• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta do emerytury :)

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
388 1 0
Teraz po między krawędziami torów jest 75 mm górny peron, 65 mm dolny peron, to mam nadzieję że wystarczy. W programie Paint-cie zaznaczyłem dolną docelową krawędź stołu, żebyście nie mówili że jest za blisko brzegu :) . No i jeszcze muszę teraz pomyśleć nad tym w jaki sposób rozwiązać problem dostania się do środka bez czołgania się pod stołem
Najprościej to chyba będzie wbudować wysuwany segment - prostokątna skrzynka z podstawą np. na kółkach, żeby można było ją wysunąć, wejść i przesunąć, następnie szybko zabezpieczyć w ustalonej pozycji, bez zbędnego dopasowywania. Ważna są dwie sprawy: szerokość taka, żebyś bez problemu przeszedł (a nie tylko przecisnął) oraz granice segmentu w miejscu, w którym nie ma rozjazdów! Nie tnij przez rozjazd, a najlepiej odsuń zwrotnicę od krawędzi, żeby konstrukcja skrzynki nie kolidowała z napędem. Najlepiej jak na ruchomej skrzynce nie będzie żadnych rozjazdów, upraszcza to połączenia elektryczne - ruchomy segment też musi być zasilany.
makieta ver. 8.5 docelowo1.jpg

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
722 6 0
I to wycięcie najlepiej jakby było w formie klina, jest wtedy pewność że powinno stawać zawsze w tym samym miejscu

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
722 6 0
Jeśli rozmowy na temat mojego układu torowego umilkły, to zapytam się o podkład pod tory. Czy zamiast korka można dać płyty XPS, takie jak daje się jako podkład pod panele podłogowe?
Może nie jestem ostatnią nogą z elektryki ale trochę przeraża mnie to całe okablowanie makiety, zwłaszcza podłączanie napędów, jakakolwiek automatyzacja na makiecie, no i nadal nie za bardzo łapię o co chodzi z tą polaryzacją zwrotnic.:niepewny:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.856 525 30
nie za bardzo łapię o co chodzi z tą polaryzacją zwrotnic.:niepewny:
Może taki rysunek coś pomoże:

Podłączenie rozjazdu.jpg

Krzyżownica (na zielono) może być całkowicie odizolowana, ale wtedy jest to "martwy" odcinek, bez zasilania - wprawdzie krótki, ale jednak. Jest to standardowe rozwiązanie w modelowych rozjazdach. Aby uniknąć ryzyka zatrzymania się, zwłaszcza krótkiej lokomotywy, można zastosować zmienne zasilanie krzyżownicy, zależne od położenia iglic, tak, by krzyżownica była zasilana raz jednym, a raz drugim biegunem i była cały czas pod napięciem.

Qmaty

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
5.836 235 3
Jeśli rozmowy na temat mojego układu torowego umilkły, to zapytam się o podkład pod tory. Czy zamiast korka można dać płyty XPS, takie jak daje się jako podkład pod panele podłogowe?
Można, trzeba liczyć się z tym, że niektóre wchodzą w reakcję z rozcieńczalnikami i farbami (akrylowymi też). Przy malowaniu szyn, podkładów będziesz widział jak miejscami znika. Najlepiej zrób sobie próbę przed montażem.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.010 84 11
zapytam się o podkład pod tory. Czy zamiast korka można dać płyty XPS,
Płyta XPS jako podkład pod tory to chyba najgorsze możliwe rozwiązanie, jeżeli nie chcesz dawać korka pod tory zastosuj zwykłą, szarą płytę
HDF, dociętą pod tory jak korek. Korek po zalaniu Wikolem i tak robi się sztywny więc różnica pomiędzy nim a HDF'em jest niewielka.

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
722 6 0
Jeżeli decydujesz się na budowę makiety z zastosowaniem torów PIKO, to temat Cię nie dotyczy, bo w ich rozjazdach krzyżownica jest plastikowa.
Czyli przynajmniej jedno z głowy . Wczoraj zacząłem oglądać kanał youtube-owy kolegi @LUKASZdiy na temat sterowania DCC i chyba zdecyduję się na rozwiązanie firmy PIKO, tylko wytłumaczcie mi jak krowie na rowie w jaki sposób robi się odcinki izolowane, czy pomiędzy łączenia torów wstawia się jakiś izolator? I jakiej firmy booster byście polecili na zasilanie tych że odcinków oraz jakiej długości łącznej torów robić takie odcinki żeby spadek zasilania był mało zauważalny. Mi wyszło według projektu 55 metrów torów.

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
722 6 0
No właśnie, bo sztywnością dorównuje korkowi a podejrzewam że po szutrowaniu lepiej by wygluszało, ponieważ śmiem twierdzić że nie powinno pić mieszanki wikolu i nie usztywniać się po zasnięknięciu kleju. A jak wysknie to według mnie zrobi się warstwa izolująca przed innymi czynnikami i nic nie powinno jej ruszyć. Tak rozumując na chłopski rozum

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.205 216 0
Pierwszą dioramę popełniłem na styrodurze, tor przykleiłem właśnie klejem polimerowy UHU, potem wikol przy szutrowaniu, trzymało to jak diabli, chociaż na makietę polecam korek, lub jak napisał @stare tory HDF, czy nawet sklejkę 4mm.

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
722 6 0
Wl
Pierwszą dioramę popełniłem na styrodurze, tor przykleiłem właśnie klejem polimerowy UHU, potem wikol przy szutrowaniu, trzymało to jak diabli, chociaż na makietę polecam korek, lub jak napisał @stare tory HDF, czy nawet sklejkę 4mm.
Właśnie czytam Twój wątek i zastanawia mnie ten 3 przewód, który ciągłeś pod makietą, do czego on jest potrzebny? I dlaczego przy sterowaniu DCC, robiłeś tyle odcinków izolowanych? U mnie wyszło 55 metrów torów i ponad 20 rozjazdów i nadal nie wiem ile boosterów dać do zasilania i na ile odcinków podzielić całość?

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.205 216 0

barman_2000

Aktywny użytkownik
Reakcje
213 7 0
Ja nie wiem czy lepsze, nigdy korka nie stosowałem bo nie widzę sensu w pakowaniu kasy w korek, wiec nie mam porównania. Całą moją makietę w postaci modułów mam na XPS i jest cisza podczas jazdy.