• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Mała stacja

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
864 4 0
Kabelkologia pod tym modułem praktycznie skończona (zostało zamontowanie jakiejś złączki na 4 kable do sterowania semaforem).
Wprawne oko może zaobserwować zapowiedź pewnych zmian... Ale o tym później...
IMG_20221103_154114.jpg

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
864 4 0
plany planami, a życie weryfikuje wszystko.
Skrzynka z semaforem wjazdowym jest przejezdna. Walczę jeszcze z podłączeniem semafora z pulpitem. No, tu trochę pech mi doskwiera, ale damy radę. Wróciłem do przemyśleń dot. przedłużenia peronów. Czy aby na pewno?
Zmieniłem też podejście do tematu. Nie będę robił skrzynkami, tylko całością. I tym sposobem pierwsze trzy modułu (z semaforem wjazdowym, z żeberkiem ochronnym i z głowicą wjazdową mają już ukształtowanie terenu. Zostało jeszcze kilka szlifów i szpachlowań skrzynek, pomalowanie i biore się za następne.
A że jedno zdjęcie za tysiąc słów...
174(1).jpeg 175.jpeg 176.jpeg 177.jpeg

I zupełnie gratisowo, moje dwie ulubione lokomotywy (co ciekawe, nie są niebieskie). Prawie w zimowej scenerii:
179.jpeg 181.jpeg

I najnowszy nabytek:
182.jpeg

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
864 4 0
Skoro zmieniłem podejście do tematu obronie całość na raz, to i plany się zmieniają. Pierwsze 3 skrzynki mają już teren, a następna jest 'troszke' bardziej ciekawa. Znaczy znajduje się na niej budynek dworca, mały magazyn, budynek toalety. Żeby to fajnie grało, muszę cokolwiek wiedzieć o tych budynkach. Kiedyś zrobiłem przedsmak budynku dworca, ale mogę o tym zapomnieć.
Zacząłem więc od początku i mniejszego (i de facto istniejącego) budynku - magazynu.
Nie mam pojęcia o tworzeniu budynków, ale pewnie będzie on z kartonu (ten materiał poprostu mam dostępny pod ręką).
I tym samym powstaje pierwszy prototyp (w celu poznania materiału, jego zachowania itd.). O samym kartonie pewnie znajdę mnóstwo informacji, ale mam pytanie odnoście dachówki - jak się zabrać do tematu? Karton? Jakiś inny materiał? Co polecacie?
Dodam tylko że wszystko jest robione ręcznie, więc nie koniecznie równo ;)
194.jpeg 193.jpeg
192.jpeg 191.jpeg

I już wybieram kolor ;)

183.jpeg
185.jpeg 186.jpeg

Na zdjęciach w ogóle nie są podobne do tych w realu ;)

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
864 4 0
Póki co prace 'w terenie' zawiesiłem, skupiając się na budynkach. Najwięcej czasu zajmuje mi rysowanie.. Co nie jest łatwe, zważywszy na dostępną dokumentację, a właściwie jej brak. Rysunki powstaja głównie na podstawie zdjęć, chociaż tu należą się wielkie podziękowania dla Grzegorza, który udostępnił mi swoje 'wymiary'. Ale nawet z tym, ciężko dojść do ładu i składu.. Mam nadzieję, że uda mi się w tym roku odwiedzić oryginał, chociaż, co podkreślam za każdym razem, nie robię modelu a jedynie się na nim wzoruję.
Oswajam się tez z materiałami i testuję swoje możliwości. Już wiem, że dobrze było zainwestować w porządny skalpel.

Pomalowany magazyn z mojego poprzedniego posta, próbowałem sił w oknach, i wydrukowana na czerwonym papierze dachówka. Docelowo pewnie zdecyduję się na tą podesłaną przez kolegę w poście wyżej.
Myślę, że domek trzyma jakieś sensowne proporcje.
198.jpeg 199.jpeg

Rysowanki...

200.jpeg

W ramach oderwania od rysowania i mierzenia zrobiłem podejście do wiaty - spróbowałem stworzyć ścianę szczytową tejże.
Listewki + sklejka + folia.

195.jpeg 197.jpeg
Jak na pierwsze podejście - podoba mi się. Trochę więcej precyzji i inna kolejność robienia i będzie dobrze.

I oryginał (zdjęcie z map google):
201.jpeg

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
864 4 0
Testowy budynek dworca powoli powstaje.
Mam też pewne wnioski i przemyślenia odnośnie budowy.. I o to chodziło.
Zasadniczo podoba mi się to, co do tej pory stworzyłem, że zacząłem się zastanawiać, czy nie zostawić tego jak jest ;)
Ale ściany z 1,5 mm kartonu są trochę za cienkie (sztywność). Kartonu także nie impregnowałem.. Nie wiem, jak będzie zachowywał się na dłuższą mętę.. Chciałem też wszystko robić 'z ręki', ale na oknach poległem już dawno (nie ja pierwszy i pewnie nie ostatni), więc będę musiał zaprojektować i wypalić (kto? gdzie? czemu tak drogo?).
Wydaje mi się, że całość nawet trzyma jakieś proporcje, a biorąc pod uwagę z jakiego materiału źródłowego korzystam - jestem bardzo zadowolony. Nie mniej, do budynku docelowego będę musiał dokonać pomiarów w terenie.
Zaraz biorę się za dachy i wiatę... Kolejne wyzwanie..
Odnośnie wnętrza - nic więcej nie będę robił, przynajmniej póki nie wiem, co faktycznie jest w środku :)
Zapraszam do oglądania i wnoszenia uwag.
W środku:
218.jpeg 216.jpeg

Od strony ulicy:
209.jpeg 204.jpeg

Od strony peronów:
214.jpeg 213.jpeg
212.jpeg

I na koniec jeszcze 'domeczek' z pierwszej strony wątku - fakt, za mały ;)
208.jpeg

tkarkady

Aktywny użytkownik
Reakcje
785 0 0
Brak impregnacji może się zemścić, budynek będzie wrażliwy na zmiany wilgotności otoczenia, dużo zależy od jakości tektury.
Wydaje mi się że po malowaniu ściana z lewej strony pod dachem już się trochę wykrzywiła, może warto by było wkleić od wewnątrz wzmocnienie.
Poza tym budynek bardzo ładny, doceniam że robisz go od podstaw z własnego projektu. (y)

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
864 4 0
Brawo za sprstrzegawczość. Nawet ja na tych zdjęciach średnio widzę, że coś jest krzywe. Ale jest. Budynek docelowy na pewno będę robił z impregnacją i albo z podwójnego kartonu (ten który mam to introligatorski rozpulchniony 1,5 mm 240 g na okładki) albo z jakiegoś lepszego - problem jest taki, że tego mam sporo. Zastanawiam się też, czym impregnować (co wychodzi najkorzystniej), ale to jeszcze przede mną. Na razie walczę z dachem. To będzie trudna walka. Czy jest na sali konstruktor?

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.148 216 0
Dla jednego projektu buduję maszynę parową Fallera, w tym zestawie jest fajna posadzka, dokładnie takie czarno białe kafle, ale w zestawie jest za mało na mój projekt.

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
864 4 0
Człowiek się namęczy, to się spodoba najsłabsze ogniwo ;)
Płytki to wzór wykonany w exelu i wydrukowany na czarnobiałej drukarce w dodatku w słabej jakości. Jedyne co to 'komórki' zwymiarowane są na 30x30 cm w skali.

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
864 4 0
Jakiś czas temu, znalazłem chwilę, żeby przymierzyć budynek na skrzynkę.
220.jpg 222.jpg
223.jpg 219.jpg
Nawet jakieś menele się przypętały ;)
224.jpg 225.jpg

wielkościowo jest dobrze. Tylko wychodzi na to, że budynek będzie stał dosyć blisko krawędzi skrzynki.

Zacząłem również montować drugą wersje magazynu - tym razem z grubszej tektury (właściwie sklejonych dwóch). Tym razem wszystkie krawędzie dostały ochronę z kleju CA a powierzchnie zostały potraktowane fiksatywą. I widać gdzieniegdzie szpachlę ;)
226.jpg 227.jpg
228.jpg 229.jpg

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
864 4 0
Niewielkie, ale jakieś postępy prac.
W kwestii magazynu: Zrobiłem poszycie dachu, metalowe obrzeża dookoła dachu, zorganizowałem dachówki (A&S), ponownie uruchomiłem aerograf, pomalowałem dachówki, przykleiłem na dach.
230.jpg 235.jpeg 236.jpeg
Na plus: podoba mi się malowanie, podoba mi się metalowe obrzeże.
Na minus: obrzeże jest za grube = dach do przekonstruowania.
Dodatkowo na połaci muszę sobie rozrysować linie do dachówek, żeby prosto było i zmienić patent na przyklejanie tego.

Generalnie bardzo mi się podoba.

Kolejna rzecz - skrzynki. Troszkę do przodu.
Udało się zaszutrować żeberka i głowicę wjazdową. Chyba się udało..
233.jpg

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.794 138 3
Jak zrobiłeś "tłuczniowanie" tak jak na klubowych to będzie dobrze ;)

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
864 4 0
Jak zrobiłeś "tłuczniowanie" tak jak na klubowych to będzie dobrze ;)
Taka sama liga jakości ;)
Sporo było roboty, a efektów mało - szutrując i później malując tory znalazłem pewien detal, o którym juz dawno zapomniałem ;)
240.jpg

Pierwsza próba patyny dachu - w sumie jest ok, ale chyba troszkę za ciemne:
238.jpg

Znalazłem też zdjęcie pewnych detali, które kiedyś zrobiłem i trafią na makietę. Ławki były widoczne również na zdjęciach budynku.
242.jpg

I to tyle 'odświeżacza' tematu :)

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
864 4 0
Planowanie przestrzenne i konsultacje społeczne, czyli poddaję pod dyskusję, co i gdzie.
Tak wyglądają skrzynki nad którymi obecnie pracuję (jest jeszcze jedna, ale tam jest tylko kawałek drogi).
Właściwie chodzi mi tę górną część (gdzie dworzec, magazyn, droga, z czego droga itp.)
Oczywiście zarys już mam, ale szukam jakiejś inspiracji :)
całe.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.128 503 30
A to krótkie żeberko, to co to za dziwactwo? Odstawić tam niczego się nie da, jako ochronne jest bez sensu, więc czemu to ma służyć?

całe.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 94
Buduję makietę 36
Buduję makietę 51
Buduję makietę 5
Buduję makietę 18