu w nowym fragmencie miał tam stać hotel niestety nie udało się zakupić w planach miał być
Vollmer 43772 Poprzedni fragment lasu został przeniesiony za bocznice i dołożone są nowe drzewka.

Załączniki

projectps

Użytkownik
H0e
Reakcje
72 0 1
Nie abym się czepiał, ale w przypadku "otoczenia" warto też zadbać o szczegóły. Bo wyglądają zabawnie
Szczególnie łuki uliczne - to muszą być łuki a nie prosto-kreślne kąty. Są pewne wymagania minimalne dla łuków ulicznych odpowiednio do klasy drogi (i poruszających się) na niej pojazdów
Inaczej o kolizję na takich "skrętach" nie trudno

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Drogi kupiłem Fallera przez net nie widząc ich nawet tyle co na zdjęciu.Jedyne co było istotne to aby łuki odcinki proste parking były w jednym kolorze.Też mi nie pasuje ,że łuki są takie ostre zmniejszyłem ich ostrość o połowę Noch ma delikatne łuki ale są one niedostępne. Wiesz gdzie można kupić coś realistycznego?

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Dawno nic nie dodawałem. Pora coś wrzucić nowego :) Film dość trudno nagrywać jednocześnie sterując stąd czasami obraz może nie być perfekcyjny. Najwygodniej jest nagrywać maksymalnie dwa składy ale chciałem pójść na całość :)

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Mała przebudowa zrobiona była w maju 2023roku. W środkowej części makiety za peronami jest obecnie lokomotywownia i po lewej znajduje się wieża ciśnień przeniesiona została z głównej części miasta (Z prawej strony) W mieście po prawej został przeniesiony budynek narożny w miejscu tym była wieża ciśnień i po środku miasteczka jest nowy hotel. W trzecim sektorze za torami to nowe miejsce( ucieta była diorama na pół i przeniesiona do wnętrza regału najkrótszy sektor. Przybył tam nowy budynek pierwszy z lewej . Spodobał mi się przejazd przez budynek i wykorzystałem akurat znajdującą się tam uliczkę brukowana i jest w sam raz :) Sporo czasu zeszło się ze zrobieniem kanału na lokomotywy ale ładnie to teraz wygląda .Najgorsze że takie małe przebudowy zajmują koło miesiąca.

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Remont z lipca 2024 .Odświeżenie torowiska i wymiana trawników .Przebudowa układu torowego na stacji i dodanie zadaszanego peronu plus dorobienie oświetlenia:) Trzeba było dobudować sporo przejazdów w dość nie korzystnym miejscu tzn na zwrotnicy .Teraz bym już zrobił to przed zwrotnicą to by zdecydowanie ułatwiło ale trzeba by dobudować drogę. W miejscu w ,którym znajduję się tankowanie lokomotyw spalinowych dołożona fototapeta od razu to lepiej wygląda Kilka drzew zostało poprawionych .:)

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Oświetlenie pod Wiatą jak powstało i efekt końcowy. Ostatnie zdjęcie stacja przed przebudowa w lipcu 2024r. Ten układ torowy pozostał po demontaż lokomotywowni i dlatego należało go jakoś przerobić .Szkoda tylko ,że tego typu przeróbki nie są szybkie tylko zajmują z 2-3tyg jak dla mnie

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.779 52 5
Dodałbym barierkę oddzielającą peron od ulicy - dla bezpieczeństwa pasażerów (szczególnie, że są na tym samym poziomie - peron i ulica).
Ale pewnie wziąłeś to pod uwagę.
Od razu fajniej to wygląda z tym zadaszeniem peronu i oświetleniem. Dobrze, że nadal działasz. :) Bo ja nadal kibicuję :)

Mario

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
53 0 0
A może rozważ dodanie znaków zwężenia ulicy tam gdzie szafka wchodzi Ci na drogę i pomyśl jak to "wytłumaczyć". Nie mam konkretnego pomysłu ale takie sytuacje się zdarzają. Np. w Dinant
1724265682995.png

albo coś takiego:

1724265928201.png

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Dzięki za porady macie obaj rację te rzeczy należało by zrobić. Dużo rzeczy należało by jeszcze poprawić .Trzeba by również dodać semafory wyjazdowe z dwóch dodatkowych torów pociągnąć kable i w pulpicie dołożyć dodatkowe przełączniki. Mając makietę można ciągle dłubać niestety na to trzeba mieć czas a są też inne rzeczy ważniejsze do zrobienia

Mormegil

Aktywny użytkownik
Reakcje
492 38 0
Przemalowanie dziobów czy kierownic niewiele zmieni bo farba ulegnie wytarciu przez koła (czy narzędzia służące do czyszczenia szyn). Efekt może pozostać na powierzchniach bocznych.

Rażą mocno semafory, z monstrualnymi diodami, widocznymi wiązkami kabli i ogólnie nienaturalnym wyglądem. Ja całkiem niedawno też miałem podobne sygnalizatory na swojej makiecie ale wymieniłem je na coś wyglądającego całkiem znośnie (oczywiście jak masz kufereczek stóweczek, to możesz sięgnąć po Klubę):

https://allegro.pl/uzytkownik/LocoEngineering