• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta H0 prosba o pomoc wplanowaniu

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
W strachu i niepewnosci..........zamieszam pierwsze zdjecia torowiska po malowaniu farba jeszcze nie wyschła troche sie swieci ale musze wrzucic.
Narazie próby gdzie niegdzie farba delikatnie sie rozlała ale coraz lepiej mi to idzie, mi sie podba nie wiem jak wy ocenicie to fachowym okiem ale prosze o wszytkie opinie

Chce byscie takze ocenili mate trawy jaka dzis zakupielm warto? za 8 zł?

Załączniki

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
No nie ukrywam, że tory teraz deko lepiej wyglądają, ale mam dziwne wrażenie, że zamiast matowym lakierem pociągnałeś czymś z połyskiem, a tu cudów już nie będzie.
A tak na marginesie, to rozcieńczałeś tego Humbrola rozpuszczalnikiem, czy nie, bo te farby przed użyciem wypada i należy rozcieńczyć.
Ale spoko, za każdym kolejnym razem wychodzi coraz lepiej, więc bez załamki pracuj dalej, jak na początek nie jest najgorzej, ale do lepszego efektu musisz dobrać matową farbę, szyny już od poczatku dobrze zamalowane, tylko teraz sporo zabawy będziesz miał z wyczyszczeniem głowki, czyli chemia lub mechanicznie (papier o gradacji od 1000 do 2000)
Co do trawki, nie jestem jaroszem, więc pewnie ktoś z fachowców wyższych lotów w tej kwesti się tu wypowie :D

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
LUKASZdiy napisał(a):
farba jest matowa na 100 % jak zwrócisz uwage na puszeczke humbrolka zobaczysz napis matt
no co Ty Maxeus - ślepy jesteś :cool: nie widzisz tam napisu matt :?:
ale dziadziuś z Ciebie- nie widzi napisu tak oczywistego :D :D :D :twisted:

ja też nie widzę :LOL:

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
LUKASZdiy napisał(a):
farba jest matowa na 100 % jak zwrócisz uwage na puszeczke humbrolka zobaczysz napis matt
Zdjęcie tak wyraźne, ze równie dobrze tam może pisać Satin lub Gloss.
No co Muchomorek, paćkaj dalej ten żwirek, bo się poprawki szykują :D

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
LUKASZdiy napisał(a):
W strachu i niepewnosci..........zamieszam pierwsze zdjecia torowiska po malowaniu farba jeszcze nie wyschła troche sie swieci ale musze wrzucic.
Narazie próby gdzie niegdzie farba delikatnie sie rozlała ale coraz lepiej mi to idzie, mi sie podba nie wiem jak wy ocenicie to fachowym okiem ale prosze o wszytkie opinie

Chce byscie takze ocenili mate trawy jaka dzis zakupielm warto? za 8 zł?
Mówiłem, że jak pomalujesz będzie lepiej :)

kilka porad :D

1 Główki szyn wycieraj zaraz po pomalowaniu max do 10min

2 Wyskocz na podwórko i uzbieraj trochę ziemi i piasku w różnych odcieniach - po wyschnięciu przesiej przez drobne sitko i będziesz miał jak znalazł pył do kolorowania świeżo pomalowanego nasypu i nie tylko

3. Bardzo fajny efekt kolorowania podsypki można uzyskać malując bardzo rozcieńczona farbą

4. ćwicz dalej :D jest ok, a będzie jeszcze lepej

Co do trawki, hmm cóż można napisać?. Z Jednego typu trawki ładnej makiety nie zrobisz, a ta Auchagena idealnie nadaje sie na podkład pod trawkę elektrostatyczną tzn chodzi mi o dosadzenie miejscami wyższej trawy o zróżnicowanych kolorach, a nie obsadzenie całości

Tak czy siak jako baza pod dalsze zazielenianie jest ok

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Auhagen to "pozostałość" po NRD-owskiej Vero...wielu czołowych modelarzy poleca maty Vero więc Auhagena także...oczywiście z jednej maty zieleni nie zrobisz ;)

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
931 79 5
karolek napisał(a):
wielu czołowych modelarzy poleca maty Vero więc Auhagena
I jaki z tego wniosek?
Ja tych tekturek nie używam i tym bardziej, nie polecam, ale ze mnie żaden tam modelarz.
Tylko trawy sypane, sypane i jeszcze raz sypane. Króciutkie, 1 mm, 2mm i długie 6mm.

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Malowałem pędzlem
Dzieki za wszystkie opinie chyba nie wyszlo az tak najgorzej jak na pierwsze w zyciu szutrowanie, plusem jest to ze szuterek na całe torowisko kosztował 8 zł;)

Dzieki za Patent z ziemia zaraz ruszan na podwórko i bede cos zbierał

Czy moglibyscie doradzic równierz w sprawach obsadzenia delikatnej roslinnosci pomiedzy torami? co jak z czego?

Dzis proby wklejenia pierwszej górki w życiu a jutro sianie trawki zobaczymy ;)

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Łukasz tylko jak będziesz zbierał tą ziemię po podwórku uważaj na glizdy :D .
A powiedz mi Zbyszek odnośnie traw masz elektrosadzarkę,czy może jakiś cichy ciekawy sposobik.

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
LUKASZdiy napisał(a):
Czy moglibyscie doradzic równierz w sprawach obsadzenia delikatnej roslinnosci pomiedzy torami? co jak z czego?
Im więcej masz materiałów tym lepsze efekty wychodzą z łączenia ich, wiec jeśli masz tylko mate trawiastą to odpuść sobie na jakiś czas zieleń przy torach. Uzbieraj różnych trawek sypanych,mchów,pyłów i dalej już samo pójdzie. Polecam też matę trawiastą fallera o wysokości ~4mm, można odrywać z niej małe kawałeczki i w efekcie otrzymasz kępki wyższych traw.

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
dzis takze poprosze swoich krytyków o ocene pierwszych prac nad roslinnościa, to bardziej proby i poligon doswiadczalny anizeli cos powaznego, prosze o wszelakie wskazówki, docelowo teran ma zostac zalesiony brzózkami, czekam tylko na hekki flor i na wstepna selekcje materialu zebranego w lesie nieoszczedzajcie mnie ;)

Załączniki

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
Tak sobie patrzę i myślę że jak na pierwsze próby to całkiem całkiem, ale ze mnie też żaden modelarz, sam dopiero przymierzam się do stworzenia dioramki. Niestety ciągły brak czasu i snu i zawsze jeszcze coś barkuje i coś by się przydało. Powinieneś przyjrzeć się dokładnie fotkom z tych niemal wzorcowo wykonanych torowisk i zieleni i sam spróbować coś tam poprawić. Jak dla mnie to chyba tłuczeń jest nieco za gruby i może jaśniejszej farby byś użył, ale to może przekłamania w cyfrowym przetwarzaniu obrazu aparat - program do obróbki zdjęć - twój-mój-monitor. Ta trawka z fotki samej trawki fajna - jakiej firmy?