• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejowe klimaty za granicą

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.510 112 11
Lokomotywa całkiem zacna. Ale wagony wyglądają podejrzanie. Ta konstrukcja raczej wygląda na jakąś niezbyt fachowo zrobioną pseudo replikę. Zawieszenie osi jakieś od czapy ostoja i czołownice znacznie niżej od zderzaków lokomotywy. Beczki tylko położone na poprzecznych belkach i niczym nie są przymocowane do podwozia.
Tak czy inaczej, fajna by była kolej ogrodowa. U mnie by też jakiś nektar woziła:D

prepik

Znany użytkownik
Reakcje
1.035 0 0
Krótka i bardzo "klimatyczna" linia kolejowa nr 126 Żylina -Rajec na Słowacji . Na piętnastym kilometrze , uzdrowisko, Rajeckie Teplice z kąpieliskami i ładną stacją w budynku której, zagnieździło się wyjątkowe muzeum transportu ( na koniec filmu widoczna makieta kolejowa z muzeum) . Ruch osobowy realizowany motorakami o pseudo "Bagieta" Ruch towarowy sporadyczny w weekend brak. Film z ubiegłej soboty i niedzieli , 5-8.01.2023 . Zapraszam:

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.879 15 1
Zapraszam do obejrzenia filmu dokumentującego przejazdy rozkładowego pociągu prowadzonego parowozem, kursującego tuż przy granicy z Polską. Od czasu nagrywania scen do tego filmu pociąg ten już trzykrotnie zagościł w Polsce. Film kręcony był przez sześć tygodni natomiast w trakcie montażu został pokazany cały przejazd zabytkowego składu, począwszy od wyjazdu parowozu z szopy aż po obrządzanie maszyny po powrocie.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.510 112 11
"Middle Division"-czyli Środkowa Dywizja na byłej Pennsylvania RR. Jadący na wschód podwójny kontenerowiec:
20230423_171525-1.jpg

Dawno temu kolej miała tu cztery tory. Obecnie są dwa, a ta bocznica po prawej stronie to były tor numer 4. Bystre oko zobaczy jednak malutki kawałek czterech torów zaraz za lokomotywami.
20230423_171529-1.jpg

Miejscowość to Mifflin, a zdjęcia robiłem w ostanią niedzielę w piękny wiosenny dzień.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.510 112 11
Wakacyjny mały wyjazd w Appallachy...ponownie, tylko głębiej niż kilka dni temu. Miejscowość Cresson w Pennsylvanii i puste węglarki jadą z powrotem do kopalni gdzieś w górach. Cresson to tzw. "Top of the hill"-czyli szczyt podjazdu przez kręgosłup Appallachów przez Pennsylvania Railroad. Do niedawna działała tu lokomotywownia dla popychaczy, lecz obecnie jest pusta. Wszystkie lokomotywy popychające jadą prosto do Johnstown na pociągach na zachód.
20230510_170544-1.jpg

Pociąg jedzie torem numer 3. Licząc od lewej są tory 4,3,2,1,0. Pennsylvania numerowała swoje tory od dołu do góry, dla czego?...Bo New York Central numerował swoje od góry do dołu;) Tor 0 jest tu torem dodatkowym ponieważ kiedy ruch był naprawdę ogromny, pociągi musiały czekać aż poprzedni zjechał na tyle daleko aby można pozwolić na następny.
20230510_170546-1.jpg

Oraz kilka przykładów brudzenia węglarek trzech podstawowych rodzajów jakie można tu spotkać, podtypów jest ogrom.
20230510_170602-1.jpg
20230510_170622-1.jpg

Ta czarna to starszy typ z trzema zsypami. Częstym widokiem na tych składach są jeszcze byłe węglarki Conrail:
20230510_170629-1.jpg

Zaraz za brązową widać złamane żebro w aluminiowym pomyśle, takich widać pełno.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.510 112 11
Chulera Panie, to gdzie ja tera jestem?
20230513_081635_HDR-1.jpg

Dwudniowy wyjazd w Appallachy i ten okaz trafiłem na ogromnej stacji rozrządowej na zachód z Pittsburgh'a; Conway Yard. Ten w dodatku wyglądał na lokomotywę popychającą, za tem bardzo możliwe że wylądował ewentualnie w New Jersey, lub w Philadelphii. Dalej jeden z tuneli na Magnolia Cutoff na granicy West Virginia z Maryland:
20230512_144527-1.jpg

Jadąc na północ z Pittsburgh'a dotarłem na jezioro Erie i miasto Ashtabula w Ohio. Diamenty to linia Norfolk Southern (Pennsylvania RR) patrząc w górę w stronę portu. Dwutorowa linia to CSX (New York Central):
20230513_104834-1.jpg

Diamenty widać nie dawno po serwisie, ale dalej na torach tysiące pelet rudy żelaza. To jeden ze szlaków kolejowych którędy jadą pociągi z portu na wielkich jeziorach w stronę zagłębia stali w Youngstown i Pittsburgh'u:
20230513_104936-1.jpg

prepik

Znany użytkownik
Reakcje
1.035 0 0
Takie ciekawe składy na Słowacji:
1. Skład jadący z Popradu na Rusnoparadę w Koszycach w dn. 6.05.2023 sfotografowany przed Koszycami.
2. Powrotny pociąg z jazdy "S papagajom do Raja" w dn. 13.05.2023 stoi na stacji w Margecany.

A.JPG
B.JPG

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.049 144 0
W realiach hiszpańskich pewnie wąski tor, skoro normalny u nich to szeroki u nas. No może nie wszędzie?
Tak?
:)

prepik

Znany użytkownik
Reakcje
1.035 0 0
Słowacka linia kolejowa Divaky- Zvolen na odcinku Horna Stubna- Kremnica jest typowo górską linią . W sobotę 27.05.2023 trasę przejechał parowóz 486.007 z pięcioma wagonami w ramach akcji: Železnica pre deti 2023. Oto mój film z trasy: