• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta H0 prosba o pomoc wplanowaniu

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Ja waże ponad 100 kg więc jakoś nie widzi mi sie model wielkości pudelka od papierosów mój nowy wytwór PCC waży prawie kilogram wiec można to wziaść w ręke przytulic ukochać
a N nieeeeee duze jest piekne XXXXXXXL :)

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
marekw111, mareczku pare razy widzialem N i nie ma ch..a we wsi zebym zaczął bawic sie w w ta skale bał bym sie, że jeszcze cos połamie H0 to zawsze wyglada a i mozna podlubac troche w nich pozatym jak wezmiesz model H0 1 kg w reke czujesz cos

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.014 33 0
Wsyzstko pięknie i łądnie kolego. Moze i modele H0 ważą swoje i mają też wielkosć jednakze jak widzę co chcesz wcisnąć w ten kawałek deski to czarno to widzę. Niestety H0 potrzebuje swojej przestrzeni i nic tego niezmieni. Dlatego doradzam Ci zdroworozsądkowo zmień sobie skalę na większą patrz mniejsze modele i wtedy szlaej z ukłądami torowymi. Jak ci niepasi N to rozpatrz TT. Też piękne modele i też ważą swoje i nie są takie malutkie :!: Ja dlatego robie segmenty gdyż robić tort o powierzchni 1x2 metry w H0 to całkowity bezsens :!: to moja ocena twojego planu.

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dajcie kurne chłopakowi spokój!!!!! Czemu nie doradzicie aby powiękrzył powierzchnie makiety??!!!!!! jeszcz trochę i będziecie mu proponować zbieranie znaczków albo motyli :D po co mu jakaś tam kolejka :LOL: To jego wybór,to on zdecyduje,a jakby co to zaproponujcie mu konkretne rozwiązanie i to w skali HO. :!: :!:
Ja proponuje abyś nie ćpał tych torów po całej makiecie,nie musi to być zaraz gigant torowisko,w twoim przypadku mała stacyjka,mijanka itd itp
Ale wiesz co napisz pw. do Piotra Pawła podaj mu wymiar co byś chcial,on ci pomoże ,naprawdę posiada ogromną wiedzę w tych sprawach,zazwsze pomaga i uwierz mi to skarb na tym forum :!:

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
co do przesiadki na mniejsza skale nie ma najmniejszej szansy zebym mial miec jedno kóleczko to HO
Na makiecie nie ma az tak malo torów nie przesadzajcie zaczekajcie aż ułoze torowisko do konca z mostami wiec spokojnie narazie nie oceniaqjcie do konca

marekw111, dzikuje ale mnie zniechecic do tego sie nie da ja teraz tym zyje wracam do odmu i zaraz mysle co by tu nowego

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Dzis po pół dnia ukladania lutowania zabawy Powstała sekcja gdzie znajdowac bedzie sie stacja kazdy odcinek izolowany
Sekcja posiada wlasna regulacje predkosci tak ze manewrowac mozna na niej nie zatrzymujac skladu na torze głownym
Na zdjeciach jeszcze BR 86 z skladem III epoka niebawem do kupienia na aledrogo pl

Załączniki

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Śledzę każde twoje posunięcie,naprawdę jestem ciekawy jak to wszystko rozwiążesz. Jak już wcześniej wspominałem ,za dużo ćpasz tych torów. jedno pytanko tam pokazane strzałkami ,to ma być koniec torów? kozły? nie za blisko tych końcówek przechodzi tor(zaznaczony przerywaną niebieską)
Trochę się pobawiłem w przerobienie torowiska,nie lepiej by było coś takiego?

Załączniki

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
marekw111 napisał(a):
Śledzę każde twoje posunięcie,naprawdę jestem ciekawy jak to wszystko rozwiążesz. Jak już wcześniej wspominałem ,za dużo ćpasz tych torów. jedno pytanko tam pokazane strzałkami ,to ma być koniec torów? kozły? nie za blisko tych końcówek przechodzi tor(zaznaczony przerywaną niebieską)
Trochę się pobawiłem w przerobienie torowiska,nie lepiej by było coś takiego?
a ja bym dał dłuższe tory na stacji

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dłuższe tory na stację?No uważam że OK Piotruś ,tylko czy Lukaszowi bedzie się chciało trzeci raz kombinować? . :grin:
W zasadzie wielkiej roboty nie bedzie wystarczy tak---

Załączniki

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Jak mam znowu zrywac szuter dramat uwierzcie mi zrywanie szutru to dramat.
Miejsce zaznaczone przez ciebie na niebiesko, tez spedzalo mi sen z powiek, aż w koncu doznałem olsnienia wsadze ten tor w tunel na koncu stacji znajda sie kozly oporowe a za nimi nie tory ale góra w ktorej bedzie smigał "ciufciuch"

Rozwiazanie ktore pokazałes jest takze bardzo ciekawe ale ....... ma jedna wade jezli przyjmiesz miejsce zajmowane przezs zwrotnice oraz odcinki tórów które musisz dołozyc by uzyskac okreslony odstep miedzy torami wyjda ci odcinki o podbnej dlugosi jak te ktore mam teraz zrobione i przeznaczone na stację.
Azeby perony dac na ta strone trzba by przerobic calosc a tu pojawia sie juz i problem pieniedzy bo znowu kupa torow idzie do smietnika oraz checi juz mi sie nie chce tego ryć.
Popełniłem dużo błędów ale niestety na czyms trzeba sie uczyc ta makieta zostanie juz w takim stanie jak teraz
Ale czolowiek musi gdzies uczyc sie ukladania torów, i ich dobierania łaczenia całę zycie przedemną ;)

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Dzis niczym w filmie wulkan w niecale 5 h wyrosła na makiecie mi góra nie wiedziałem co zrobic, ruch towarowy jak i pospieszny został zagrożony wiec pracownicy szybciutko przebili tunel i naszczescie jutro rano pasażerowie dojada do pracy na czas uffff

narazie coprawda wyglada jakby nie pasowałą tu ale skonczyl mi sie wikol i juz nie dalm rady bardziej podniesc terenu

Załączniki