• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa [Makieta] Makieta Przemytnika

Rutek

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Re: Makieta Przemytnika

Pulpit bardzo fajny i czytelny
też myślę aby przerobić swój na taki z widocznym układem torowym, jednak dopóki ten działa nie mam motywacji. Widzę, że makietka się rozwija u mnie niestety zbiera kurz ( i cieszy oko), jednak jakieś działania modelarskie toczą się, doszedłem do etapu gdzie ja mam to wszystko upychać :(

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0

Wszystko mam rozłożone na stałe ,nie chciało by mi się tego ciągle demontować i składać na nowo.Jeśli chodzi o szafki mam zablokowane 5 ale u góry jest 5 dostępnych i na dole jest też 5.W sumie 1/3 jest zablokowana ale budując makietę przewidziałem to i w związku z tym nie ma tam rzeczy potrzebnych.Problem kurzu nie rozwiązałem do tej pory.
Zastanawiałem się czy fragmentu gdzie znajdują się bocznice nie zakryć plexi glasem, wówczas składy na bocznicy by się nie kurzyły.To chyba było by dobre rozwiązanie.
Jak na razie jedynym wyjściem jest zdejmowanie elementów z makiety i odkurzanie.Torowisko mam tak zalane klejem,że przejechanie odkurzaczem nie powoduje utraty podsypki ,więc można czyścić makietkę.Na ten weekend planuje zerwanie toru zewnętrznego przy wzniesieniu nr 3.Są tam trzy łuki R5 jak parowozy wjeżdżają to zwalniają (to mnie trochę drażni) planuję zastąpić łuki R5 flexem.W ten sposób zrobiłem odcinki pod parapetem i tam nie ma tego rodzaju problemu.

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0

Flex na łuku został już zamontowany, parowozy jeżdżą płynnie bez żadnych zwolnień tak jak to miało miejsce wcześniej.Gdybym miał możliwość budowy makiety od początku na każdym łuku zastosowałbym flexy. Na początku budowy sądziłem, że zastosowanie łuków R4 i R5 będzie najprostszym rozwiązaniem owszem było, ale stosowane maszyny które z niego korzystały były innego zdania.Dzięki nabytemu doświadczeniu sadzę obecnie że samodzielne profilowanie torów jest koniecznością (pomimo że zajmuje to sporo czasu,znacznie więcej niż łączenie fabrycznych łuków)
3 zdjęcia jak wygląda to obecnie

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0

Wyprofilowałem flexa (nr katalogowy 58200 takie stosuje na makiecie) tak aby łuk na początku był delikatny a w środku był nieco ostrzejszy następnie dopasowałem szyny opiłowałem je i zlikwidowałem trochę podkładów. Szyna na łuku zewnętrznym ma 90cm a na wewnętrznym jakieś 2-3cm mniej użyłem zwykłych złączek.
Czy flexa łączyłeś przy użyciu zakończeń?- Co to są zakończenia?
Na kółko wewnętrznym właśnie zrywam tory na łukach będą również flexy

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0

Niestety musiałem zerwać tory, które położyłem jakiś czas temu obecnie na łukach prawie wszędzie są flexy. Słabym fragmentem makiety jest część pod parapetem zdarzają się powodzie tego odcinka(ze względu na podlewanie kwiatków na parapecie) i na torach pojawiły się już zielone osady.Nie wiem co z tym zrobić.Panel został przerobiony zgodnie z obecnym układem torowym.Mam nadzieję że po zakończeniu tych poprawek nic więcej nie wymyśle :)

Załączniki

Reakcje
43 6 0

Myślę że doniczka Hydrofoniczna powinna zapobiegać częstym "powodzią" jak to Ująłeś, wystarczy że przesadzisz do niej kwiaty nalejesz wody i przez około 1 do 1,5 miesiąca możesz się cieszyć kwiatami bez ich podlewania ponieważ kwiat sam sobie będzie pobierał wodę w takiej ilości jak jest mu potrzebna, polecam, zapytaj o nią w kwiaciarniach kosztuje około 18PLN. A operacje podlewania można prężcież wykonać za pomocą małej z długim dyszlem konewki nawet "zabawki" i zastosować wysokie podstawki pod doniczkę. Pozdrawiam

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0

-U mnie na parapecie są kaktusy ale jak się podlewa co 3 tygodnie to są takie efekty, ziemia jest tak sucha, że 80% przelatuje przez doniczkę 20% wylewa się przez podstawkę na parapet z czego 10% leci na tory.
-Wysokie podstawki pod doniczkę powinny rozwiązać sprawę.
Dziś skończyłem za szutrowałem 2 metry torów i zasadziłem nowe krzaki wszystko jest cacy.
Zostały do zamontowania semafory tu i tam i będzie finito :)

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0

Niestety nie pasuje mam 6 doniczek dość pokaźnych rozmiarów i musiał bym to wszystko przesadzać sporo roboty a poza tym kupienie takiej wielkości doniczek nie jest prostą sprawą.Po skończonym remoncie pod parapetem muszę ostrożniej lać wodę innej rady nie ma niestety.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.030 85 11

Można też wybrać się do sklepu zoologicznego i zakupić kilka,odpowiedniej wielkości i koloru kuwet dla kotów(sa wystarczająco pojemne) wstawić doniczki i po krzyku. :D

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.030 85 11

Na wszelkiego rodzaju małe rynny bardzo dobrze nadają się profile do regipsów(można dobrać odpowiedni kształt i wielkość,nie rdzewieją ,można je lutować no i są tanie).

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0

Bardzo dobrym pomysłem jest zrobienie tamy wzdłuż całego parapetu wysokości 1 cm to powinno załatwić ostatecznie załatwić sprawę.