• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta domowa 540x130 cm

OP
OP
J

jack1-74

Użytkownik
Reakcje
46 0 0
:ROFL::ROFL::ROFL: Już to widzę, jak się tak wyginam.
Oczywiście, że będzie można te "moduły" przesuwać, przecież muszę się dostać w każde miejsce, dlatego ją podzieliłem.;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.674 520 30
Do semaforów wyjazdowych pędnie mogą też dochodzić od tyłu. Poza tym brakuje pędni do lewej zwrotnicy rozjazdu krzyżowego, a także w ogóle brak rygli i pędni do nich.

OP
OP
J

jack1-74

Użytkownik
Reakcje
46 0 0
Znalazłem temat z 2016 r. Naniosłem poprawki ale mam pytanie, czy jest potrzebny rygiel na rozjeżdzie (umownie określmy) nr 74502 i DKW10 jeżeli na semaforze wjazdowym podawany będzie sygnał Hp2.

11.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.674 520 30
czy jest potrzebny rygiel na rozjeżdzie (umownie określmy) nr 74502 i DKW10 jeżeli na semaforze wjazdowym podawany będzie sygnał Hp2.
W polskiej sygnalizacji nie ma czegoś takiego, jak "sygnał Hp2". W "Wytycznych technicznych budowy urządzeń sterowania ruchem kolejowym Ie-4 (WTB-E10)" § 28. ust. 2 brzmi:
Ryglować należy zwrotnice:
1) w obu położeniach, gdy przejeżdżane są na ostrze przez pociągi pasażerskie z prędkością większą niż 40 km/h;

OP
OP
J

jack1-74

Użytkownik
Reakcje
46 0 0
Przepraszam za moje braki wiedzy, opis wziąłem z ulotki producenta semaforów kształtowych. Chodzi o sygnał Sr3, czy znów się mylę?

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.050 6 2
Braki wiedzy można uzupełniać także samodzielnie, jest w internecie cała masa fantastycznych stron poświęconych chociażby właśnie polskiej sygnalizacji kolejowej :) Nawet ze strony PKP można aktualnie sobie pobrać instrukcję Ie-1 i pewnie nie tylko tą :)

OP
OP
J

jack1-74

Użytkownik
Reakcje
46 0 0
Przy parowozowni wszystkie rozjazdy powiązane z obsługą lokomotyw będą przestawiane za pomocą dźwigni z przeciwwagą, natomiast reszta z nastawni przez pędnie.

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
290 35 1
Przykład jak pomalować podkłady i ustawić pędnie. Klatka z filmu "Wolsztyńska Parowozownia 2018 | Dji Mavic Air"
pednie podklady.jpg

OP
OP
J

jack1-74

Użytkownik
Reakcje
46 0 0
Bardzo dziękuję koledze za materiał, też się przyda. Zdjęć z różnych stacji do wzorowania się, też u mnie w kompie nie mało. W tym tygodniu przyjdzie zamówiona sklejka na wierzch i wtedy ostro zabiorę się za montaż torów.
Z malowaniem to temat rzeka, ale na pewno jeszcze poproszę o pomoc w tej kwestii. Muszę jeszcze wybrać dobry aerograf, żebym później przy malowaniu nie musiał nikogo obrażać.;)

OP
OP
J

jack1-74

Użytkownik
Reakcje
46 0 0
Remont domu pochłania ogromne ilości czasu, więc prace na makiecie bardzo zwolniły ale na pewno temat nie umrze.
Na razie posklejałem parę obiektów i rozstawiłem do określenia odstępów między nimi.

2.jpg
1.jpg

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
717 6 0
Życzę koledze powodzenia i wytrwałości w pracy, rozłożenie torów to jest tzw "pikuś", kupę czasu zajmuje elektryka, podłączanie napędów i ich elektryfikowanie, a nie wspominając o upiększaniu terenu. Przy tych wymiarach to lata pracy przed Tobą. A na makiecie najwięcej oko cieszą szczegóły. :)
P. S.
Proponuję przenieść temat do działu budowy.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.515 28 1
Przy tych wymiarach to lata pracy przed Tobą.
Niestety, choć może i na szczęście nie mogę się z Tobą zgodzić.
Są tu tacy, którzy przeczą temu co napisałeś.
Byłem w lekkim szoku i pod wielkim wrażeniem szybkości pracy Kolegi @Ty42-89
Też wydawało mi się to niemożliwe, a jednak...
Poniżej mój wpis w temacie budowy makiety naszego Kolegi.
Tak się zastanawiam ile masz wojska pod rozkazami...?
Mijają właśnie dwa miesiące od Twojego pierwszego wpisu, a Ty budujesz jak w amoku. :)
Jesteś przykładem, że jeśli człowiek się zmobilizuje, to nie trzeba lat żeby zrobić sobie wymarzony torcik i już go zacząć zjadać...
Gratuluję zdecydowania, konsekwencji w działaniu i słuchania rad Kolegów.
A poniżej godny polecenia temat z budowy. Popatrzcie zwracając uwagę na daty i możliwości lokalowe naszego Kolegi.
TU TEMAT kolegi Ty42-89

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
717 6 0
Niestety, choć może i na szczęście nie mogę się z Tobą zgodzić.
Są tu tacy, którzy przeczą temu co napisałeś.
Byłem w lekkim szoku i pod wielkim wrażeniem szybkości pracy Kolegi @Ty42-89
Też wydawało mi się to niemożliwe, a jednak...
Poniżej mój wpis w temacie budowy makiety naszego Kolegi.

A poniżej godny polecenia temat z budowy. Popatrzcie zwracając uwagę na daty i możliwości lokalowe naszego Kolegi.
TU TEMAT kolegi Ty42-89
Znam ten temat ;)
Pamiętaj że od każdej reguły są wyjątki, ta makieta to potwierdza.
Ja widzę jak jest u mnie, raz że czasu mam tyle ile mam a po drugie finanse,niestety wszystkiego własnymi siłami (po gospodarsku) nie zrobisz. A jak jeszcze są chęci i zapędy na zakup taboru, to już w ogóle masakra ;) :)

OP
OP
J

jack1-74

Użytkownik
Reakcje
46 0 0
Panowie, tylko spokój Nas ratuje.
Modelarstwo i budowa makiety to nie wyścigi. Od samego początku zdawałem sobie sprawę z tego jakie są koszty takiej budowy i ile czasu mi to zajmie. O ile z "kasą" nie ma problemu, to z czasem już jest dużo gorzej. Myśle, że przy "dobrych wiatrach" budowa potrwa trzy lata, chyba że stanie się jakiś cud.

Proponuję przenieść temat do działu budowy.
Myślę, że to jest dobry pomysł, ale z tego co pamiętam z regulaminu forum, temat przenosi administrator.

Ostatnio edytowane: