• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Konwersja Konwersje modeli ,,Kaczajewo'' BR 52 na Ty2, BR 03 na Pm2...

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.525 2 0
Błąd. Jeśli masz na myśli taką ręczną produkcję modeli, to raczej nie za szybko (o ile w ogóle kiedyś) taki widok zobaczysz. Bo ile egzemplarzy takich niemal od podstaw robionych lokomotyw kolega FENIX wykona? Ile osób kupi taką "perełkę" za cenę jak za perłę? Oraz, ilu z nich będzie z tymi modelami jeździć po świecie, tak by kiedyś w jakimś miejscu pojawiło się ich na raz kilka?
Pewnie, że masówki nie będzie. Ale ja jestem spokojny o to, że wśród wielu kolekcjonerów, którzy chowają model do pudełka/gablotki i napawają się nim w samotności, znajdzie się kilku, którzy będą "wietrzyć" nawet te drogie modele na imprezach modułowych. I nawet jeśli będzie to kilka razy do roku, fajnie będzie zobaczyć Pt47 obok Ty51, obok TKt48, OKz32, Ty45... Optymizmu trochę, kolego...

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.948 121 22
Ja poniekąd ten optymizm tworzę sam chyba, jako iż dopiero co na Hobby w Poznaniu puszczałem właśnie te drogie modele. Jednak niewielu to robi i wcale a wcale mnie to nie dziwi, bo powodów jest wiele.
Przy czym modele parowozów będą na pewno jeszcze droższe od lokomotyw elektrycznych czy spalinowych, więc i wykonanych egzemplarzy mniej, nabywców mniej, i tak dalej...

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.562 253 31
Panowie , no nie wiem co powiedzieć.....to daleko do końca , pareset godzin roboczych ,kooperacja ze złotnikiem z Białegostoku Panem Mirkiem 5x5- fotka ołtarza i nie tylko... i Andrzejem ,autorem Tkt48 i jest. Prawie jest ,jeszcze kilkaset godzin i będzie kompletna. Smuci mnie natomiast brak fotek drugiego modelu z inauguracji, w/w TKt48 ,czy nikt nie miał aparatu w Poznaniu.No chyba ,że się mylę.
A w ogóle by nie doszło do pokazania pety ,gdyż moje auto się rozpadło pod Poznaniem ,walnął rozrząd ,co zmusiło mnie do porzucenia fury na autostradzie i podążania dalej autostopem,... nie jest to chyba kraj na autostop.Na bandziora chyba nie wyglądam,może się mylę.

Ale do rzeczy ,a mianowicie zaszczepiam do popularnego modelu BR52 z Roco koła metalowe z niskimi profilami,blisko im do RP25 ale nie do końca , także z ROCO od najnowszej edycji BR52. Wszystko gra ,prawie gra ,jedynie trzeba zakupić wiązary i czopy iii nieszczęśliwą przeciwkorbę , a to niestety kłopot . Jest ona li tylko dostępna w całym zestawie silnikowym , co jak domyślacie się nie jest groszowe .
Fascynuje mnie dylemat ,ze ROCO do plastikowych kół sypie markowe trzpienie gwintowane ,zaś do metalowych kół wpina trzpienie plastykowe,gdzie jest sens i logika?

Rozwiązaniem był odlew trzpienia u naszego złotnika ,co by było cymes rozwiązaniem ,ale czas...................

Załączniki

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.562 253 31
witajcie , mazuciak Ty4-50 na kołach Weinerta (eksploatowany ) i na fabrycznych ten czyścioch .

Załączniki

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.562 253 31
cdn fotek,pozdr .

Załączniki

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Porządne koła bardzo dużo dają. Nowe koła od Roco nie są w sumie złe, na obu modelach znać geniusz modelarski Kol. FENIXa, ale ten z kołami Weinerta wygląda za przeproszeniem jak jakiś Metakit. Wielki szacunek.

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.562 253 31
może te kołeczka Wienerta mają skalowe obrzeża ,może mają ,ja tam się nie znam..... ,ale na mojej makiecie na dwóch rozjazdach lok się wykoleja ,chyba ,ze pokonuje je tyłem,wtedy przejeżdża,
wiem ,że te moje rozjazdy to Roco hobby, tu leży pies pogrzebany, poza tym takie jakieś złocistooczojebliwe te Weinerciki,
pod choinkę dwa maxony w kotłach w bazowych Trixach,bardzo fajne modele do konwersji ,jedynie upierdliwe dorobienie wiatrownic ,wydłużenie kumina i wymiana poręczy na budce z monolitów na przestrzenne,reszta prac do wytrzymania .

Załączniki

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
153 0 0
Na pierwszym zdjęciu lokomotywa wygląda jakkby miała mosiężny kocioł-piękna robota.

Daniel znowu nakreca się na kółka :p . Gwiazdka powinna mu przynieś 100kę kółek RP25...

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
195 3 0
Aż specjalnie dzisiaj wlazłem na forum bo miałem nadzieję TO zobaczyć. TO jest MODELARSTWO przez wielkie M, brawa, brawa i jeszcze raz brawa!!!!(y)
Po raz kolejny czuję że podjąłem właściwą decyzję wycofując się z budowy modeli, bo z czymś Takim to porównywać się nie da.
Skoro już jest Pt47 to mniemam że do Ty45 też niedaleka droga, tak trzymać FENIX!!! chętnie pooglądam kolejne Maszyny Twojego autorstwa!!!
Własnie z tego powodu ja się wycofałem :) (tu piję do mojej Pt47 :) ), nie ma w kraju elementów do złożenia poprawnego napędu z własciwymi kołami, a na podwozie za 2,5k od Pt31 Brawa- mnie niestety po prostu nie stać :).
Możemy sobie opracować dowolny model z dowolnego materiału i możemy to zrobić szybko i np wytrawić szybko i złożyć szybko, ale napęd to inna sprawa !!.
Mirek pisał do mnie że z tego się nie da wyleczyć, owszem z hobby nie ale z samodzielnej budowy modeli tak.
Pozdrawiam i podziwiam, zarówno cierpliwość jak i ilość wtopionej kasy :).

Mirek555k

Znany użytkownik
PGM
Reakcje
6 1 4
Własnie z tego powodu ja się wycofałem :) (tu piję do mojej Pt47 :) ), nie ma w kraju elementów do złożenia poprawnego napędu z własciwymi kołami, a na podwozie za 2,5k od Pt31 Brawa- mnie niestety po prostu nie stać :).
Możemy sobie opracować dowolny model z dowolnego materiału i możemy to zrobić szybko i np wytrawić szybko i złożyć szybko, ale napęd to inna sprawa !!.
Mirek pisał do mnie że z tego się nie da wyleczyć, owszem z hobby nie ale z samodzielnej budowy modeli tak.
Pozdrawiam i podziwiam, zarówno cierpliwość jak i ilość wtopionej kasy :).
Są w tym kraju piękne kółka do Petuchy i bynajmniej nie z RB. Poza tym, co to za nowa choroba napędu w parowozie ? Czy w Pt31 Brawa napęd jest taki doskonały ? Doczep 14-16 wagoników, tak jak Petuchy ciągały kuriery po 600 + 800 ton i się przekonasz. Że luzem się przejedzie po makiecie... Zrób porządny napęd w tendrze i tyle

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 522
Tabor 216
K
Tabor 2
Tabor 1
Tabor 3