• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Konwersja Konwersje modeli ,,Kaczajewo'' BR 52 na Ty2, BR 03 na Pm2...

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.563 253 31
Tyle, że terminy tak odległe, że zapomnisz o tym iż ją wysłałeś :cry:
Arku pamiętam o twojej Ty1 i innych ,ale doba ma tylko 24 h, i tak z kanciapy już nie wychodzę...........w radio mówią ,ze wiosna przyszła.[DOUBLEPOST=1364073677,1364073212][/DOUBLEPOST]dzięki koledzy ,
teraz dla ,,relaksu,, przemalowanie sałaty muzloka z MikroMety,
z koloru jasnej sałaty ma wyjść oliwkowa Pm2-9 plas światła.

Załączniki

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.563 253 31
witajcie ,
Randka z ekskluzywna kobietą ,to wyczerpująca sprawa.
To nie szybki numer z.........
Już nie wspominam o zdjęciu z niej garderoby... ,mało gustownego kostiumu w kolorze gierekseledyn by Muzkol-pewex i o ukrytej minimikro śrubce trzymającej ten model w kupie, której za żadne pieniądze nie podejrzewałem o zamieszanie.
tu podziękowanie prekursorowi demontaży modeli MM ,
Jedynie dodam , że wprowadzenie oświetlenia i dźwięku to nie lada wyczyn ,totalny brak miejsca,mimo , ze motor swiss made jest w kotle. Tender wielki, ale nie użyteczny z racji na odtworzoną w pełni skrzynie węglową .
A pomieścić trzeba dekoder ,kondensator i głośnik oraz złączki el .
Wycięcie wywietrznika dachowego też było ,,ostrym,, wyzwanie z powodu ,, cieńkiej ,, blaszki dachowej 0,7 mm !!!.
Poniżej cięcia, 2 mm, blaszyska dachowego - ołtarz .
Za to teraz widać ołtarz i wywietrznik ma prawidłowe usytuowanie.

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.958 531 30
Gratuluję efektu! Ja nie jestem takim mistrzem i poszedłem na skróty. Moja interwencja w Pm2-32 by MM ograniczyła się do zamontowania dekodera ESU Loksound 3.5 i głośnika. Oświetlenia nie zakładałem. Dekoder z tendrze (model miał już gniazdo 8-pinowe), a głośnik ukośnie na podłodze skrzyni węglowej, zamaskowany węglem.

Mała uwaga do przebudowy kolegi FENIXa: Pm2-9 był maszyną 03 starszego typu, z przednimi kołami tocznymi 850 mm i pojedynczymi hamulcami kół napędnych, podczas gdy model MM to ostatnia seria produkcyjna z kołami 1000 mm i dwustronnie hamowanymi kołami napędnymi. Widać to na zamieszczonym wcześniej przez FENIXA zdjęciu oryginalnego Pm2-9. Ja wiem, że mam małego fioła na punkcie 03 i Pm2, ale niestety nie mam takich zdolności, jak kolega FENIX i nie jestem w stanie sam budować takich cacek...

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.563 253 31
to się zgadza , jeszcze nie robiłem dziewiątuchny .:)
natomiast ,co się nie zgadza to ,że nie był to żaden relaks ,
wręcz przeciwnie, wracajcie prościuchy Fleischmanny i insze Trixy

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.563 253 31
witam,Kolegów,
tym razem typowy ,,krowiaczek,, nota bene bardzo zgrabna maszyna z kręgów zbliżonych proporcjami plastycznymi do Pt31 czy Pt47 a także charakterystyką mechaniczną. Ni jak się owa sylwetka ma do ksywy dla tej serii BR , która to pochodzi nie od kształtu tylko od przeznaczenia.
Udało mi się zaszczepić bardzo charakterystyczny dla tej serii parowozu tender 32D2 ex. 2'2'T32 , z finezyjnym tyłem, starszego typu o konstrukcji nitowanej, zwany potocznie ,,skośnym,, , które to wymieniano na nowsze w czasie eksploatacji.
Jest on o wiele ciekawszy plastycznie od ogólnie znanego spawanego na osiach łożyskowanych typu 34D44.
Związane to także było (w modelu) z wymianą maskownic wózków z racji na różne typy osadzenia osi tocznych..
Oczywiście pełna konwersja ucyfrowienia.

Załączniki

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.958 531 30
Ładny. Chciałbym mieć Pm2 z takim tendrem, bo niektóre miały je do końca służby (chociaż już z łożyskami tocznymi w tendrze). A przy okazji pytanie, czy ktoś widział zdjęcie Pm2 (nie BR03) z tendrem 2'2'T32 budowy 1926, w jakie wyposażone były maszyny 03 pierwszej serii produkcyjnej? Model 03 z takim tendrem w wersji DRG z epoki II robi (czy robił) Fleischmann, ale pytanie, czy takie dotrwały do 1945 i czy znalazły się na PKP?

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.563 253 31
Ładny. Chciałbym mieć Pm2 z takim tendrem, bo niektóre miały je do końca służby (chociaż już z łożyskami tocznymi w tendrze). A przy okazji pytanie, czy ktoś widział zdjęcie Pm2 (nie BR03) z tendrem 2'2'T32 budowy 1926, w jakie wyposażone były maszyny 03 pierwszej serii produkcyjnej? Model 03 z takim tendrem w wersji DRG z epoki II robi (czy robił) Fleischmann, ale pytanie, czy takie dotrwały do 1945 i czy znalazły się na PKP?
To pytanie również mnie mocno interesi......chociaż jedna fotka by się nadała.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.958 531 30
Zdjęcie Pm2-21 w Toruniu w 1973 r. z tendrem 2'2'T32 budowy 1934 na łożyskach tocznych jest w książce Askanasa. Także na znanym z wielu publikacji zdjęciu Pm2-1 jest taki tender i też na łożyskach tocznych. Na obu zresztą nie ma takiego cięgna do otwierania klapy wlewu wody, jakie zrobił kolega FENIX. Ale Pm2 z tym starszym tendrem to nie widziałem.

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.563 253 31
Tak jak w dowcipie ,to auto ma mały przebieg ,jeździł nim niemiecki prawnik tylko do biura''
Ale nie ma co czekać ,myjka ultrasound ,polerka komutatora ,znowu myjka ,nowe smary ceramiczne ,nowe szczotki i hamowania rolkowa.Potem oksydowanie kół i wiązarów na czarna stahl.

Załączniki

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.563 253 31
Trochę ,powiedzmy zmiany armatury ,wszystkie poręcze odlane z obudową ,,out,,
Głośnik w dymnicy ,pełne oświetlenie[DOUBLEPOST=1369217483,1369217112][/DOUBLEPOST]
Niezły sajgon w tym silniku, Okajedynki masz teraz na warsztacie ?
miałem:kawa:

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 522
Tabor 216
K
Tabor 2
Tabor 1
Tabor 3