• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta H0 prosba o pomoc wplanowaniu

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
dwie foteczki bazy czekam na dluga trwake elektro, roslinki jeszcze przed przycieciem i wymodelowaniem wygladaj na troche przeskalowane cos tam do przodu

Czy moze który z szanownych kolegów orientuje sie kto z producentów moze posiadac taki dzwig jak na foto?

Załączniki

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
z pełna premedytacja podpier......m twoje foto
poprostu jak zaczynałem, zapisywalem zdjecia ktore miały słuzyc za wzór nawet nie wiedziałem ze jest twoje, ale chyba nie gniewasz sie ?

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Dzis pierwsze zdjecia czegos wiecej jak tylko teren, w sumie wikol nie wysechł do konca i jest białawe ale jestem ciekaw waszych opini co jest zle co poprawic

czy którys z producentów "ludzi" ma w swoje ofercie ekipy pilarzy?

Załączniki

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
LUKASZdiy napisał(a):
dziekowac Panie WITKOIM, a jak efekty pracy ekipy drwali?
panie :devil: :devil: :?: Michał jestem,a nie tam pan..... ;)
co do roboty to jak przysłowie mówi:
gdzie drzewa rąbią tam WIÓRY lecą
trociny, wióry wokół drzew - tzn ściętych drzew i będzie malina ;)

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
podczas przycinania desek piłką ręczną narobiłem słoik wiórów drewnianych więc nie mam z tym problemów :D Dobrze imitują miniaturowe wióry od pił mechanicznych, więc radziłbym takie wykorzystać.

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Mam do szanownych kolegów jeszcze jedna prośbę, czy moglibyście pomódz mi zapalnować rozmieszczenie wszelakich urzadzen ostrzegawczych tj. semaforów, światel itd itd.
Nie mam o tym żadnego pojecia po przeczytanie artukulu na modelarstwo info mam wiekszy zamet w głowie

dolączam prosty schemat makiety pozdrawiam i z góry dziekuję

Załączniki

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Kolejna porcja fotek
perony przed położeniem płytek
ogolnie tory poszutrowane i pomalowane, trzeba wykonczyc jakies barierki miedzy torami i siatka odgradzająca teren stacji o wzniesienia

Załączniki

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Dziekuje Bardzo uratowałes mi zycie nie mam nawet pojecia jak zabrac sie do tego pozwól ze zadam ci jeszcze kilka pytan?

jak wyglada sygnalizacja domniem ze czerwone znaczy stoj a co z reszta?
jak maja sie sygnały wyswietlane do położenia zwrotnicy?
moglbym prosic jeszcze o taka pomoc z góry dzikuję

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Ponieważ makieta jest totalnie nieprawdziwa, więc trudno zrobić do niej prawdziwą sygnalizację.

Ja na razie wymyśliłem tak:
białe+niebieskie: niebieskie - normalnie (stop); białe - pozwolenie wyjazdu jako ruch manewrowy

zielone+pomarańczowe+czerwone+pomarańczowe:
- dolne pomarańczowe wtedy, gdy nie jedziesz przez rozjazd na wprost. Tak praktycznie w tym układzie - jak nie ma czerwonego to zawsze jest dolny pomarańczowy
- górny pomarańczowy na zmiane z zielonym: zielone gdy na następnym semaforze nie jest czerwone; pomarańczowe gdy na następnym semaforze jest czerwone

wersja bez dolnego pomarańczowego wynika z jazdy po rozjeździe na wprost.

Jeżeli takie wielokomorowe semafory są dla ciebie przesadą, to wystarczy w zasadzie zastosować wszędzie semafory dwukomorowe: czerwony+zielony (lub niebieski+biały).