• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa [Makieta] Makieta Przemytnika

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Nad wymianą latarń zastanawiałem się już od dłuższego czasu potrzebował bym 7 latarń pojedynczych.Oglądałem latarnie firmy Omkia ładne i ciut kosztują a ja chyba biedny jestem :) W planach na ten miesiąc mam manewrówkę Piko i wagon 64296 Roco .Chce miec do Oi2 pięc wagonów 2 osiowych oraz przejście dla pieszych miedzy peronami.Trochę wydatków już mam.We wrześniu Zakupiłem Oi2 i 3 wagony Fleichmanna.Dobrze ,że nie mam planów zakupowych na listopad i grudzien to ulga.Może latarnie bym wtedy zakupił plus troszkę ludzików bo mam raptem 37sztuk

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Zrobiłem minimalna poprawkę na makiecie.Między torami na bocznicy wysypałem podsypkę podobnie zrobiłem przy przejeździe kolejowym.Trzeba było poprawic te fragmenty.2 pierwsze zdjęcia tak jak było przed poprawką a pozostałe 3 z nową posypką:) Umieściłem tez zdjęcia nowego nabytku i kompletu wagonów Fleischmanna.Dziś zakupiłem 26sztuk ludności cywilnej do malowania i czekam na dostawę :) Kładkę do pieszych już upatrzyłem.Mam też piętrusy PKP pasujące do SM42 i w nich zamierzam zrobic oświetlenie diodowe wraz z diodami końca składu.Z tym się zejdzie wszak to 4 wagony.Plany na najbliższa przyszłośc są :)

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Wczoraj siedziałem sobie na łóżku i patrzyłem na makietkę wpadł mi do głowy ciekawy pomysł.Zrobiłem dziś pomiary i się okazało że mogę zrobic dalsza czesc miasteczka w szafie za peronem.Dziś zdemontowałem półki wystarczy zdemontowac drzwiczki i obnizyc półkę w szafie i bede miec 88x33cm.Takie same wymiary znajdują się za budynkiem stacyjnym.Akurat było by miejsce na uliczkę chodnik i trochę zabudowań :)

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Zamontowałem w trzech podejściach oświetlenie diodowe w piętrusach.Okazało się z tym więcej roboty niż przypuszczałem.Pierwsze dwa zdjęcia pokazują oświetlenie takie jakie było na żarówkach.Następne to etapy budowy a na samym końcu to co z tego wyszło.Planowałem na jednym końcu składu zrobi oświetlenie końca pociągu niestety zabrakło mi jednej diody czerwonej.W przyszłym tygodniu zajmę się dalej tym zagadnieniem.Na cały skład poszło 8 diód tzw białe ciepłe i 3 kondensatory 2200uF/35V nie miałem na 25V były by mniejsze i bym zmiescił 4 sztuki.

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Na makietę przybyło mi 40 sztuk ludności cywilnej.Czasami lubię podłubać przy makiecie ale nie na widzę malowania ludzików to jest jakiś koszmar...Pomalowałem w czterech podejściach i mam nadzieję że więcej nie będę musiał tego robić.Prócz ludzików dokupiłem 2 wagony(to było prostsze niż malowanie:p ) :) Lubię ten typ wagonów mają swój niepowtarzalny styl :)

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Nowe zdjęcia nowym aparatem.Na początku 3 zdjęcia nowego Nabyteku St44-008.Wszystkie fotki były robione z ręki:) Nagrałem też dwa nowe filmiki :)

Załączniki

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.783 61 10
Witam , proponuję usunąć elementy przejścia dla pieszych , które zaznaczyłem na czerwono.Jakoś to tak mało fajnie wygląda.Jeżeli kładka będzie bezpośrednio umieszczona w perony zdecydowanie będzie to ładniej wyglądać.Czy nie?

Załączniki

• 155,9 KB Wyświetleń: 120
OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Może faktycznie i ładniej tylko że to jest chyba wklejone...Filmy na aparacie były jaśniejsze nie wiem czemu ale jak przegrałem je do kompa to wyglądają na nie doświetlone.Nie mam pojęcia czemu tak jest.

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Udało mi się dostać zwrotnicę szlakową ,więc wymieniłem dotychczasową nie pasująca Piko na nowa Roco.
Planuje też małą przebudowę choć na razie się nad tym zastanawiam.Nie wiem czy wszystko będzie pasowało jak należy.Chce dobudować przy drugim peronie tor przelotowy.Niestety wtedy musiał bym zlikwidować budynek lokomotywowni.Tor z lokomotywowni znajdujący się bliżej peronów został by przesunięty a na końcu stanął by budynek od nawęglania,można by też dokupić krany wodne.

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Nagrałem filmik z Gagarinem dźwiękowym.Jak u Was słychać pracę silnika? U mnie coś mizernie to słychać na żywo te efekty są lepiej słyszalne .Film jest w mniejszej rozdzielczości niż ostatnio chciałem szybciej to przegrać na Youtuba.Nadal nie jestem zadowolony z jakości nagrania...