• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne od godziny 22 w dniu 11 lutego 2025 do godzin popołudniowych 12 lutego 2025. Będziemy prowadzili prace administracyjne na serwerze. Pozdrawiamy Administracja.

Makieta domowa [Makieta] Makieta Przemytnika

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Dłuższy czas mnie nie było (zapadłem w lekki letarg) ale już jestem i działam :) Planuje w końcu doprowadzic do końca ten fragment makiety.Korek został już zamocowany oraz tor.W miejscu kartki będzie stał budynek do tankowania diesli a na przeciwko jego będą zarośla plus kilka drzew.Zastanawiam się jeszcze czy kupowac dystrybutor ropy czy nie.Hotel wyleciał całkowicie z makiety a domki zostały poprzestawiane.W mieście teraz stoi wieża ciśnień,jest ciasno ale jakoś się pomieścili prawie wszyscy:)
Tak to wygląda na chwilę obecną:

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Prace na tym małym obiekcie zajęły mi najwięcej czasu nie pod względem roboczogodzin lecz pod względem czasu realizacji od wakacji do zimy:) Można powiedziec że już koniec.Wieża ciśnień wygląda jak szprotka w konserwie niestety z tyłu są rury od pionów i nie można jej za bardzo cofnac.Myśle czy jej nie sprzedac i wymiec na coś mniejszego.

Załączniki

Reakcje
1.782 13 0
Makieta jest bardzo sympatyczna i sporo jest jeżdżenia na niej pewnie :D ,ale może tę wieżę ciśnień rzeczywiście lepiej zmienić na ciut szczuplejszą :roll: .
Nie chciałbym się wtrącać ale obecna wieża - choć jest piękna, wchodzi niemalże w skrajnię taboru.

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Do makiety już się przyzwyczaiłem i nie robi na mnie jakiegoś piorunujacego wrażenia jest bo jest:) Jest gdzie pojeździc to się zgadza.Sporo trzeba się namachac żeby od nawęglania dojechac pod szopę to 4 zmiany kierunku i 3 zmiany zwrotnic.Myślałem żeby wstawic wieżę zamiast kamienicy z czerwonym dachem ale wtedy by całkiem zasłoniła widok a tak byc nie może i jest pat.Wieża wchodzi w skrajnie taboru i tu nie ma co dysktowac to widac.Ledwie loki sie koło niej mieszczą.Szkoda jej trochę sprzedawc nie dawno była zakupiona...

Reakcje
1.782 13 0
Jak masz nerwy w dobrym stanie i cierpliwość, to może pokusił byś się o zdemontowanie tego toru koło wiezy ciśnień i zrobienie lekkiego łuczku , by się więcej miejsca zrobiło koło wieży i będzie super.

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Wieża została przeniesiona w nowe miejsce obecnie stoi w mieście a kran wodny został zdemontowany.Nie za bardzo mam ochotę na kolejną przebudowę. Dziś zdjęcia nowego budynk na makiecie dostałem go od Przemytnikowej pod choinkę oraz fotki dawno zamówionego gagara obie rzeczy zbiegły się w jednym czasie. :)

Załączniki

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
335 2 0
Pięknie :D
Gagar to już wogóle :D
Ja bym jeszcze może ten nowy ładny budynek pomalował i przyrdzewił, to już obok tego Gagara będzie miodzio :LOL:

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Zgadza się gagar jest pierwsza klasa :) Budynkowi faktycznie przydało by się przybrudzenie.Od nowego roku będę uczył się patynowania modeli, kupię co trzeba i jazda.Planuje też spatynowac miejsce w którym znajduję się nawęglaniem i od tego zamierzam zaczac całą zabawę z patynowaniem.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Ślicznie Przemuś, ale niestety musisz się zabrać za patynowanie, żeby wszystko nabrało swoistego uroku, bo jest dobrze, a wierzę, że będzie lepiej :D

Widzę, że gagarek dobrze się przyjął na makietce :D

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Zrobiłem na makiecie kolejną modyfikację.Planowałem zrobic peron po środku torów lecz to by wymagało zerwania jednego toru prostsze okazało się dobudowanie drugiego peronu i tak tez się stało:)
Niektóre zdjęcia nie wyszły jak należy zdjęcia nocne będą na odpowiednim poziomie :)

Załączniki

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Wiesz co Przemek, jak tak patrzę na ilość zmian, jakie zaszły na Twojej domowej makietce, przez ten już dość długi czas Twojej tu obecności, to się cholernie cieszę, że Cię tu przygnałem, bo chłopaki tak Cię wzięły w obroty, że to Ci tylko na dobre wychodzi, ale w tym całym szale przebudowanie nie bądź egoistą i weź czasem dziewczynę na randkę lub do kina ;)
Pozdrawiam i czekam na kolejną relację - to kiedy będzie sportowe lotnisko na makietce ? ;)

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Na początku drugiego peronu przy semaforze miało byc jakieś przejście po torach (Tego aspektu jeszcze nie przemyślałem,chociaż rozglądałem się za kładkami nad torami i może coś takiego się kupi.) A beton mi się zbytnio nie spodobał było widac gwoździe dlatego przykryłem wszystko kostką:)Planuje w tym tygodniu zerwac pierwszy peron i przyblizyc go do krawedzi toru ciut bliżej o pare mm na całej długosci rzecz jasna:).Obecnie znajduje się on zbyt daleko.A przy okazji tej operacji wymienia kostke na całym peronie i przy budynku :) A odnośnie przebudowania poprzednia miała byc ostatnią ale to nie wyszło i już mam koncepcje kolejnej małej modyfikacji.Remont dworca nie zaszkodzi moim zdaniem tylko że Unia mi nie dała dodatcji a jakoś i tak daję rade.:) Zdjęcia nocne będą jak dostane ostatni wagon.Mam nowy skład na makiecie.Jak będzie komplet to zrobię fotki:)

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Nakleiłem na pierwszy peron Strydur 0,5 mm grubosci na na niego nakleiłem kostkę brukową a nastepnie montaż oświetlenia i semafora.Mam tez 3 nowe nabytki na makiecie Oi2 i 2 wagony Fleischmana bo 3 nie doszedł jeszcze

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.780 52 5
Jeśli to możliwe, to postaraj się o inne latarnie peronowe, np. Omkia ;) I ta kostka na peronie też nie teges. Zajeżdża starą TTtką. Ale widzę generalne postępy i myślę, że do tego też dojdziesz, więc się nie martwię.
Oby tak dalej! (y) A ciuchcia też git (y)