• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta do emerytury :)

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.010 84 11
Możesz napisać coś więcej? Jeśli masz złe doświadczenia z tym materiałem to się podziel wiedzą, wielu osobom pomoże taka informacja.
Też pierwszą makietę"popełniłem"na podkładach do paneli klejąc je wikolem, początkowo wszystko było ok ale po jakichś pięciu-sześciu latach
tory przestały być równe, widać było wyraźnie"falowanie"taboru podczas jazdy. Nie wiem co było przyczyną tego zjawiska, czy mechaniczne ,nazwijmy to, sprasowanie, czy reakcja na to czym jest zanieczyszczone powietrze, czy zwykłe starzenie materiału. Dla mnie najbardziej prawdopodobna jest pierwsza przyczyna, mechaniczne"wygniecenie", można to sprawdzić ściskając taki podkład palcami, zostaną trwałe ślady. Jednego tylko jestem pewny, że przyczyną nie była sklejka do której przykleiłem XPS, w kilku miejscach tory były przyklejone bezpośrednio do niej i tam wszystko jeździło równo
i gładko. I od tamtego czasu jako"podkłady"pod tory używam korka, nie w celu wygłuszenia odgłosów ale dlatego, że korek łatwo się obrabia nożem,
a po zawikolowaniu jest sztywny i twardy. Koszty nie są zbyt wielkie, arkusz korka tzw. technicznego o wymiarach 120cmx60cm kosztuje ok 25zł, dwa takie arkusze wystarczą na sporą makietę o ile będziesz go układał tylko pod torami, a nie na całej powierzchni makiety.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
722 6 0
Też pierwszą makietę"popełniłem"na podkładach do paneli klejąc je wikolem, początkowo wszystko było ok ale po jakichś pięciu-sześciu latach
tory przestały być równe, widać było wyraźnie"falowanie"taboru podczas jazdy. Nie wiem co było przyczyną tego zjawiska, czy mechaniczne ,nazwijmy to, sprasowanie, czy reakcja na to czym jest zanieczyszczone powietrze, czy zwykłe starzenie materiału. Dla mnie najbardziej prawdopodobna jest pierwsza przyczyna, mechaniczne"wygniecenie", można to sprawdzić ściskając taki podkład palcami, zostaną trwałe ślady. Jednego tylko jestem pewny, że przyczyną nie była sklejka do której przykleiłem XPS, w kilku miejscach tory były przyklejone bezpośrednio do niej i tam wszystko jeździło równo
i gładko. I od tamtego czasu jako"podkłady"pod tory używam korka, nie w celu wygłuszenia odgłosów ale dlatego, że korek łatwo się obrabia nożem,
a po zawikolowaniu jest sztywny i twardy. Koszty nie są zbyt wielkie, arkusz korka tzw. technicznego o wymiarach 120cmx60cm kosztuje ok 25zł, dwa takie arkusze wystarczą na sporą makietę o ile będziesz go układał tylko pod torami, a nie na całej powierzchni makiety.
A powiedz mi czym różni się korek techniczny od tego sprzedawanego w rolce metrowej przy grubości 4 mm za około 15 zł za metr?

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.769 38 3
Zasadniczo, styropian (czyli polistyren) starzeje się bardzo powoli, ale jeśli temperatura jest podwyższona (kilkadziesiąt), to już następuje dość szybka depolimeryzacja polistyrenu prowadząca w praktyce do zmniejszenia objętości syropianu. Oczywiście destrukcyjnie działają na niego różne kleje organiczne (ściślej: zawarte w nich rozpuszczalniki). Poza tym styropian, czy też styrodur, pomimo, że jest "twardy", to jednak jest do pewnego stopnia ściśliwy i mało sprężysty. Wgniecenie w styro pozostanie już na zawsze (tylko w małym stopniu powróci do pierwotnego kształtu).
Korek natomiast nie posiada (łącznie) powyższych wad. Spokojnie można go kleić wikolem, jest bardzo łatwy w obróbce, nie odkształca się z upływem czasu, nie ulega procesowi starzenia.

Korek jako materiał gęstszy od xps, lepiej wygłusza. Przyklejając tory do korka izolujemy je od podłoża (typowo: sklejki), ale za chwilę podczas szutrowania zalewamy go wikolem tworząc i tak zwartą skorupę z wieloma mostkami akustycznymi. Poza tym sama konstrukcja makiety to jakiś rodzaj skrzyni, rezonującej i tworzącej pudło akustyczne. I tu moje osobiste zdanie: nie rozumiem tej walki z "akustyką". Przecież pociąg jadący po torach generuje hałas, miły naszym uszom, ale już coraz bardziej zapomniane stukanie kół na złączeniu szyn to poezja. Dlaczego zatem walczyć z czymś, co na kolei jest naturalne?

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.439 481 107
Gdyby odgłos pociągów poruszających się po makiecie był choć w niewielkim procencie podobny do tego jakie wydają prawdziwe pociągi, to wierz mi, nikt by z tym nie walczył ;)

Qmaty

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
5.836 235 3
@DieselPower Od spodu skrzyń można przykleić piankę akustyczną.
@stare tory Bardzo dziękuję za odpowiedź. Ja mam dostęp do XPS'a 6mm, bardzo twardy i trzeba użyć dużo siły aby zrobić "odcisk palca" przy naciskaniu. Tory przyklejałem do niego na cienką dwustronną taśmę, problemem jest tylko wspomniana reakcja na farby. Podsypka przyklejona na wikol trzyma się mocno.

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
722 6 0
Ale XPS nie ma nic wspólnego ze styropianem czy też że styrodurem. A jeśli piankę XPS nie kleić do podłoża tylko przymocować za pomocą gwoździ ? To jednak korek zostaje zwycięzcą w naszym modelarskim świecie, jeśli chodzi o podłoże pod tory

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
386 1 0
Ale XPS nie ma nic wspólnego ze styropianem czy też że styrodurem. A jeśli piankę XPS nie kleić do podłoża tylko przymocować za pomocą gwoździ ? To jednak korek zostaje zwycięzcą w naszym modelarskim świecie, jeśli chodzi o podłoże pod tory
Nie mieszajmy pojęć:
EPS, to jest styropian
XPS, to jest styrodur. Styrodur jest nazwą XPS jednego z producentów (bodajże BASF), ale potocznie nazywamy XPS styrodurem.

Skoro pianka pod panele nie jest styrodurem, to nie jest też twarda, co automatycznie wyklucza ją jako nasyp pod torem - deformacje. Jak już napisał @Kylogram, po zalaniu wszystkiego klejem kompletnie eliminuje tłumienie hałasu. Czyli równie dobrze sprawdzi się korek, sklejka albo kilka warstw tektury. (nie karton!). Tam nic nie tłumi, a hałas powstaje pod płytą makiety, gdzie konstrukcja może tworzyć komory rezonansowe (wiem to z własnego doświadczenia, modele jeżdżące po pustej w środku skrzynce postawionej bezpośrednio na regale mocno hałasują).

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.769 38 3
Styropian, styrodur, XPS itd. - ogólnie chodzi o to samo, tzn. twardy czy miękki, biały czy szary, o trochę różnych własnościach, itd., ale to wszystko to jest spieniony polistyren. W związku z tym ma to cechy, które opisałem.

równie dobrze sprawdzi się [...] kilka warstw tektury. (nie karton!).
Oj to raczej fatalny wybór, ponieważ papier chłonie wodę i pęcznieje; jak zaczynałem przygodę z modelarstwem, to mi LL odradził jej użycie - i miał rację.
Używaj materiałów, które nie chłoną wody, ponieważ jak będziesz tor szutrował, a więc zalewał mlekiem wikolowym, to mogą powstać "fale Dunaju".

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
722 6 0
Ok, stanęło na korku, tylko ponawiam pytanie związane z różnicą pomiędzy korkiem, który możemy kupić z rolki a jak to nazwał kolega @stare tory technicznym. Czy chodzi o jego gęstość czy może ma jeszcze inne właściwości ?

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
386 1 0
Wg mnie jest to samo, czyli korek techniczny (docięte płyty albo rolka) o jednakowej grubości na całym arkuszu. Korka w arkuszach nie trzeba prostować jak odwijanego z rolki i pewnie może być grubszy (Korek ze środka rolki wg mnie będzie zbyt pognieciony żeby go wykorzystać). Wylicz sobie ile tego korka będziesz potrzebował, bo być może jak kupisz całą rolkę to jeszcze dużo ci zostanie.

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
722 6 0
Z tego co ja wczoraj wieczorem znalazłem w necie na stronach www.korkowo.eu i www.korkowo.pl to są 3 rodzaje korka, tj.: drobnoziarnisty, średnioziarnisty i gruboziarnisty. Ten drobnoziarnisty u jednego dostępny jest dla modelarzy formie pasków fazowanych o długości 450 mm i szerokości 48 mm.

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.769 38 3
Kolego KrotVikinG
Co będziesz tym korkiem wykładał, ściany? Przecież to ma być materiał na "fałszywą podsypkę", zupełnie niewidoczny po zaszutrowaniu toru!
Skoro "rozkminianie" rodzaju i formatu korka tyle Ci zajmuje, to ile czasu poświęcisz na pozostałe tematy związane z makietą? Chłopie, szkoda czasu. Kup w markecie korek w rolce, wystarczy ci to na lata. Fazowanie jest zupełnie niepotrzebne, bo i tak uformujesz pryzmę z szutru. Taki gotowy, w paskach, sfazowany, nie wyjdzie taniej niż w rolce, a poza tym - jak z tych pasków zrobisz łuki do promieniu, jaki akurat potrzebujesz? Ergo może już czas zakończyć ten temat, bo... nie zaczniesz budowy do emerytury ; )

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
722 6 0
Spokojnie, rozmowa nic nie kosztuje, a jeśli chodzi o budowę, to tak pisałem na początku, rusza jesienią, na razie trwają prace nad przystosowaniem pomieszczenia pod inwestycję. Pewnie że chciałbym już zacząć budować stół, ale wszystko po kolei jak na kolei . A im więcej teraz się dowiem to podejrzewam że sprawniej mi to później pójdzie

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Z tego co ja wczoraj wieczorem znalazłem w necie na stronach www.korkowo.eu i www.korkowo.pl to są 3 rodzaje korka, tj.: drobnoziarnisty, średnioziarnisty i gruboziarnisty. Ten drobnoziarnisty u jednego dostępny jest dla modelarzy formie pasków fazowanych o długości 450 mm i szerokości 48 mm.
Ja u siebie mam korek drobnoziarnisty gr. 4mm, z korkowo.pl Drobny korek jest moim zdaniem lepszy od typowago, marketowego korka. Nie kruszy sie, jest bardziej zwarty i nie pije dużo kleju.

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
722 6 0
Ja u siebie mam korek drobnoziarnisty gr. 4mm, z korkowo.pl Drobny korek jest moim zdaniem lepszy od typowago, marketowego korka. Nie kruszy sie, jest bardziej zwarty i nie pije dużo kleju.
Ja też doszedłem do takiego wniosku że zamówię na stronie, tylko zastanawiam się czy zrobić to w arkuszach czy w rolce?

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.010 84 11
jak z tych pasków zrobisz łuki do promieniu, jaki akurat potrzebujesz?
Przy większych promieniach ,powyżej 1,5m, bez problemu da się takie paski wygiąć dopasowując do łuku, a przy mniejszych trzeba zrobić nacięcia.
zastanawiam się czy zrobić to w arkuszach czy w rolce?
Według mnie najlepszy do układania torów jest drobnoziarnisty korek w arkuszach.

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
722 6 0
No to sprawę podłoża mam rozwiązaną, teraz trochę elektryki. Rozumiem że przewody torów łączymy równolegle, tzn. idzie główna nitka grubości 0.75 kwadrat i do tego lutuję przewody 0,5 kwadrat od danej szyny?