• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa [Makieta] Makieta Przemytnika

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.671 37 1
Heloł :D . Łaułć! Jak fajnie wykończony ten mur oporowy! Póki jeszcze trwa przebudowa muszę szybko napisać w imieniu i obronie wygłodniałych diesli - dlaczego nikt nigdy nie zapomina o karmnikach dla czajników, a taki diesel, który w pocie czoła tyra przy manewrach musi korzystać z cystern przyjeżdżających pod szopę? Czy to sprawiedliwe? ;)
PS Kiedyś, gdy lokomotywownia Korsze chyliła się już ku upadkowi, banda fanatyków kolejnictwa będąca na objeździe mazurskich szlaków (tych zamkniętych) wjechała Ganz`em na jej teren w celu zatankowania. Wtedy też nie skorzystaliśmy ze stanowiska do tankowania, tylko bezpośrednio pobraliśmy paliwo z cysterny (samochodowej). Stąd moje słowa o tankowaniu z cysterny w "Depot Przemytnika" ;) . Ale to był schyłek tej lokomotywowni, a ta na zdjęciach się chyba rozbudowuje :D

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Powodem wybrania nawęglania była przewaga lokomotyw parowych mam ich 4 sztuki i planuje zakup piątej w najbliższym czasie.A disli nowoczesnych mam zaledwie 2 sztuki nie licząc V 100 i 118 z których się nie korzysta, one służą do czyszczenia torowiska.Niestety u mnie jest demokracja i więcej głosów maja parowce niż disle :p .Zastanawiam się nad jeszcze dwiema sprawami gdzie umieścic wieże ciśnień czy tu gdzie teraz stoi może byc ,czy może postawic ja zamiast hotelu?(na ostatniej fotce pokazane jest to miejsce) Sądziłem ,że ta wieża będzie mniejsza a jednak jest sporawa .A drugi problem to taki na moje nieszczęście mam kolejny pomysł przebudowy.Myślę nad likwidacja hotel i puszczeniem tam toru bocznego pojedynczego i tam mogła by znajdowac się coś dla disli budynek Fallera 120157

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.445 68 5
Nooo, z tą wieżą to pojechałeś :D
Jeśli nie możesz jej zamienić na mniejszą, to zostawiłbym ją w tym miejscu, gdzie jest.
Ten hotel rzeczywiście możesz zamienić na szopę dla diesli.
Wiem, że makieta to długotrwały proces, może masz to w najbliższych planach, ale przybrudziłbym stanowisko nawęglania. Ciut za czysto tam ;)
Ale to moje zdanie, a to Twoja makieta i zrobisz jak zechcesz :)

PS. 1. To nawęglanie nie mogłoby być bliżej lokomotywowni?
2. Resztę sprzętu do obrządzania loków też przewidujesz? Gdzie będą (wieża piaskowa, kanały oczystkowe, żuraw wodny)?

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Pod względem wymiarów to nie wypał sprawdzałem na stronie jakie ma ona wymiary i jest napisane Wymiary L x B x H: 90x90x265 mm W rzeczywistości to guzik prawda nawet wymiarów nie potrafią podac właściwie średnica wieży to prawie 14cm a nie 9 cm a na tyle zakładałem pierwotnie wysokośc jej wynosi 33cm od podstawy do wierzchołka.Nie wiem czy oni robili pomiary chyba na oko.I dlatego wygląda to jak wygląda. Chociaż budynek jest ładny.Na tej stronie tak podali :
http://www.***NIEDOZWOLONA REKLAMA***.pl/Wieza_cisn ... -4676.html
Do wieży ciśnień jest przewidziany żuraw będzie przyczepiony .Kanały oczystkowe są gotowe tylko dla torów o profilu 2.1mm a ja mam tory 2.5mm wiec tego nie będzie jak również wieży piaskowej tego ze względu na brak miejsca.W którym miejsc umiescic nawęglanie?

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Prace przy tym fragmencie zostały niemal zakończone.Zamontowane są latarnie ,drzewa reszta krzaków może jeszcze coś dokleję tu i tam.Dokończyłem wieże ma teraz ruchomy żuraw :) Brakuje tylko ścieżki od wieży i nawęglania do lokomotywowni wynika to z jednego powodu.Zastanawiam się nad przeniesieniem wieży za hotel i tam planuje zrobic dodatkowy boczny tor i ewentualnie stanowisko dla lokomotyw spalinowych.Tor biegnący tam miał by długości około 70cm

Załączniki

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.030 85 11
Przemytnik napisał(a):
.Kanały oczystkowe są gotowe tylko dla torów o profilu 2.1mm a ja mam tory 2.5mm
To nie do końca prawda kanał pokazany na fotce pasuje do szyn A-gleise ,a na drugiej fotce coś co może zastąpić wieżę do piaskowania.Jeśli masz zamiar przenieść wieżę wodną to miejsce się znajdzie.Warto to przemyśleć.

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.445 68 5
Jeśli wieża, jak widać, ma żurawia, to nie przenosiłbym jej na bocznicę dla diesli lub tam, gdzie parowozy by nie podjeżdżały - mijałoby się to z celem.
Jest OK, ale przybrudzisz ? ;) ?

Od początku śledzę Twój wątek i podoba mi się, dlatego się wymądrzam, żeby mi się bardziej podobał dopóki się sam nie wybuduję ;)

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Właściwie to kanały oczystkowe są pod płytami blaszanymi (tak to można interpretowac)Wieża jest oki tylko trochę przy duża jak na to miejsce.Póki co stoi :) Zamierzam aerografem trochę psiknąc na czarno to i owo.Może jutro plus zrobienie tej ścieżki :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.898 575 30
Szczerze mówiąc, to ta wieża w ogóle mi tam nie pasuje. Taka wielka wieża ciśnień ma uzasadnienie na dużej stacji z wielką parowozownią, a nie małej stacyjce z punktem trakcyjnym, bo nawet nie z małą parowozownią. Jeżeli ją przenosić na miejsce hotelu, to koniecznie trzeba usunąć żuraw, jak napisał Kris. Wtedy potrzebny będzie przynajmniej jeden wolnostojący żuraw w pobliżu nawęglania. Żurawie ustawiano też w torach głównych, ale zawsze w miejscu, gdzie zatrzymywała się lokomotywa pociągu mającego na tej stacji planowy postój, a nie w rozjazdach, czy już na szlaku.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.030 85 11
Rozważ następujacy pomysł:zamiast domku obok dworca,zaznaczyłem go czerownym owalem, postawić hotel,wieżę wodną na nowym miejscu,żuraw wodny na wieży spatynować na dawno nie używany, dalej "ropa" ale na resztkach starego nawęglania ,domek z czerwonego owalu postawić koło wieży. Jakoś hotel koło dworca jest mniej "desperacki" niż koło "ropy" a w małym domku koło wiezy mógł mieszkać np starszy pompowy :) . A i nie zapomnij postawić nowy żuraw wodny przy lokomotywowni albo przy "nowym" nawęglaniu.

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Bardzo ciekawa koncepcja tyle że za domkiem są szklarnie i wc to wszystko stanowi komplet i jest zamocowane na jednej desce i co gorsza nie zmieści się po prawej stronie wieży, o ile ma iśc jeszcze tamtędy tor boczny.

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
469 1 0
Przeanalizowałem wszystkie zmiany i proponuję kilka możliwości rozwojowych.

Pierwszy plan przedstawia stan aktualny, niekompletna jest tylko prawa strona miasta. Plany nie są dokładnym odzwierciedleniem stacji pod względem wielkości i odległości.

Co do wieży wodnej to z powodu swoich rozmiaró może stać z tyłu, nawet za ulicą - takei rozwiązanie istnieje (ale z mniejszą wieżą), gdzie wieża stoi za ulicą biegnącą przy budynku dworca. Jednoczesnie taka duża wieża może byc właćzona w sieć wodociągów i służć mieszkańcom przydworcowym.

Przy stanowisku nawęglania umieściłbym jeszcze żuraw wodny.

Pierwszy plan (przemytnik1.jpg):

Tutaj jest troce duży zakres zmian, mianowicie proponukę przesunąć dworzec na środek peronu, przy regale (zaznaczony na bladogranatowo). Przy dworcu i za peronem umieściłbym krótki tor, na którym można by postawić coś na kształt stanowiska tankowania diesli. Jest to mocno naciągane, taki tor bardziej by pasował przy magazynie. Ta zmiana może spowodować przesunięcie ulicy bliżej ściany, jak nie będzie miejsca.

Plan drugi (przemytnik2.jpg)

Tutaj proponuję rozbudowę dopiero co stworzonego stanowiska nawęglania. Z tego co widziałem na zdjęciach, to można ten tor przysunąć bardziej w stronę torów stacyjnych, a przy szopie zastosować rozjazd lewy lub rozjazd w kształcie litery Y. W tym wypadku diesle będą miały swoje stanowisko po jednej, a parowozy po drugiej stronie.

Jeśli jednek nie starczy tam miejsca, to można to wszystko przesunąć bliżej środka makiety wraz ze stanowiskiem nawęglanie.

Plan trzeci (przemytnik3.jpg)

Idę jeszcze dalej i usunąłem kilka budynków spod ściany. W tym miejscu można zrobić stanowisko dla Diesli, jedno lub dwutorowe, w zależności od miejsca, moje plany to tylko szkice. Być może trzeba będzie przesunąć ulicę ale bliżej dworca. Na ulicy byłby umieszczony przejazd kolejowy.

Koniec

P.S. Jeżeli przy stanowisku nawęglania nie zamierzasz nic zmieniać, to jednak proponowałbym w miarę wyrównać tam teren, usuwając te mury oporowe. W czasie budowy linii kolejowej teren wokół toru zostałby splantowany, wyrównany.

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Dziękuje za tak dużą analizę makiety :) Zgadzam się ze stwierdzeniem że wieże wodna powinna stac z tyłu z trzech względów:
1.Zasłania widok na makietę.
2.Jak jest włączona lampka nad biurkiem wieża zasłania światło z żarówki.
3.Wieża miedzy torami ledwie się mieści i nie ma miejsce na ścieżki.Żuraw wodny będzie umieszczony jak go kupię :)
Plan Przemytnik1
Budynek można przesunac bliżej regału oraz zrobic krótki tor a za nim stanowisko tankowania diesli tyle że to stanowisko stało by na obecnej drodze,której nie można cofnac bo już nie ma gdzie.
Plan Przemytnik2
Można by dobudowac tor równoległy zaznaczony na czerwono a miedzy torem czerwonym a czarnym mogło by się znajdowac stanowisko tankowania diesli.Niestety brakuje 3cm między torami.Tor przy krawędzie trzeba by przesnac bliżej krawędzi makiety o te 3 cm.Nie mam ochoty już tego demolowac a co gorsza musiał bym zlikwidowac wzgórze i nie miał bym gdzie umiescic drzew
Plan Przemytnik3
Duża abstrakcja a co zrobic z domkami?Z miasta została by wieś:p
Czemu mam skasowac mur?Jak się siedzi na łóżku zasłania w prawdzie widok ale przynajmniej nic z makiety nie spadnie :)

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
469 1 0
Dzięki.

Waracając do planowania, to map kolejną wrsję, która zakłada twoje wymagania.

planprzemytnik4:

Żeby zachować miejski charakter miasta, możesz dac ulicę na skos i za nią stworzyć linię zabudowy ze swoich budynków.(Linia zabudowy - szara, gruba linia) Wieżę postawiłbyś za tymi budynkami. Trudniej jest z tym regałem, którego ścianka przecina przestrzeń. Może warto by bło przerobić tą ściankę na jakiś mur oporowy, albo troche dobudować i powstałby budynek (do pewnej wysokości, potem możesz pomalować wystający fragment na błękitno, żeby udawał niebo.

Co do punktu tankowania diesli, to nie znam jego wymiarów, ale można by go dać przy stacji naweglania, tam gdzie stała wieża ciśnień (np. zdjęcie DSC0310)

Co do murka oporowego, to chodziło mi bardziej o ten pomiędzy torami, wg nienaturalnie wygląda. Natomiast ten zewnętrzy nie razi aż tak bardzo. Dodatkowo warto by go wyrównać (ten wewnętrzny, czerwona strzałka)

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
A co z niewidocznym miejscem za regałem?Punkt tankowania lokomotyw spalinowych ma wymiary:
220x110x105.(jeszcze tego budynku nie nabyłem)
http://makieciarz.pl/product_info.php?c ... s_id=26726

Nawęglanie i tankowanie diesli nie zmieści się obok siebie tam jest za mało miejsca niestety, chyba że by rozwalic resztę góry ale jak by to wyglądało było by wtedy strasznie płasko.A poza tym drzewa też muszą miec swoje miejsce

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
469 1 0
Głównym tematem makiety kolejowej jest kolej, czyli można powiedzieć, że infrastruktura kolejowa ma priorytet ponad inne elementy otoczenia. Dlatego wg mnie umiejscowienie stanowiska za ściankę regału jest bezsensowne - po co w ogle montować, jak będzie mocno zasłonięte przez inne, niekolejowe budynki oraz liczne drzewa? W tej niewielkiej wnęce można by rozbudować miasto - może przebicie niewielkiego tunelu dla ulicy będzie ciekawe?

Umieszczenie czegoś z funkcją kolejową w tamtym miejscu ma sens, jeżeli ten obiekt będzie górował nad innymi elementami i nie będzie przez nie zasłaniany, Np. duża fabryka z bocznicą.

Stanowisko tankowania bardziej bym wyeksponował, zbliżył do głównej linii kolejowej, umieścił tuż przy niej. Do tego można by zastosować kompilację planów przemytnik1.jpg oraz przemytnik3.jpg

stanowisko umieszczone jest za torami, ale przez innymi budynkami i najmniej ingeruje w obecny krajobraz (stoją tam chyba tylko nieprzymocowane budynki oraz kilka drzew)

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Jeśli chodzi o zdjęcie 01324 planuje tam zrobic zwykły tor boczny a stanowiska do tankowania diesli można po prostu nie kupowac skoro nie ma zbytnio gdzie go umieścic.Makieta jest mała i przez to wynikają problemy z lokalizacją budynków.