Bardzo fajna dyskusja. Już kolejna (pierwsza była o semaforach wyjazdowych). Wnioskować można, że stacja Wisła Głębce jest bardzo dyskusyjna

A na niej się wzoruję. Moim założeniem jest, aby moja makieta odwzorowała to, co jest na tej stacji (układ torowy, wskaźniki, zwrotniki - do których mam przeciwwagi- i jak widać wszelkie błędy) ale na pewno nie jest to w całości w 100 % odwzorowane. np: perony: tak, peron 3 jest z płyt, i ma podobną szerokość. Peron 2 (ten po środku) jest wylany asfaltem, ale w realu jest szerszy, podobnie jak peron 1 - asfalt, ale szerszy. Znaczy był, bo stacja jest świeżo po modernizacji. Semafory wyjazdowe są 4, liczba komór się przy każdym zgadza, ale jeden (semafor E) jest cofnięty względem innych, a u mnie wszystkie są w jednej linii. Są też drobne elementy którymi chce uatrakcyjnić troszkę makietę - np wskaźniki Z1 będą podświetlone na kozłach oporowych, a nie tylko na betonowych. Sam układ torowy, a w zasadzie jego geometria jest troszeczkę inna, niż w rzeczywistości, ale to akurat było podyktowane geometrią torów. Teren na około, jest moją luźną interpretacją, ale również chcę zachować klimat tej górskiej stacji.
Jak widzicie, kolejne kolejowe 'bzdury' jakie buduję mają swoje odwzorowanie w rzeczywistości. I zapewne coś się jeszcze znajdzie, i pewnie również będzie to miało odwzorowanie w rzeczywistości. A robię to wszystko tak, bo nie znam się na projektowaniu stacji, dlatego wybrałem taką drogę. I tym bardziej się cieszę, że zwracacie uwagę na takie 'błędy'.
P.S. Zapraszam do zapoznania się z profilem stacji:
https://kolejcieszyn.pl/191.php?s=wislagl