• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

"Kolejowy" Ostrów (wczoraj i dziś)

Reakcje
1 0 0
jasne ze lepiej(y)
fotki dobierałem ze zbiorów własnych, nie były robione z myślą o takich porównaniach. Kolejne postaram się robić specjalnie z tym samym kadrem

Reakcje
1 0 0
Tutaj akurat wiele się nie zmieniło ale jednak...
Na pewno już na pierwszy rzut oka nastawnia OW2, jej obecny stan to porażka ( przeznaczona do rozbiórki)
Poza tym dostrzec można tez pewne zmiany w sygnalizacji Tm, tu zniknęła jedna tarcza, gdzie indziej znów pojawił się "karzełek"
Wprawne oko nie pominie tez zmian odnośnie trakcji, a dokładniej pojawienia się dodatkowego podwieszenia sieci na bramce z pierwszego planu
Najprawdopodobniej związane jest to z przebudową rozjazdów, które też zmieniły swoje położenie, dodatkowo zabudowany został "anglik"

muminek

Znany użytkownik
Reakcje
494 46 1
To ja wrzucę zdjęcie Piotra Bartza rok 1998 wtedy nasz klub mieścił się w piwnicy pod sceną Ostrowskiego centrum kultury (ten po prawej to ja)
oraz kilka moich fotek widok z nastawni OW1 rok 2012

Załączniki

Ostatnio edytowane:
Reakcje
1 0 0
Fotka pochodzi z archiwum CNTK i przedstawia skład w nietypowym (niepowtarzalnym) malowaniu na stacji W-wa Główna.
Malowanie to jest oryginalnym malowaniem fabrycznym w jakim wagony przyjechały do Polski, wówczas był to najnowocześniejszy tabor na PKP

Ja z kolei dodam coś takiego ...
1A (new).jpg 1B (new).JPG
Dziś po DOBRYCH POMYSŁACH został już tylko napis :( reszta bez komentarza...

Trzy ujęcia tego samego miejsca
2A (new).jpg 2B (new).JPG 3A (new).jpg 3B (new).JPG 4A (new).jpg 4B (new).JPG
Na koniec dwa zdjęcia w formie ciekawostki
wagon stał jeszcze do niedawna na żeberku przy zjeździe do lokomotywowni, natomiast druga fotka przedstawia jeszcze zielona stonkę przy pracy na terenie wagonowni, tego samego miejsca co na fotkach wyżej.
DSCF0620 (new).JPG DSCF0631 (new).JPG

axer1970

Znany użytkownik
Reakcje
158 1 0
Kolejowy Ostrów. Dorzucam więc dwa zdjęcia elektrowozów z tamtejszej lokomotywowni. Można było je spotkać regularnie i w Rybniku..
ET22-392.jpg
ET41-151 Rybnik 14.08.2000.jpg

kilanziom

Znany użytkownik
Reakcje
1.147 12 0
Dzień dobry,

Przepraszam że z opóźnieniem około 3 lata, ale dopiero teraz "odkryłem" ten temat, a chciałem się odnieść do przywołanych na wcześniejszych jego stronach fotografii z wypadku pociągu osobowego:

http://forum.modelarstwo.info/attachments/wypadek-1a-jpg.358395/
http://forum.modelarstwo.info/attachments/wypadek-3a-jpg.358397/
http://forum.modelarstwo.info/attachments/wypadek-2a-jpg.358396/
http://forum.modelarstwo.info/attachments/sb3-jpg.358208/

Samo zestawienie pociągu jest ciekawe, albowiem wagon pocztowy siedzi na jednym końcu składu, podczas gdy widoczny na dalekim planie bagażowy 3F siedział na jego drugim końcu.

Jeszcze bardziej zainteresowało mnie jednak co innego. Po pierwszym spojrzeniu zwróciłem uwagę na ewidentnie wyróżniający się w składzie wagon pocztowy rodziny 101C, a resztę pobieżnie oceniłem jako "kupę różnego rodzaju porozwalanych wagonów rodziny 1A", w tym wspomniany 3F na końcu. Tak jednak nie jest.

Na ogólnym zdjęciu praktycznie nie widać szczegółów i widoczny z prawej strony wagon z logotypem WARS z początku wziąłem za sypialny rodziny 11A/13A albo knajpę opartą o ten sam projekt pudła. Sprawa jednak robi się ciekawa po przyjrzeniu się bliżej temu zdjęciu:

http://forum.modelarstwo.info/attachments/wypadek-2a-jpg.358396/

Z początku myślałem że spłaszczony u styku z czołem dach to efekt pogniecenia po kolizji. Potem jednak zwróciłem uwagę na dobrze widoczny i jednocześnie cholernie charakterystyczny długi wózek typu "Görlitz III schwer" pod tym wagonem i sprawa stała się jasna (to Niemiec). Zwróciłem dalej uwagę na geometrię dachu, drzwi, pudła, wielkości okien i charakterystyczną, a dobrze widoczną na tym zdjęciu wnękę na czole, jak również dość czytelny napis "Wagon restauracyjny". Po bliższej analizie nasuwa się tylko jeden wniosek: dawny WR4ü-35 pochodzący z kolei DRB. Jest to o tyle ciekawa sprawa, że wagonów tych na PKP nie było wiele, a sądząc po brzydkim wykrzywieniu ramy widocznym na powyższym zdjęciu, egzemplarz biorący udział w wypadku już nie wrócił do ruchu. Bardzo interesują mnie te wagony i ich losy na PKP, stąd zwróciłem na to uwagę. Być może temat się rozwinie.

Tu ku rozjaśnieniu, inny zachowany współcześnie WR4ü-35:
http://wgk.cal.pl/details.php?image_id=10915

A co do przywołanej przez autora tematu fotografii z Ty45:

http://forum.modelarstwo.info/attachments/ty-os-wr-a-jpg.358401/

...bardzo fajnie widoczny wagon osobowy 1 klasy 'Ahxzt' typu 108A, zdaje się zbudowany właśnie w Ostrowie Wlkp. (1959-1961).

Ostatnio edytowane:

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.593 74 0
Samo zestawienie pociągu jest ciekawe, albowiem wagon pocztowy siedzi na jednym końcu składu, podczas gdy widoczny na dalekim planie bagażowy 3F siedział na jego drugim końcu.
W tamtym okresie w takim zestawieniu kursowało wiele pociągów. Tak z brzegu kilka przykładów;
- 1309/3110 -Solina - Warszawa-Przemyśl - Warszawa,
-14201/41202 - Beskidy - Warszawa -Bielsko - Warszawa,
- 4513/5414 - Katowice - Gdynia - Katowice
i wspomniany już przeze mnie wcześniej 2802/01/8202/01 - Lublin - Szczecin - Lublin.
Oczywiście to tylko nieduży fragmencik.

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.068 25 2
Malowanie to jest oryginalnym malowaniem fabrycznym w jakim wagony przyjechały do Polski, wówczas był to najnowocześniejszy tabor na PKP
Z Linke-Hoffman Werke AG Breslau :) ;-)
Jeżeli już to z Linke Hofmann Werke.
- oczywiście nie przyjechały do Polski, i to w dodatku ani z pierwszej, ani z drugiej wymienionej fabryki !
Wiem, że to był żart, ale czytają nas młodsi MK i może im się co nieco pomieszać i będą potem mieli wątpliwości ...
A jak już nie daj Boże zajrzy jakiś dziennikarz niekumaty, to może być znowu coś na wzór "polskich obozów" - tylko w drugą stronę.
Lepiej więc od razu pisać jak naprawdę było.

Skład "Odra I" wyprodukowano i tak pomalowano we Wrocławskim "Pafawagu", i tu ... ciekawostka !! :
prawie cały skład był nówką spod igły, za wyjątkiem wagonu bagażowego, bo ten był starym, tylko przemalowanym.
Nie wiem, czy im intencji zabrakło, czy co ?
Natomiast skład "Odra II" składał się już ze wszystkich nowych wagonów.
Niestety, ten pierwszy uległ częściowemu spaleniu i brakowało wagonów, tak inaczej malowanych,
a ten drugi też za długo nie pojeździł w tym malunku.
Oba składy po zaledwie kilku latach przemalowano na tradycyjne kolory.
( chyba nic nie pokręciłem ? - bo to są informacje z mojej osobistej obserwacji, czyli z pamięci ... (n) )

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.593 74 0
Wiem, że to był żart, ale czytają nas młodsi MK .....
....którzy mają poczucie humoru i .....znają się na żartach. ;)
i tu ... ciekawostka !! :
prawie cały skład był nówką spod igły, za wyjątkiem wagonu bagażowego .....
..... i restauracyjnego, który został wyprodukowany w Fabryce H.Cegielskiego w Poznaniu. (chyba, że ja coś pokręciłem) :(
chyba nic nie pokręciłem ? ...
A jednak. :(

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
280 0 0
Myślę, że Robo jako wrocławski producent modeli taboru za punkt honoru powinien postawić sobie cel wypuszczenia składu ekspresu Odra1 albo Odra2 w malowaniu z epoki IV. To byłby hit nad hity i ozdoba kolekcji każdego miłośnika modeli PKP w epoce IV.

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.655 34 0
Witam Szacowne Grono !
Dziś kolejna porcja fotografii Donka, które to zeskanował i podesłał Piotrek Bartz. Wybrane z większej ilości, dotyczą ostrowskich ZNTK-ów - przedstawiają zarówno hale naprawcze jak i transport wagonów do naprawy. Hal fabrycznych jak i "Bazy Janków" już nie ma (o parowozach nie wspomnę). Pozostały tylko wspomnienia ...

Załączniki