• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta H0 prosba o pomoc wplanowaniu

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Teraz pewnie Twój, ale wtedy jeszcze nie był ;)
Całe szczęście szuterek jest związany z tematem - Kraków pozdrawia Wielkich Modelarzy :D

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Marku, a zwróciłeś kiedykolwiek uwagę przy jakiej trakcji jak wygląda szuter :?:
To jak wyglada obecnie wiem, dlatego pierwsze dwie fotki pokazują nieudany efekt, komentarze są przy fotkach - to był dokładnie mój pierwszy raz ponad 2 lata temu.
A na drugiej parze zdjęć kolor nasypu odpowiada użytkowaniu przez trakcję parową, a nie elektryczną, wiec kolor torowiska ma znaczenie, tylko kto na to zwraca uwagę :?:
Np u Ciebie (się nie obraź) jest zbyt malo rdzawo po bokach, środek tak dla zasady i .... jakoś nie widzę, żeby ktoś krytykował :D

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Efekt do osiągnięcia, choć lepiej do tego celu zabrać aerograf i akryle, bo pędzelkiem zawsze wyjdzie skorupa, czego byś nie wział, zlepki się zrobią.
Mimo wszystko jest to ewidetnie epoka IV i spokojnie V, gdzie tabor elektryczny ma przewagę.

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Masz rację maxeus ,mało kto pamięta co było kiedyś.Szkoda bo te fajowe czasy kiedy to po szynach mknęły parowozy już są historią.Ale jak sam widzisz łatwiej jest odtworzyś teraźniejszość niż przeszłość.
A co do mnie to świeży szuter jeszcze nie zdążył zajść rdzą :LOL:

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Dlatego Marku ja przerabiam parowozy i wykonuję na własne potrzeby moduły do zdjęć, które maja oddać klimat z czasów pary, stad u mnie kolor nasypu.
Każdy, kto buduje system torowiska na makiecie lub module, musi wziąść pod uwagę co będzie po niej jeździło, jaka kolorystaka powinna być dobrana, żeby właściwie do opracowywanej epoki dobrać paletę kolorów, bo wiecznie przemalowawywać np 7 metrów szlaku nikogo nie uszczęśliwi, wystarczy to zrobić raz, a porządnie.

Moduł z moich pierwszych dwóch zdjęć ma od dłuższego czasu nowego właściela i można spotkać jego fotki na Allegro.

W planie mam drugi dużo większy moduł, gdzie torwisko ma być z końca IV a początku V epoki, czyli rdza jak się patrzy, bo kto wie, może jakiś kibelek, bedzie trzeba obfocić ;)

P.S. Marek, tylko nie pozwól, by zbytnio przekorodowały, żeby nie trzeba było ponownie wstawiać wagonów po wykolejeniu ;)

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
wiecie Pany ja sie na tyle znie znam mam za mało dswiadczenia ale sadze ze chyba ten moj az tak nie odbiega od orginalu moze delikatnie jest przeskalowany ale uwazacie ze jest az tak zle?
sadze ze teraz wiecej czasu poswiece na dobieraniu i mieszaniu barw i obsadzaniu dorbnej roslinnosci zeby to jakos zalagodzic Pamietajcie ze to pierwsze szutrowanie w moim zyciu :)

na makiecie bedzie smigał głownie tabor III IV wszelkie rady odnosnie malowania beda dla mnie na wage zlota

Załączniki

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Skoro III i IV epoka, to torowisko na pewno będzie mniej rdzawe, niż mamy obecnie, a więcej tam będzie czarnej sadzy i szarego pyłu popiołu z parowozów, czyli bliżej Ci będzie z malowaniem do mojego drugiego modułu.
Zwróć uwage jaki kolor mają podkłady i torowisko, w necie można też poszukać zdjęć z czynnych jeszcze na przełomie III i IV epoki szlaków.
Zdjęcie w powyższym poście owszem pokazuje ..... bocznice oraz niektóre mniej uczęszczane szlaki np. jednotorowe, ale też z ilością trawy nie ma co przesadzać, było jej nie mao, ale też nie w nadmiarze na szlaku, bo bocznice co jakis tam czas koszono.

Decyzja jak to zrobisz i tak należy do Ciebie, mimo wszystko warto od początku stanąć na wysokosci zadania i zrobić to po ludzku, ten żwirek wogóle mi nie siedzi, ale już swoje napisałem powyżej.
Jeśli zastosujesz szuterek dowolnego producenta, ale dedykowany do skali, to mniej się odziubiesz niż przy tym żwirku od Muchomorka, a efekt będzie lepszy.

WITKOIM napisał(a):
maxeus napisał(a):
to był dokładnie mój pierwszy raz ponad 2 lata temu.mrgreen:
coś mi tu Maciek się nie zgadza- tak liczę i liczę na paluchach i wychodzi mi,że o wiele więcej lat to było :twisted: :D :LOL:
No fakt, młody ma już 3 lata :roll: to chyba czas szybciej poleciał, ale skoro tego nie zauwazyłem pracując nad innym, to znaczy, że ja jestem wiecznie młody :D

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Bierz kilofa i usuń, to coś, napisz do makieciarza z forum pytanie po ile i czemu tak drogo szuterek i sobie kup coś właściwego lub wskocz do jego e- sklepu i wybierz własciwy produkt, przecież Twoja makieta nie może być gorsza od tej z filmu "Tomek i przyjaciele" - bajkę tą namiętnie ogląda ją mój synek

WITKOIM napisał(a):
marekw111 napisał(a):
Łukasz nie wiem czy ty pierwszy raz .... :LOL: , :roll:
przecież napisał, że pierwszy raz :D

Maciek- mam nadzieje,że się uśmiałeś pod nosem jak i ja :D
Robiąc wywody o posypce niezauważnienie podmieniłem sobie pampersa :D