• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa [Makieta] Makieta Przemytnika

Rutek

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Tak semafor może stać na peronie. jeżeli kolega nie wierzy to zapraszam na dworzec wschodni - bo widzę że kolega też Warszawiak - niech kolega wyjdzie na peron IVty w kierunku wschodnim tam semafor nawet stoi po lewej stronie przy prawej krawędzi w kierunku wschodni (numeru toru niestety nie pamiętam.
Mój post nie miał na celu uszczypliwości. Semafor osłania rozjazdy a więc powinien znajdować się przed pierwszym z nich.
Pozdrawiam

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Jakiś czas temu jeździłem tam dość regularnie i pamiętam ten semafor.Ze względu na wysoki peron zastosowano tam semafor karzełkowy O niego chodzi?J

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Na zdjęciu nr 02012 jest przedstawiona zwrotnica, która będzie posiadała taki napęd i dlatego ma ona obcięte elementy z prawej strony. Jak uda mi się zamontować napęd pod makietowy i nie będzie to stanowić większych problemów zastosuje to w innych zwrotnicach.Niestety pod makieta mam elementy wzmacniające i nie w każdym miejscu można używać tych pod makietowych przełączników i to jest głównym problemem.

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Chciałem zaprezentować zdjęcia Panu ,który stwierdził że "Makietka fajna małą ale z jajem" Te zdjęcia przedstawiają jaka jest mała Od jednej ściany pokoju do drugiej jest prosta 290cm plus łuk co daje w sumie 330cm.Może dla nie których to mało dla mnie to bardzo dużo... :)

Załączniki

Rutek

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
A dziękuję tam miało być "mała" ale ą mi się samo zrobiło ;)
Poza tym na Pana to trzeba mieć wygląd i pieniądze - już wolę określenie kolega ;). Powierzchniowo jest mała, zresztą u mnie jest podobnie z miejscem - zapraszam do mojego wątku Makieta rutka - Langenthal (Ostpr.)
też pogodziłem ciasność z funkcjonalnością :)

Reakcje
0 0 0
Przemytnik napisał(a):
Zgadza semafor powinien być cofnięty W stawie go na peron Tak będzie dobrze? :p
Koledzy, wszystko fajowo, tylko powiedzcie mi - po jaką cholerę wam te zagadki gdzie ma być ustawiony semafor (że niby przepisowo?), skoro i tak cała makieta, jest tylko fajną zabawką "z GRUBSZA" przypominająca prawdziwą kolej... mam na myśli nierealny układ torów (co oczywiście rozumiem - w końcu to tort).

Taki ma być tort. Zabawkowy. Więc nie ma co się "gryźć" z odzwierciedlaniem przepisów, bo to trochę śmieszne... tak sobie myślę.

A co do makietki - autorowi gratuluję zapału i realizacji. Masz gdzie śmigać. Tym bardziej że to skala H0, która wymaga miejsca ;)

Drzewka na ostatniej fotce COOL :D

Rutek

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Wiesz Univers
ogólne zasady wypadałoby zachować tak jak to że semafor powinien stać po prawej stronie toru i osłaniać rozjazdy. przecież sygnały na semaforach też masz takie jak w oryginale.
Ja też się bawię w maksymalny skrót i nie pozostawianie pełnej drogi hamowania między semaforem a tarczą ostrzegawczą - ale pewne rzeczy powinny pozostać zgodne z rzeczywistością nawet na torcie. W odległości wymagane przepisami się nie bawię ponieważ nie mam na to miejsca ( u mnie w peron na styk wchodzi parowóz z 3-4 wagonami pasażerskimi dwuosiowymi - więc jest to spory skrót). To jest już kompromisem ale zgodnie z Twoim stwierdzeniem Univers semafory moglibysmy ustawić np w połowie peronów stacyjnych. Nasza zabawa moim zdaniem powinna w miarę naszych możliwości przypominać zabawę w prawdziwą kolej. Zresztą przed przebudową torowiska u Kolegi Przemytnika semafor był ustawiony prawidłowo - Widać że Kolega Przemytnik stara się jak najbardziej upodobnić torta do prawdziwej kolei. Przynajmniej takie jest moje zdanie.

Reakcje
0 0 0
Rutek napisał(a):
ale pewne rzeczy powinny pozostać zgodne z rzeczywistością nawet na torcie.
Powinny? Eeee tam... to już jest indywidualna sprawa budowniczego ;) Nie opracowano jeszcze żadnej normy dotyczącej budowy torta i łączenia go z innymi tortami. Z tego co ja wiem.... no chyba, że się mylę to poprawta mnie...

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Jestem z makiety zadowolony to moja pierwsza tak zaawansowana makieta.Rozbudowuje ją i przerabiam co jakiś czas, jak złapie mnie wena twórcza oraz mam jakiś nowy pomysł.W tym nowym miejscu planowałem zrobić również kopalnie ale wtedy tv musiał by być podwieszony i przyczepiony na ścianie wtedy by było miejsce na budynek kopalni jakąś hałdę itd. Jeśli chodzi o semafory uważam że powinny stać we właściwych miejscach a nie gdzie popadnie. Nie wiem czy umieszczać semafor na peronie będzie to głupio chyba wyglądać-jeszcze się nad tym zastanowie.Jak na razie planuje w ten weekend zakończyć budowe.Zostało mi zrobienie wzniesienia z lewej strony ,między torami kolega doradził mi zrobienie rampy z wiatą do wyładunku wagonów krytych.Daszku nie będzie ,ponieważ to jest poza moimi zdolnościami wykonanie czegoś takiego.W przypadku braku rampy planuje wysypać jakąś posypkę żółtawą i przyczepić 5 latarń.Sądzę że 20 h pracy i nastąpi upragniony Game Over J Dziś prezentuje 2 fotki :Wszystkie tory pomalowane korek ułożony i pocięty. Wszystko powinno być zgodne z rzeczywistością bo w końcu to ma przestawiać prawdziwą kolej prawda?

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
-Tory bocznic ułożone precyzyjnie dzięki suwmiarce i przybite
-Zrobiona elektryka do 4 torów bocznych
-Korek znajdujący się za peronem w stronę bocznic przymocowany
-Otwory na 2 przełączniki pod makietowe zrobione
-Trawnik przyklejony
-Posypka zrobiona na około 3 metrach
-Dwa kozły oporowe zamocowane
W sumie około 11h pracy :)

Załączniki

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.121 6 0
Przemytnik ,nie pozbawiaj mnie proszę przyjemności oglądania Twojej kreacji przez:deb kamyki ,kre drzewka,i imb murawę.To jest głu.Twoja makieta jakiegoś terenu wewnątrz -zakładowego ,niewątpliwie jest na luzie ma coś w "sobie" ciekawe/bez ironii/ co

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
A gdzie mam zrobić teren wewnętrzno - zakładowy? Zastanawiam się obecnie co zrobić dalej. Czy wzniesienie wzdłuż lewej krawędzi i po między torami latarnie ?Czy rampę umieścić między torami ale gdzie wtedy umieszczę latarnie oświetlające ten fragment?

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.121 6 0
Przemytnik-już nawet zrobiłeś . Zresztą ,szafki ,telewizor ,wykładzina,wersalka,co tam jeszcze ?,to to "mówi ",że Twoja akcja rozgrywa sie w jakiejś trudnej sytuacji urbanistycznej,a te ostre łuki i te "zakładowe" rozjazdy jak cholera ,uzasadniają sytuacją jakiegoś miejsca pracy ",na pewno na terenie tego "zakładu" są flamastry ,długopis ,klej i inne problemy i tak dalej...oświetlenie jest okej ,rampa potrzebna ,..

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Najprościej by było umieścić rampę z lewej strony a między torami wysypać piasek i umieścić latarnie to była by najprostsza wersja.Jedyna mankament tego umieszczenia ,że dostęp do rampy będzie tylko z jednego toru i nie będzie się ona prezentowała w całej okazałości tak jak miało by to miejsce po środku.Oświetlnie również musi gdzieś być w nocy panuje tam ciemności

P

Paweł Piotr

Gość
A tak w realu wygląda semaforek na peronie (co prawda tylko manewrowy, ale zawsze semafor) - i to na wysokim peronie - stacja Kraków Płaszów, tor nr 9 (peron 3), semafor manewrowy Nm.
Pozdrawiam

Reakcje
0 0 0
Przemytnik napisał(a):
-Tory bocznic ułożone precyzyjnie dzięki suwmiarce i przybite
Precyzja musi być! :D
Przemytnik napisał(a):
-Zrobiona elektryka do 4 torów bocznych
-Korek znajdujący się za peronem w stronę bocznic przymocowany
-Otwory na 2 przełączniki pod makietowe zrobione
-Trawnik przyklejony
-Posypka zrobiona na około 3 metrach