• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta domowa 540x130 cm

OP
OP
J
Reakcje
46 0 0
Szczerze mówiąc najbardziej odpowiada mi ta pierwsza wersja poprawiona, po pierwszej uwadze kolegi Andrzeja. Tak, wiem jest tam dużo rzeczy, które kolegów "gryzie w oczy" ale trudno. Mam tylko prośbę o rozmieszczenie w górnej części, na mijance i żeberku sygnalizacji świetlnej. w tej kwestii jestem "zielony" jak trawa na wiosnę.
Z góry bardzo dziękuje za pomoc, wszystkie pomysły i podpowiedzi.

OP
OP
J
Reakcje
46 0 0
Po wszystkich przemyśleniach za i przeciw, poprawce ze słuszną uwagą, że obrotnica z lokomotywownią ma być końcowym elementem, przedstawiam ostateczną wersję układu torowego.

1.jpg

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.712 51 5
Z doświadczenia Ci powiem, że nie ma czegoś takiego jak ostateczna wersja ;)

Jak dla mnie, to ten układ Ci się znudzi za 5 minut.
Jeśli chciałbyś rozważyć inne opcje, zapraszam do kontaktu.

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
295 0 1
Proponuję koledze, aby może wzorować się na stacji np. Wolsztyn.
https://www.atlaskolejowy.net/pl/wielkopolskie/?id=plan&poz=1390
Tu jest, bardzo fajnie to rozrysowane, z doświadczenia wiem że robienie fikcyjnej stacji/makiety jest wbrew pozorom bardzo trudne, ponieważ trzeba wszystko zaprojektować od podstaw.
A wzorując się na orginale, odchudzając co nie co, bardzo kolega sobie ułatwi życie.
Wiem co mówię;)
No chyba że kolega wie na 100% co by chciał mieć, to rozumiem, i już nie mieszam.
Trzymam kciuki aby budowa powstała(y)

OP
OP
J
Reakcje
46 0 0
Panowie, tak naprawdę to każdy, nawet najbardziej złożony układ kiedyś się znudzi.
Może być, tylko ten równoległy tor dochodzący od mijanki to ni przypiął, ni przyłatał.
Tak jestem trochę uparty, wiadomo co innego na ekranie a co innego na makiecie, ale jak rozłożę wstępnie tory i stwierdzę, że to faktycznie nie ma sensu, to naprawdę uderzę się w pierś, przyznam rację i przeproszę.

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.050 6 2
Z doświadczenia Ci powiem, że nie ma czegoś takiego jak ostateczna wersja ;)
Dokładnie, ja u siebie (link poniżej) zmieniałem projekt (włącznie z częściową rozbiórką już wybudowanych rzeczy) już trzy czy cztery razy. Bardzo często w trakcie prac, lub nawet po ich ukończeniu, przychodzą do głowy nowe pomysły, o których aktualnie nawet nie masz pojęcia :D Albo też natrafi się w międzyczasie na coś inspirującego.

Jak dla mnie, to ten układ Ci się znudzi za 5 minut.
Dokładnie i jak pisałem masz naprawdę mnóstwo miejsca, żeby zrobić tu coś ciekawszego :)

z doświadczenia wiem że robienie fikcyjnej stacji/makiety jest wbrew pozorom bardzo trudne, ponieważ trzeba wszystko zaprojektować od podstaw.
A wzorując się na orginale, odchudzając co nie co, bardzo kolega sobie ułatwi życie.
Podpisuję się pod tym dwiema rękami i nogami :D I wcale stacja makietowa nie musi odpowiadać 1 do 1 oryginałowi.

@jack1-74 polecam Ci przejrzeć moje projekty, które zawarłem tutaj, może coś Cię zainspiruje:

https://forum.modelarstwo.info/threads/stacja-graniczna-de-nl.60726/

A ponadto kolega @Kris też stworzył cały temat z propozycjami projektów:

https://forum.modelarstwo.info/threads/makiety-dla-średnio-leniwych-początkujących.14063/

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.674 520 30
co innego na ekranie a co innego na makiecie, ale jak rozłożę wstępnie tory i stwierdzę, że to faktycznie nie ma sensu
Moja opinia jest oparta o założenie realności układu. Domyślam się, że ten tor od mijanki miałby służyć tylko do dostarczania węgla do zasieków w parowozowni, ale w realu taki tor dochodziłby z tej samej stacji, przy której jest lokomotywownia, a nie z zupełnie innego posterunku. W rzeczywistości sąsiednia stacja czy mijanka byłaby w sporej odległości od lokomotywowni i prowadzenie od niej toru do lokomotywowni przy innej stacji zupełnie nie miałoby sensu. Na makiecie, z oczywistych powodów, wygląda to inaczej, ale jeżeli staramy się choć trochę zachować realizm, to takich rozwiązań należy unikać. I rozłożenie torów na próbę niczego tu nie da, samo założenie prowadzenia takiego toru z innej stacji (mijanki) jest błędne, niezależnie od tego, jak to będzie wyglądało.

OP
OP
J
Reakcje
46 0 0
Proponuję koledze, aby może wzorować się na stacji np. Wolsztyn.
Wolsztyn to naprawdę zacna stacja, byłem, zwiedziłem ale musiałbym zmienić założenia z makiety domowej na modułową. Mało tego nawet do okrojonej wersji potrzeba jeszcze ze dwa metry na długości, wyburzyć ścianę zlikwidować magazynek żony, czyli "zbiór rzeczy niepotrzebnych",
a tego mógłbym nie przeżyć.:oops:

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
295 0 1
Też bym nie ryzykował :D
Fakt na całą stację, noo musiał byś mieć ok 14m, ale patrząc na makietę która tam stoi w ho, a właściwie diorama, jest to wykonalne,
1600px-Wolsztyn_parowozownia_makieta_1918_WK13.jpg

Ona ma chyba 2.7m przybliżyć perony, dać układ torów po przekątnej, może by się udało, ale trzeba by było sporo odchudzić;)
Z tą koncepcją było by ok #16

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.674 520 30
A dlaczego kolega @jack1-74 z uporem maniaka chce zbliżyć do siebie tory lokomotywowni i tej mijanki? Mnie chodzi właśnie o coś przeciwnego, żeby nie sprawiać wrażenia, że mijanka ma coś wspólnego z lokomotywownią, stąd moje propozycje są takie, a nie inne, ale widzę, że nie jestem dobrze rozumiany, chociaż wydawało mi się, że wyrażałem to wyraźnie. Więc może coś takiego? zmieniłem też trochę połączenie z torami stacyjnymi tak, żeby przy wjeździe lokomotywy do parowozowni nie trzeba było wjeżdżać na żeberko po lewej stronie. Zaznaczyłem propozycję umieszczenia budynku stacyjnego. Ale to już moja ostatnia propozycja w tym wątku.

jack1-74 (2).jpg

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
295 0 1
Zrobiłem koledze "Na bardzo szybko" układ torów jaki jest w Wolsztynie, oczywiście odchudzony, znacznie.
Zapewne gdzieś się potknąłem, ale to jest tak poglądowo, bardzo z grubsza i na "pikolcach" jakby co;)
Tak by to wyglądało:
Wolsztyn skansen.PNG

Na drugi koniec nie starczyło zasobów :ROFL: Ale spokojnie się kolega zmieścił by na takich wymiarach.
Tak na luzie zrobine, może się kolega przekona.
Perony miały by min. 1,5 m na dworzec też sporo miejsca.
Początek i koniec stacji:
Wolsztyn,_Stacja_kolejowa_Wolsztyn_-_fotopolska.eu_(26173).jpg
Screenshot_20240128_195027_YouTube.jpg

Oczywiście przed przebudową.

OP
OP
J

jack1-74

Użytkownik
Reakcje
46 0 0
Panowie, moje założenia przedstawiłem na samym początku, ja naprawdę nie potrzebuję aż tak rozbudowanych układów torowych zwłaszcza, że składy które będą jeździć będą sterowane cyfrowo ale wszystkie inne nastawy zwrotnic, semaforów już ręcznie (analogowo).
Posłuchałem kolegi Andrzeja, zmieniłem układ według zaleceń i teraz wygląda to tak:

1.jpg