• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta H0 prosba o pomoc wplanowaniu

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
bardzo bardzo rozwodnionym wikolem maczalem głowki i probowalem go nasaczac
tak to mech z lasu warto isc w ta strone czy przesiasc sie tylko na gotowce?

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
931 79 5
LUKASZdiy napisał(a):
tak to mech z lasu warto isc w ta strone czy przesiasc sie tylko na gotowce?
Z mojej strony to tylko syntetyki i jeszcze raz syntetyki. Producenci prześcigają się w wymyślaniu nowości i już niedługo Silflor-miNi Natur, albo spuści z ceny, albo będzie dla nielicznych. To taki Off....
Z mchów to tylko wykorzystuję 0.05% i postaram się w sobotę to zaprezentować, bo chyba już czas na zbiory.

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
tak szczerze mówiąc z tymi peronami wyszła kicha
nic tam nie zmieścisz- no może na siłę loka+wagon i to wszystko
właśnie tak jest jak się nie bierze pod uwagę dosłownie wszystkiego co ma być na makiecie

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
niestety tu wyszedl brak doswiadczenia a wystarczylo doslownie przesunąc zwrotnice w inne miejsce i bylo by po problemie, bede musial kombinowac z peronami na łuku
nie wiem czy takie wystepowały w rzeczywistosi ale cóz

P

Paweł Piotr

Gość
LUKASZdiy napisał(a):
nie wiem czy takie wystepowały w rzeczywistosi
Na wielu stacjach perony są zabudowane w łuku - tyle, że ten łuk ma stosunkowo duży promień, którego odwzorowanie w modelu wymaga sporo miejsca. W przypadku stosowania w modelu łuków o małych promieniach (tzw. tramwajowych) - nieskalowych - należy unikać budowania peronów w łukach, bowiem tam tabor nie zachowuje rzeczywistej skrajni.
Na zdjęciu peron 2 w Chabówce.

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
LUKASZdiy napisał(a):
zdaje sobie z tego sprawe jednak jestes zmuszony do nagiecia troche zasad i odsuniecia peronu od toru tak by dlugie osobowce sie miesciły
Jak zrobisz wysoki peron, to będziesz go musiał mocno odsunąć od torów, wydaje mi sie, że lepiej będzie jak zrobisz niski peron, tzn taki żeby wagony przechodziły nad nim :roll:

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Dramat dzis byłem u znajomoego i widzialem w akcji pozadne ROCO, LILIPUTY, w akcji prawie caly mój tabor ląduje w smieciach to gówno trzesie sie i niesamowicie halasuje jestem zrozpaczony dodatkowo, makieta takze bedzie przerabiana wy.....ole cale u rurki zrobie wg projektu jednego z kolegów normalnie dzis byl bardzo zły dzien bardzo

ale na pocieszenie mam pcc ta lokomotywa z silnikami po modyfikacji wsumie jedynie nadaje sie do jazdy

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
931 79 5
LUKASZdiy napisał(a):
Dramat dzis byłem u znajomoego i widzialem w akcji pozadne ROCO, LILIPUTY, w akcji prawie caly mój tabor ląduje w smieciach to gówno trzesie sie i niesamowicie halasuje jestem zrozpaczony dodatkowo,.....
:twisted: He,he....opowiedz Nam jak Cię boli.....
pamiętam jak dziś, a było to już ładnych parę latek, jak zobaczyłem własności jezdne wagonu Roco, ten szum kół na szynach. Wychylny sprzęg, co to Panie jest? Świat runął w gruzach, a Pikomodele z megaobrzeżami z białego metalu, ech poezja, poszły na śmietnik historii. Dziś, w sumie tę rocozabaweczkę trzymam z sentymentu.

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
:LOL: :LOL: :LOL: :LOL:
no cóż mogę powiedzieć
jutro leć do banku, zobacz stan konta
i albo wpadniesz w depresje, albo zaczniesz kupować loki od 500zl w górę
ale jak dojdziesz już ze stanem konta na + to zanij kupować już loki po 1000zł w górę
:LOL: :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: :LOL:
witaj wśród bankrutów parowozowych :LOL: :LOL: :LOL: :LOL:
:LOL:

Reakcje
0 0 0
Hej Lukasz na alledrogo dawaj wszystkie śmieci ludzie wezmą za taką cenę że się ździwisz ja ostatnio sprzedałem takiego syf że daj spokój nigdy bym nie pomyślał że zbiję taką kaskę :twisted: .