• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Konwersja Konwersje modeli ,,Kaczajewo'' BR 52 na Ty2, BR 03 na Pm2...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.958 531 30
Piękny model, koledzy wyżej już wszystko, co się da na ten temat, napisali. Wydaje mi się, że na zdjęciu kolegi Zbyszka rzeczywiście cała lokomotywa jest oliwkowa, ale na fotce kolegi FENIXa jest tak, jak w modelu. Czy to na pewno ta sama maszyna? Może zdjęcia zrobione były w różnym czasie? I uwaga: jeżeli jest to maszyna z przednimi kołami 1000 mm, to powinna mieć zestawy napędne hamowane dwustronnie. Wydaje mi się, że oryginał(y) na obu fotkach kolegów mają takie hamulce, ale pewności nie mam, za duży skrót perspektywy. Wiem, że jedyny dostępny model bazowy Fleischmanna ma hamulce jednostronne (klocki tylko z przodu koła), ale znając zdolności FENIXa nie mam wątpliwości, że dałoby się to poprawić.

Robert

Znany użytkownik
Reakcje
475 1 0
Nie buduję modeli w tej skali, ale mam pytanie czysto teoretyczne, nie dało by się wywiercić tych okrągłych otworów w ostoi, pod popielnikiem? Model świetny, mogę spytać jaki to RAL, ta zieleń?

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.563 253 31
otworki w następnych:), zaś KOLOR to ral 6008, typowa ciemna zieleń oliwkowa, choć jak ustawiłem sobie,
niby w tym ral'u wagony Brawy , Roco i Fleischmanna z PKP to naliczyłem w tym 6008 16 rożnych odcieni.
Ale trzymajmy się RAL 6008.

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.563 253 31
Tym razem metalowy Trix , z płaskim kominem , wymieniłem wirniczek na finfpoligenrotor, wyfrezowana locha na głośnik w dymnicy ,co dało niesamowity efekt dźwiękowy ,nigdy tak czystego dźwięku jeszcze nie słyszałem.
Było dużo roboty z cud srebrnymi wiązarami i napędem kół.

Załączniki

K

krokodyl

Gość
zdjęcie tendra na siatce:rolleyes:

piękność nad pięknościami- jakże ubogo wygląda firmówka po obejrzeniu finału...:love:

darekgol

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
403 4 1
Tak sobie patrzę na modele i dochodzę do wniosku, że Pm2 made by Fenix stoi w bardziej eksponowanym miejscu niż MM... Ciekawe dlaczego ;)

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.563 253 31
przyszedł czas na przerobienie petuchy na Pt31-32,bardzo udana konstrukcja,o wiele bardziej zaawansowana niż rozwiązania techniczne Roco czy Fleischmanna, konstrukcyjnie identyczna jak Br58 z Rivarossi ,jak gdyby ten sam projektant i ten sam technolog je opracowywał.Dziwne.......skoro różne firmy.
A model dostał bardziej polski kolor oliwkowej zieleni i parę dupereli jak ryflowane stopnie na fartuchu poddymnicznym i tylnej ścianie tendra, tablice serii parowozu i numery inwentarzowe ,szyld mosiężny Chrzanowskiej fabryki oraz duże latarnie i sounda w dymnicy.

Załączniki

darekgol

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
403 4 1
Miałem przyjemność widzieć ten model "na żywo", chociaż jeszcze nie był złożony.
Jest jeszcze lepszy niż na fotach.....

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 522
Tabor 216
K
Tabor 2
Tabor 1
Tabor 3