• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Kolejowe klimaty...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.289 504 30
No i poza jednym wieżowcem w tle, liczbą i rodzajem pojazdów, wiatami nad schodami do przejścia podziemnego, a także wszechobecnymi reklamami, dzisiejsze zdjęcie z tego akurat miejsca niewiele się różni od tego sprzed prawie pół wieku... ;) (zdjęcie "street view" Google).

Dworzec Centralny 1.JPG

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.200 508 29
Po raz pierwszy dane było mi być na Centralnym w 1977 roku miałem wtedy szesnaście lat i jechałem do mojej pierwszej ukochanej :D, jasnowłosej Anny do Radzymina, nigdy tego nie zapomnę, podobnie jak i automatycznych drzwi na dworcu.;)
Moi rodzice wtedy wyjechali nie pamiętam gdzie, w domu była tylko moja babcia, oszukałem ją mówiąc że jadę na szkolną wycieczkę, taka konspiracja.

Ostatnio edytowane:

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.200 508 29
Wczoraj skończył(a) czterdzieści sześć lat.
Zdjęcie z FB.

Zobacz załącznik 857868

Pozwolę sobie jeszcze przez chwilę Was zanudzić siedmioma rycinami, pewnie wszyscy je znają, ale może i nie.
Pismo branżowe "Problemy kolejnictwa" z roku 1977 zeszyt nr 71 artykuł Pana Arseniusza Romanowicza, mam nadzieję że wiecie kto zacz, i ryciny pokazujące jak ewoluował projekt dworca centralnego na przestrzeni nieomal dwudziestu lat, opisy są pod rysunkami nie będę ich powtarzał.

34-crop.jpeg

35-crop.jpeg

36-crop.jpeg

37-crop.jpeg

38-crop.jpeg

39-crop.jpeg

40-crop.jpeg

Trochę prześwitują literki z odwrotnej strony, i kilka jest lekko skrzywiona, ale jak się je, skanuje i jeszcze rzuca piłkę Balbinozordowi to tak jest, przepraszam.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.725 37 4
11.12.2021. Olsztyn Główny.
Niestety, ten widok to poza nędzą i rozpaczą to też kawałek historii, która nigdy nie wróci. ZT w Olsztynie... Pewnie podzieli lada moment los pozostałych SU46 z Olsztyna....Serce się kraje, stacja teraz wygląda tak łyso, że aż smutno...
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 11 gru 2021 7 1200.jpg

Ostatnio edytowane:

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.725 37 4
13.12.2021. Olsztyn Główny, depot Cargo.
Koniec pewnej ery...
(zdjęcie przewinęło się w rozmowach między mną, a kolegami z Warmińsko Mazurskiego, niestety nie udało mi się dociec kto jest autorem). Jeśli administracja uzna, że w czymś to narusza regulaminy to poproszę o usunięcie, niemniej nawet bez znajomości autora uważam, że każdy z nas który interesuje się tematem zasługuje zobaczyć ostatnie chwile SU46-047.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
267412444_462602421960885_597410357121674493_n.gif