• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa [Makieta] Makieta Przemytnika

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.779 52 5
Oj, fajnie się tak bawić :)
Mogę się czegoś przyczepić ? Dlaczego dziób Gagara zatrzymuje się za semaforem?
Pewnie ustawienie było pod krótsze składy, albo Ci się tak stanęło było ? :)

Poza tym - mnie zawsze podobała się Twoja makieta i lubię śledzić postępy zmian na niej :)

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
W przypadku sterowanie cyfrowego trudno wyliczyć drogę hamowania.I za specjalnie nie wiadomo kiedy się skład zatrzyma.W analogu to zadanie jest to łatwiejsze.A chyba najgorszą rzeczą jaka jest możliwa to prowadzić dwa składy i do tego nagrywać film.Na najbliższy okres nie planuję robić modernizacji makiety.Planuje natomiast załatwić jeszcze jedną lokomotywę z dźwiękami.Mam obecnie 2 sztuki z dźwiękami i są to spalinowce przydał by się dla odmiany lok parowy.Nie długo to zrealizuję :)

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Nagrałem trzy kolejne filmy tym razem zatrudniłem oświetleniowca :p
Za oświetlenie robiły 2 żarówki 12V , 55W :) Efekt nieco lepszy niż poprzednio.
Żarówki znajdowały się pod aparatem trzeba będzie zamocować je nad nim

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Na makiecie znajduję się 11 zwrotnic z czego 10 ma sterowanie elektromagnetyczne.Jedna była sterowanie manualnie ze względu na bliską odległość od panelu sterowania.Stwierdziłem jednak ,że należy ja sprzęgnąć z drugą zwrotnicą aby przejazd między torem zewnętrznym a wewnętrznym był łatwiejszy i wymagał mniej zachodu i koncentracji.Zdarzało mi się zapominać o przestawieniu zwrotnicy manualnej i pociągi nie zawsze jechały tam gdzie powinny.Teraz jednym wciśnięciem ustawia się przejazd.Najgorszą rzeczą jaka może być to montaż pod makietowego Conrada na makiecie z zamontowanym i za szutrowanym torowiskiem.
Zdjęcia 1 i 2 Pokazują stan przed modernizacją.
Zdjęcie 3 : Otwór na drucik wywierciłem obok torowiska uszkadzając przy okazji cięgła iglicowe.Dorobiłem nowy element z polistyrenu i na końcach przewierciłem otwory.
Zdjęcie 4: Ściąłem zapałki pod odpowiednim kątem wsadziłem pod spód cięgieł polistyren.W jeden otwór wsadziłem drucik zagięty pod kątem 90 stopni i zalałem wszystko klejem.
Zdjęcie 5 i 6:Zamontowałem mechanicznie Conrada
Zdjęcie 7 : Conrad został wpięty do Panelu sterowanie.Nie podłączyłem tylko przewodów od krzyżownicy (to jest w planach)
Zdjęcie 8 : Zamaskowanie nie zbyt fachowe ale ważne by nie było widać otworu : )
Poradziłem sobie z tym zadaniem w 200minut :) Czas nie był rewelacyjny ale cel został zrealizowany.
Od dziś mam wszystkie zwrotnice czyli 11 sztuk sterowane automatycznie :)

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Nagrałem filmik w jakość HD 1280x720 :) Powinno być wszystko widoczne, oświetlenie makiety 2 reflektory 500W :) Problem doświetlenia został rozwiązany:)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.779 52 5
A mógłbyś nagrać jakiś filmik z manewrami ?
Np jakaś manewrówka wyjeżdża z szopy, cofa się na bocznicę, wyciąga skład w perony, wraca do szopy, inna lokomotywa się podczepia do składu i wyrusza na szlak... lub odwrotnie... :)
Tak, czy inaczej supcio (y) Kiedy się zabierzesz za przejazd kolejowy ?

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Pewnie że można nagrać filmik z manewrami:) Jedyny problem że moja Sp42-071 ,która zakupiłem w lutym u Makieciarza popsuła się.Oddałem model 23 lutego i do tej pory nie mam jej z powrotem.Tak jest z naprawą gwarancyjna muszę się prosić o swoje. A co mam zrobić z przejazdem?:) Trochę jest tam mało miejsca i dodatkowo znajduję się on na łuku,co jest dodatkowym utrudnieniem.Przydał by mi się drugi parowóz z dźwiękami ale nie nabyłem...

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.779 52 5
Przejazd: wymieniłbym nawierzchnię i dodał szlabany :) Co więcej robić :)?
A co do stonki, to współczuję i czekam razem z Tobą ;)

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
929 79 5
Pewnie że można nagrać filmik z manewrami:) Jedyny problem że moja Sp42-071 ,która zakupiłem w lutym u Makieciarza popsuła się.Oddałem model 23 lutego i do tej pory nie mam jej z powrotem.Tak jest z naprawą gwarancyjna muszę się prosić o swoje. A co mam zrobić z przejazdem?:) Trochę jest tam mało miejsca i dodatkowo znajduję się on na łuku,co jest dodatkowym utrudnieniem.Przydał by mi się drugi parowóz z dźwiękami ale nie nabyłem...
Kto wie, jak wygląda taka naprawa gwarancyjna? Być może trzeba ściągać części zamienne uszkodzonych bebechów aż z Chin?

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Mam mieć wysłaną nową sztukę.Tamta została odesłana do producenta i zapewne wywalili ją do śmieci.Teraz już nikt nie naprawia rzeczy produkowanych w chinach.Nie dotyczy powszechnej elektroniki typu aparaty cyfrowe,kamery.To się opłaca robić bo jest na to masowy rynek.W przypadku loków nikt by się w to nie bawił.Jak by ktoś miał wątpliwości czy ja rzeczywiście miałem:)

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Na życzenie Czwartego Pułku Pancernego Skorpion ,którego jestem członkiem umieszczam zdjęcia z Muzeum na ulicy Powsińskiej 13.

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Dalszy ciąg

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Ciąg dalszy

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Ciąg dalszy

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Ciąg dalszy

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Długo nic nie umieszczałem bo nic się nie działo.Kupiłem to co każdy czyli SP42 i zrobiłem filmik póki jeszcze jeździ.
Nie mogę zrobić manewrów bo to trzeba robić w dwie osoby chyba ,że bym cyfrowo sterował.Jednak ciężko jest trzymać aparat i nagrywać film do tego sterować pociągami i jeszcze zwrotnice przestawiać.To nie należy do najłatwiejszych rzeczy.Oto nowy filmik.Oczywiście oświetlenie w piętrusach sam robiłem dwa dni:)