• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta H0 prosba o pomoc wplanowaniu

Reakcje
0 0 0
deus napisał(a):
Gdzieś kiedyś coś czytałem i z tego co pamiętam jest to imitacja przejazdu, pomaga w ustawianiu wagonów i można też zamontować za zwrotnicą co zmniejsza ryzyko wykolejenia
Dokładnie. Jest to a'la przejazd. Po bokach ma ty skośne coś (np. między szynami) co naprowadza osie na szyny ;P

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
349 1 0
Zasilanie oświetlenia piwnic z 24V to dość często stosowany pomysł administracji budynku, zapobiegający pobieraniu przez jednego lokatora większej mocy (a raczej energii) na koszt innych lokatorów. Bo za oświetlenie piwnic każdy płaci tyle samo.
Odpada wtedy ogrzewanie piwnicy grzejnikiem czy ładowanie akumulatora, przy okazji znika problem kradzieży żarówek...
Nie wiem jak u Ciebie, ale zwykle moc transformatora zasilającego nie jest wiele większa niż suma świeconych z niego żarówek (żarówki 24V przeważnie mają 40W, b. rzadko można spotkać inne moce). Miej to na względzie dokładając swoje obciążenie.
I pamiętaj że jakiś upierdliwy sąsiad może Cię podkablować administracji jeśli zobaczy w Twojej piwnicy coś więcej na prąd niż żarówkę...
Nie da rady jakoś dociągnąć 230V z mieszkania?

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
z zasilaniem nie ma problemu
cala piwnica podpieta jest pod jeden transformator narazie makieta nie bierze wiecej pradu anizeli jedna zarówka 40 W czyli jeszcze jeden sasiad który zapali zarówke u siebie w piwnicy wiec nie bede nic grzebał przy zasilaniu

przetwornica odpada bezsensu zmieniac ~24 na ~220 by znowu zmienic na ~20

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
LUKASZdiy napisał(a):
przetwornica odpada bezsensu zmieniac ~24 na ~220 by znowu zmienic na ~20
Wszystko zależy od zasilania jakie potrzebujesz. Bo gotowych urządzeń na 230V (np FZ1) nie podepniesz pod 24V bez przetwornicy

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Dzis zwróce sie do kolegów z pytaniem:
Jestem po pierwszych próbach szutrowania i czy którys z kolegów mogłby napisac jakich numerów farbek uzywa do malowania torowiska

zdjecia narazie probne wiecej szczegulikow dam po malowaniu

PS czy szuterek nie jest coaby za szeroko ulozony?

Załączniki

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
A nie boisz się, że pociąg (lokomotywa) spadnie ci z tego wąskiego odcinka? Np gdy ty będziesz pod tym przechodził i plecami otrzesz się... Może cię to dość drogo kosztować, na pewno więcej niż poszerzenie tego wąskiego odcinka...

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
troche boje sie pokazac moje szutrowanie
to pierwsze zdjecia , chyba zwirek troche przeskalowany ale kolejny bedzie mniejszy musze go mocniej przesiewac no i niebawem malowanie

Załączniki

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Hmmm,moim zdaniem nie wygląda to dobrze :???: Lepiej dałbyś sobie spokój z tym przesiewaniem i kupil jakiś konkretny szuterek,kombinowałem podobnie jak ty, jednak kupiłem konkret, bo jak mówi polskie przysłowie z g.... bata nie ukręcisz ;)

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
LUKASZdiy napisał(a):
troche boje sie pokazac moje szutrowanie
to pierwsze zdjecia , chyba zwirek troche przeskalowany ale kolejny bedzie mniejszy musze go mocniej przesiewac no i niebawem malowanie
Dobrze jest, jak pomalujesz szyny, to na koniec weź ją rozcieńcz ta farbę co Ci zostanie i prawie samym rozpuszczalnikiem zabarwisz szuter na właściwy kolor. :)

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
pepej napisał(a):
Dobrze jest, ..... quote]

A wcale nie, bo to wygląda jak grysik, nie ma odpowiedniej faktury, a po wymalowaniu będzie wyglądało jak niewyrównany beton malowany.
Weź skorzystaj z posypki dedykowanej do tej skali.
Na moich zdjęciach widać posypkę Polaka 5483, ktorą najpierw posypywałem torowisko, modyfikowałem ułożenie posypki, a nastęnie korzystając z rozpylacza pryskałem rozcieńczonym klejem (klej Polaka nr. kat. 5579) po torowisku, jest to klej wodorozcieńczalny i nie ma problemu usnąć go chemią z główki szyny.
Widać efekt surowej oraz po pomalowaniu gęstszą farbą (mieszanka Hubrola i Revella), czyli to brązowe, tak mi wyszło jak robiłem to pierwszy raz.
A drugie wykonanie, to już patynowanie i malowanie akrylami to już jak wyszło na koniec, oczywiscie do drobnej modyfikacji, bo to jeszcze nie jest skończone :D
A żwirek zostaw Muchomorkowi, ten się ucieszy na pewno ;)

Załączniki