• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejowy półwysep helski i linia 213

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.692 392 7
Mogę jedynie dorzucić wspaniałe, dawne ujęcia Półwyspu z filmu Jerzego Kawalerowicza "Pociąg". Chałupy, Kuźnica. Jedyna nieścisłość w filmie, to kiedy w końcowej sekwencji konduktorka otwiera Lucynie Winncikiej drzwi wagonu do wyjścia na plażę. Ale taki Półwysep pamiętam jak uczniak korzystający wówczas z 33-procentowej zniżki na jazdę pociągami...

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.769 38 3
z filmu Jerzego Kawalerowicza "Pociąg"
To jeden z moich ulubionych filmów. Świetne zdjęcia, klimat, muzyka, no i fajny aktor grający zwykle epizody: Witold Skaruch (zagrał księdza; np. w Alternatywy 4 zagrał ubeka podsłuchującego docenta Furmana, a w Karierze Nikodema Dyzmy zagrał pana Litwinka, szefa kancelarii Prezydenta). Zresztą sceny w pociągu były w większości kręcone w studio; oglądając film widz kompletnie się nie zorientuje.

Jedyna nieścisłość w filmie
A na czym polega ta nieścisłość? Że takie miejsce nigdy nie istniało?

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.692 392 7
Że takie miejsce nigdy nie istniało?
Z prostej przyczyny - pociąg kończy bieg na stacji Hel. Podróżni wysiadają. A stacja Hel nie nie przylega do plaży, nawet morza z niej nie widać. Co do kręcenia większości zdjęć - zgadzam się, bo nawet stworzenie przedziału wagonu było trudne, ale to już dłuższa historia...

Nawet grał "Amerykańca" w "Czterech pancernych", 21. odcinek...

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.769 38 3
stacja Hel nie nie przylega do plaży
No jasne, (choć ja tę "wątpliwość" zrozumiałem inaczej), OK.

stworzenie przedziału wagonu było trudne
(De)montowali ścianki według potrzeby.

Nawet grał "Amerykańca" w "Czterech pancernych", 21. odcinek...
A tego nie wiedziałem, bo nie jestem fanem tej sowieckiej pomady, film i to nie wszystkie odcinki oglądałem raz, jako dziecko.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.618 159 0
Obejrzałem ten film. Niemczyk, Cybulski i inni aktorzy - pierwsza klasa. :) Ale rzeczywiście jest parę nieścisłości. Na początku filmu na którejś ze stacji pośrednich pociąg odjeżdża a na semaforze wyjazdowym jest Sr1.

1697040068198.png

Potem już na półwyspie, pod koniec filmu. Najpierw widać morze, pociąg jest na łuku w Kuźnicy.

1697040234603.png

Potem pociąg stoi za jakąś miejscowością, gdzie wysiada Cybulski i tu widać Zatokę. Ale nie widać peronu, no bo w Kuźnicy czy w Chałupach peron/stacja jest od stron Władka a nie od strony Helu. Czyli specjalny postój "na żądanie" dla wczasowiczów. :)

1697040293329.png

No i końcówka - tu widać, że Hel jest udawany przez stację w Kuźnicy. Peron na łuku, widać budynek stacyjny i wieżę kościoła. :)

1697040384229.png

Dla porównania:

31714964_2003555829973311_9032920911933603840_n.jpg

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.463 58 3
Potem pociąg stoi za jakąś miejscowością, gdzie wysiada Cybulski i tu widać Zatokę. Ale nie widać peronu, no bo w Kuźnicy czy w Chałupach peron/stacja jest od stron Władka a nie od strony Helu. Czyli specjalny postój "na żądanie" dla wczasowiczów. :)
Ten kadr jest zrobiony w Kuźnicy a dokładniej pomiędzy Kuźnica a osiedlem Syberia. w miejscu gdzie teraz jest parking przy torach.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
Warto zwrócić uwagę na nietypowe, nawet jak na późną epokę IIIc, umieszczenie symbolu PKP i numeru pod oknami, na środku pudła, a nie na słupkach między oknami. Nie wiem tego, ale być może krótko przed wprowadzeniem numeracji UIC w nowych wagonach zaczęto oznaczenia malować już w nowy sposób, by późniejsza zmiana numeru ograniczała się tylko do zamalowania starego i naniesieniu nowego numeru w tym samym miejscu.

Reakcje
3.673 30 0
A tego nie wiedziałem, bo nie jestem fanem tej sowieckiej pomady, film i to nie wszystkie odcinki oglądałem raz, jako dziecko.
To mam nadzieję, że nie "obrzydzę" Ci torowiska w kierunku portu na Helu ;)

Fot. 1. Zachowany tor bocznicy w kierunku portu na Helu, widok na południe (w kierunku portu), z torowiska obok przejazdu w ciągu ul. Sikorskiego - Komandora Porucznika Przybyszewskiego (przejazdu, który chyba każdy pokonuje, kto przyjedzie na Hel pociągiem i udaje się w stronę portu i morza ul. Lipową).

Hel - początek toru bocznicy do portu.jpg

Fot. 2. Jedna z szyn toru uwidocznionego na zdjęciu wyżej. Szyny tak cechowane stanowią zdecydowaną większość na tym odcinku toru.

Hel - szyna toru do portu A V 68 S49.jpg

Jak widać, szyna cechowana A V 68 S49 czyli z ówczesnego ZSRR, z Azowstalu, wyprodukowana w maju 1968 r., typu S49. Rok 1968 był akurat rokiem w którym kręcono, wyżej wspominany serial "Czterej pancerni i pies" (1966 - 1970). Mam nadzieję, że Kylogram nie uznasz, tego zachowanego do dziś toru w kierunku helskiego portu, za wytwór:
;)

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.692 392 7
Jak widać, szyna cechowana A V 68 S49 czyli z ówczesnego ZSRR, z Azowstalu, wyprodukowana w maju 1968 r., typu S49. Rok 1968 był akurat rokiem w którym kręcono, wyżej wspominany serial "Czterej pancerni i pies" (1966 - 1970). Mam nadzieję, że @Kylogram nie uznasz, tego zachowanego do dziś toru w kierunku helskiego portu, za wytwór:
Szynę należy wyciąć i zdenazyfikować...;)...

grek

Aktywny użytkownik
Reakcje
506 7 0
Widzę że nie było. Zdjęcia z Twojej Telewizji Morskiej, fb.
Oto co morze ostatnio odsłoniło na półwyspie helskim.

Załączniki

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.851 79 12
... tak patrzę na te zdjęcia ( szczególnie to trzecie) i na drugim planie widać kolejne przęsło... Chyba musiało być tam jakieś szczególne miejsce ( np. plac ładunkowy, obszar magazynowania czy coś) skoro mamy podwójny ślad toru... lub zwyczajny bajzel, gdzie porozrzucali przęsła po linii brzegowej...
Wiadomo coś o historii tej bliskiej okolicy??

Pozdr,...