Możesz napisać coś więcej? Jeśli masz złe doświadczenia z tym materiałem to się podziel wiedzą, wielu osobom pomoże taka informacja.
tory przestały być równe, widać było wyraźnie"falowanie"taboru podczas jazdy. Nie wiem co było przyczyną tego zjawiska, czy mechaniczne ,nazwijmy to, sprasowanie, czy reakcja na to czym jest zanieczyszczone powietrze, czy zwykłe starzenie materiału. Dla mnie najbardziej prawdopodobna jest pierwsza przyczyna, mechaniczne"wygniecenie", można to sprawdzić ściskając taki podkład palcami, zostaną trwałe ślady. Jednego tylko jestem pewny, że przyczyną nie była sklejka do której przykleiłem XPS, w kilku miejscach tory były przyklejone bezpośrednio do niej i tam wszystko jeździło równo
i gładko. I od tamtego czasu jako"podkłady"pod tory używam korka, nie w celu wygłuszenia odgłosów ale dlatego, że korek łatwo się obrabia nożem,
a po zawikolowaniu jest sztywny i twardy. Koszty nie są zbyt wielkie, arkusz korka tzw. technicznego o wymiarach 120cmx60cm kosztuje ok 25zł, dwa takie arkusze wystarczą na sporą makietę o ile będziesz go układał tylko pod torami, a nie na całej powierzchni makiety.
Ostatnio edytowane: