• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

"Kolejowy" Ostrów (wczoraj i dziś)

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Jedna rzecz mnie nurtuje ,wygląda na to ,że z pociągu wykoleiła się lokomotywa ,a następnie część składu przejechała bez przeszkód po czym część się wykoleja ,a reszta pozostaje na torach .... jakoś dziwnie...
Nie jestem znawcą ,ale to mi się nie układa.
Mamy 2 opcje.
1. Pociąg jechał w kierunku lewym [na zdjęciu]. Lokomotywa się wykoleiła. Na szczęście, doszło do rozerwania sprzęgu i nie pociągnęła wagonów, które pojechały dalej i same zaczęły się wykolejać. Owszem ciekawe, że od środka składu.
2. Parowóz prowadził skład tendrem naprzód. W dodatku mamy odstęp między lokomotywą a składem.
Chyba bez dyskusji przyjmiemy opcję 1.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Nie, nie .... lata sześćdziesiąte, pociąg dalekobieżny, parowóz Pt47 .... nie wyobrażam sobie aby parowóz jechał tendrem do przodu. To nie zbiorowy wracający z Otwocka na Pragę.
Widzę, że próbujecie wyważać otwarte drzwi, dlatego prośba - nie komplikujmy już tej sytuacji .... a niedowiarkom polecam lekturę Świata Kolei - 3/2012 .

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.750 31 0
Kolejna porcja fotografii Piotrka.

Dwie pierwsze (pewnie wykonane z za płotu) ukazują ostrowską parowozownię i odstawione (wycofane) parowozy serii Tr203 i OKo1. I choć jakość fotek nie jest najlepsza - są cenne (fotek z parowozami na terenie ostrowskiej "szopy", jest jak na lekarstwo).

Z kolei trzy następne, jak dla mnie - rewelacyjne. Klimat taki, że człowiek "glapi" się na nie bez przerwy :) Wszystkie trzy fotografie wykonane przed elektryfikacją odcinka z Ostrowa do Sieradza (czyli pomiędzy 1974 a 1975 rokiem), mniej więcej w tym samym miejscu:
- foto nr 36 - Tr202-15 (ta z charakterystycznymi wiatrownicami) "luzem" w kierunku Ostrowa,
- foto nr 37 - Tr202-(?) też "luzem" i w tym samym kierunku (chyba, że oba parowozy jadą po niewłaściwym torze, wtedy kierunek będzie - "do Kalisza" ;)),
- foto nr 38 - Tr202-23 + Tr203-(?) zapewne z towarowym w kierunku Ostrowa.

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.750 31 0
I tak oto, dotarliśmy do końca "udręki" ;) To ostatnia porcja fotografii Piotrka Bartza wykonanych w rejonie ostrowskiej "Szczygliczki". Od dnia dzisiejszego - biorę się za przebieranie i skanowanie fotek Sebastiana (to tylko dwa kartony ...)

- foto nr 39 - Ok1-(?) z pociągiem osobowym. Niestety, mimo usilnych starań, nie jestem w stanie określić jakiej relacji mógł być ten pociąg,
- foto nr 40 - Ok1-296 z osobowym, z kierunku Poznania,
- foto nr 41 - Ty5-36 sfotografowany w Witaszycach, w nietypowej dla siebie roli parowozu osobowego (linia Ostrów - Jarocin),
- foto nr 42 - Ty2-820 (ostrowska) z towarowym od strony Kalisza. Linia już zelektryfikowana, więc fotka wykonana po 1975 roku,
- foto nr 43 - piękne ujęcie obu linii kolejowych. Na fotografii uwieczniona Ty45-(?) prowadząca pociąg towarowy w stronę Kalisza/Sieradza, na "torze poznańskim" - widoczny skład szutrówek,
- foto nr 44 - Ty202-(?),
- foto nr 45 - Ty45-(?),
- foto nr 46 - Tr202-11,
Te trzy ostatnie fotografie wykonano w tym samym miejscu (pociągi jadą w stronę Kalisza/Sieradza). Świadczy to albo o intensywnym ruchu na tej linii kolejowej, albo o "tajemniczym kamieniu" na którym to w wolnych chwilach przesiadywał sobie Piotr :podstepny:

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.750 31 0
Panowie - przecież to nie moje fotki :)
Teraz tak patrzę, wkradł się błąd w opisie fotki nr 44 - powinno być Tr202 a nie Ty. Ja postu edytować już nie mogę, ale Admin pewnie tak ...

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.750 31 0
Tak sobie myślę, że jeszcze trochę potrwa zanim zabiorę się za skanowanie fotek Sebastiana. Ale z drugiej strony, zamieszczanie nieznanych (bo dotąd niepublikowanych) fotografii dotyczących Ostrowa - wymaga poświęceń ;)

Z przyjemnością prezentuję pierwszą porcję fotografii Ś.P. Donata Grześka, "ostrowianina z krwi i kości", którego zainteresowania pokrywały się z naszymi. Fotografie udostępnił Piotrek Bartz, który z mozołem skanuje zachowane negatywy. Fotki są opisane, więc nie powinno być najmniejszych wątpliwości gdzie, kiedy i co przedstawiają.

Załączniki

A

AJ

Gość
Fajne macie te "klubowe" zbiory, a jeszcze fajniej, że ludzie ten Klub tworzący są otwarci na taką publiczną prezentację. To jednak niezbyt powszechna cecha...
Bardzo Wam za to dziękuję - to czysta przyjemność popatrzeć na zdjęcia z "tamtych" czasów.

Reakcje
1 0 0
Fajne macie te "klubowe" zbiory, a jeszcze fajniej, że ludzie ten Klub tworzący są otwarci na taką publiczną prezentację. To jednak niezbyt powszechna cecha...
Bardzo Wam za to dziękuję - to czysta przyjemność popatrzeć na zdjęcia z "tamtych" czasów.
Bo to Klub Miłośników Kolei w Ostrowie Wielkopolskim, a nie jakiś tam ;)

Nie wiem czy autor się na mnie nie pogniewa że mu wchodzę w paradę ale pozwolę sobie też dodać kilka porównań paru miejsc
Widok historyczny w porównaniu do dnia 5 luty 2016
Ostatnie trzy zdjęcia to widok z kładki na wjazd do lokomotywowni, odpowiednio historyczny, z 20.01.2016 (dnia rozbiórki OW5) i 5.02.2016
1A (new).jpg 1B (new).JPG 2 (new).jpg 2B (new).JPG 3 (new).jpg 3B (new).JPG 4A (new).jpg 4B (new).jpg 4C (new).JPG

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
No to cyk ..... na drugą nóżkę ...

OW (1).jpg

[DOUBLEPOST=1454861717,1454860556][/DOUBLEPOST]No to ..... jeszcze po jednym....

OW (2).jpg