• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne od godziny 22 w dniu 11 lutego 2025 do godzin popołudniowych 12 lutego 2025. Będziemy prowadzili prace administracyjne na serwerze. Pozdrawiamy Administracja.

Makieta domowa [Makieta] Makieta Przemytnika

krecik

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No ładnie wygląda konstrukcja makiety.
Swoją drogą, tylu "kolejarzy" z Warszawy a ja sam się borykam z moją makietką.
Oj zaniedbuje relacje, zamiast się podpytywać wszystkie koła od początku sam wymyślam :(

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Na 90% makiety użyłem maty Fallera nr katalogowy 180753 wymiary 100x75cm (jasno zielona jak widac na fotkach) kosztuje około 30zł ale teraz to bym osobiście układał mate BUSCH WILDGRAS na całej makiecie.Jest o wiele droższa ale i lepiej się prezentuje nr katalogowy 7210 wymiary50x40cm i płaciłem za nią 33zł
Jutro postaram się dodac film na Youtube

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
402 1 0
Chyba że ten niedźwiedź polarny to eksperyment biologiczny gospodarstwa rolnego, którego produktem wyjsciowym była krowa. :LOL: Dadać mu pare ciemnych plam i mamy "prawie-krowę".

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
JohnyTRS napisał(a):
Chyba że ten niedźwiedź polarny to eksperyment biologiczny gospodarstwa rolnego, którego produktem wyjsciowym była krowa. :LOL: Dadać mu pare ciemnych plam i mamy "prawie-krowę".
Mmuuuuuuuusicie się czepiać niedźwiedzia :D
Szczerze to ten krowoniedźwiedź pasuje tam jak świni siodło,wymień go na jakiegoś jelonka,czy faktycznie na krowę,ale z prawdziwego zdarzenia!

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Film z parowozem za ciemny. Za mało światła lub źle ustawiona kamera.
Spróbuj filmować ze statywu. Krótkie ujęcia - do 15 sek. Potem zmontować.
Na drugim filmie coś piszczy. Jakby ośki w wagonach. Może trzeba przesmarować?
Z filmowaniem to tak jak ze wszystkim innym. Dużo ćwiczyć, a będzie coraz lepiej.

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
335 2 0
Podziwiam kolegę za pomysł zagospodarowania (poświęcenia) pokoju, ciekawa makieta :LOL:
proponowałbym zmienić coś w semaforach, ponieważ świecą z tyłu, ale to drobna uwaga, nie musisz się do niej stosować ;)
ciekawym pomysłem może być zastosowanie tunelu pod parapetem, kłopotem może zaś okazać się woda i bocznica...
Makieta ma swój urok :D
Trzymam kciuki za dalszą rozbudowę 8)

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Na początku jak budowałem makietę byłem z niej zadowolony wraz z upływem czasu stwierdziłem , że układ torowy jest mało dopracowany i trzeba było coś zmieniac. Teraz postanowiłem zrobic kolejna modernizację(mam nadzieję że to już ostatnia moja przeróbka).Moim celem jest zrobienie wystarczającej ilości miejsca aby przed lokomotywownia mieściły się jeszcze dwie lokomotywy a za zwrotnicą planuje zrobi stanowisko tankowania lokomotyw spalinowych lub nawęglanie wraz z kranem wodnym.Jeszcze się nie zdecydowałem co tam będzie.Jeśli to się nie uda zostanie kotlina widoczna na fotkach a pod parapetem znajduję się teraz zwrotnica, która umożliwia wjazd do lokomotywowni.Planowany czas realizacji projektu 20-25h.Póki co przerobiłem 9 h.

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Dalsze prace przy przebudowie terenu przed lokomotywownia, teraz mieszczą się tam cztery loki.Przybył nowy budynek nawęglanie, w miejscu wyciętej kartki będzie umieszczona wieża ciśnień średnicy 9cm.Brakuje jeszcze ścieżki łączącej nawęglanie z wieżą i lokomotywownią jak również brakuje jeszcze krzaków i drzew.Torowisko zostanie jeszcze tak jak było to poprzednio zazielenione mchem a przy nawęglaniu spatynowane na czarno.Z całym projektem wyszło więcej pracy niż przypuszczałem.

Załączniki