• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

"Kolejowy" Ostrów (wczoraj i dziś)

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.593 74 0
Co to za wypadek? Patrząc na te zdjęcia widzę, że wagony jeszcze nie posiadają dwunastocyfrowych numerów i widzę wagon pocztowy z rodziny 101C. Produkcję tych wagonów rozpoczęto w roku 1965. Można ustalić, że wypadek wydarzył się w latach 1965-1968. I jeszcze jedno - co Wy widzicie w miejscu oznaczonym strzałką?

wypadek 3a.jpg

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.298 64 5
Ale ostatni wagon w składzie to chyba 120a ,czyli bardzo ciekawy okres, przełom epok IIIc i IVa. A co do tego obiektu ,może i tender ,ale coś za dużo gapiów ....Może dalej leży reszta od domniemanego tendra? W dalszym planie widać złamany słup i coś w rowie...

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.593 74 0
Moim skromnym zdaniem na lewym boku leży parowóz Pt47. Kominem do fotografującego.
[DOUBLEPOST=1454096348,1454096036][/DOUBLEPOST]Tak to widzę:

wypadek 5a.jpg

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.469 34 0
Moim skromnym zdaniem na lewym boku leży parowóz Pt47. Kominem do fotografującego.
Super !
Ja w pierwszej chwili widziałem Wittfelda ;)

Dziś kolejna porcja fotografii Piotrka z rejonu Szczygliczki. Wszystkie prezentowane fotografie zostały wykonane pomiędzy 1974 a końcem 75 roku. Niestety, nie są znane numery inwentarzowe widocznych lokomotyw (chociaż Piotrek obiecał, że sprawdzi swoje archiwa i jeśli znajdzie - to "numerki" udostępni).
- foto nr 24 i 25 - przedstawiają dwa parowozy Tr202-(?) podążające w kierunku Sieradza/Łodzi,
- foto nr 26 - Ol49-(?) z osobowym w tym samym kierunku (choć tyłem ;) ),
- foto nr 27 - TKt48-(?) w trakcji podwójnej (z osobowym ?) od strony Jarocina/Poznania,
- foto nr 28 - SM42-(?) z Kalisza, w głębi widoczna ST43 z towarowym w kierunku Poznania. W tamtym okresie, trakcja spalinowa była zapewne czymś nowym. Nie to co dzisiaj ...
- foto nr 29 - Ty45-(?) od strony Kalisza,
- foto nr 30 - Ok1-(?) z pociągiem do Poznania,
- foto nr 31 - duecik OKo1-(?) + TKt48-(?) z (osobowym ?) z Poznania,
- foto nr 32 - Tr202-(?) ze składem szutrówek w stronę Kalisza,
- foto nr 33 - SM30-(?) na "torze poznańskim".

Załączniki

Ostatnio edytowane:

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.298 64 5
Kol. Jarząbek gratuluje wytrawnego oka , teraz jeszcze fajnie by było się dowiedzieć ,co tam się stało....
Następna porcja obrobionych ....

Załączniki

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.469 34 0
Nie przesadzaj. ;) Pamiętam, że w tamtym okresie .... a nawet wcześniej ostrowskie ST43 prowadziły pośpieszny Warszawa-Żagań na odcinku Zd.Wola-Ostrów Wlkp, nawet w sezonie ogrzewczym.
Wiem, wiem - prowadzono z Wrocławiem prawdziwą wojnę o prestiżową "ODRĘ". Chodziło mi o młodego Piotrusia zafascynowanego "spalinówkami" :)

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.469 34 0
Ostatnio edytowane:
Reakcje
1 0 0
tak teraz to ja jestem "młody" ale póki co to nie zmiana, tylko wzmocnienie brygady ;)

i od razu sprawa, potrzebował bym zdjęć starej nastawni przy kładce.
Bardzo by się przydały, kto ciekawy w jakiej sprawie to zapraszam na naszą stronę -
- Klub Miłośników kolei w Ostrowie Wielkopolskim - na Facebooku.

Ostatnio edytowane:

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.593 74 0
teraz jeszcze fajnie by było się dowiedzieć ,co tam się stało....
Już trochę wiemy, spróbuję podsumować:
- skład dalekobieżny, nocny, dziewięciowagonowy,
- prowadzony parowozem Pt47,
- lata 1965-68.
- ostatni wagon - P, przedostatni WL, B, B, dwa A leżące (prawdopodobnie), B,B i D.
Takie zestawienie pasuje mi na pociąg rel. Lublin - Szczecin Gł. - Lublin nr 2802/2801 i 8202/8201. Ale w chwili obecnej .....tylko mnie pasuje. :)

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.298 64 5
Jedna rzecz mnie nurtuje ,wygląda na to ,że z pociągu wykoleiła się lokomotywa ,a następnie część składu przejechała bez przeszkód po czym część się wykoleja ,a reszta pozostaje na torach .... jakoś dziwnie...
Nie jestem znawcą ,ale to mi się nie układa.

Ostatnio edytowane:

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.593 74 0
Mnie też się nie układało .... ale tak było.
Opis katastrofy, która się wydarzyła pod Rzepinem w dniu 29 grudnia 1966 roku poc. nr 8614 rel. Szczecin - Jel. Góra jest w trzecim numerze Świata Kolei z roku 2012.
Wszystko się zgadza, nawet ustawienie wagonów i par. Pt47-173.Nie pasuje mi tylko wagon pocztowy w tym zestawieniu .... może był przesyłany ze Szczecina do Wrocławia w ramach naprawy gwarancyjnej lub do naprawy okresowej w ZNTK Opole.
No i krajobraz wygląda na grudniowy.....