• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejowe klimaty za granicą

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
659 3 0
Te amerykańskie i kanadyjskie ciężarówki bardzo mi się podobają.

Ale wracając do tematu kolejowego to znalazłem zdjęcia z wakacji w Portugalii.

Portugalski tor. Szerokość taka jak toru hiszpańskiego czyli 1668 mm.

PORT_t1.jpg

Portugalska stacyjka z której rozpocząłem podróż do miejscowości Faro

PORT_t2.jpg

Mały mostek na wjeździe/wyjeździe do/z stacji
PORT_t3.jpg

Spalinowy zespół trakcyjny, którym w podróż się udałem wyglądał całkiem ciekawie w tym blaszanym "malowaniu"

PORT_t4.jpg

a w środku trochę przypominał mi nasze wagony choć już dawno pociągiem nie jechałem

PORT_t5.jpg

Po drodze mijał pociąg różne małe stacyjki, jedne "zapuszczone"

PORT_t6.jpg

inne wyglądające ciekawiej

PORT_t7.jpg

oraz takie niezbyt urokliwe jak dla mnie okolice

PORT_t8.jpg

aby wreszcie wjechać na dużą jak mi się wydaje stację w miejscowości Faro (choć tego zdjęcia nie jestem jednak pewien, może to był jakiś wcześniejszy przystanek)

PORT_t9.jpg

gdzie można było zobaczyć że do Portugalii zawitała nowoczesność

PORT_ta.jpg

PORT_tb.jpg

Poniżej zdjęcie portugalskiego semafora

PORT_tc.jpg

oraz elektrycznej sieci trakcyjnej

PORT_td.jpg

PORT_te.jpg

W budynku stacyjnym można było podziwiać zabytkową drezynę

PORT_tf.jpg

oraz nowoczesne biletomaty, poczekalnię z plastikowymi siedzeniami i tym podobne nieciekawe dla mnie sprzęty, których zdjęcia nawet jakieś pewnie zrobiłem ale po co biletomat prezentować ? Toż to tylko skrzynka z ekranem i klawiaturą. Mnie interesuje najbardziej III epoka choć przyszło mi żyć w VI ale mam nadzieję doczekać X :cool:

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
659 3 0
Niestety zdjęcia mi słabo w tym pomieszczeniu wyszły.

Może gdyby jakiś szpiegowski program zastosować, taki jak w filmach akcji zawsze policjanty mają, który z 10 pixeli robi 1000 byłoby coś więcej widać :)

Port_cecha.jpg

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
659 3 0
Andrzej Harassek napisał(a):
A jak rozjaśnić, to nawet widać lepiej
No niestety ja do obróbki zdjęć od 18 lat działalności na forach używam tylko mspaint'a.
Do kadrowania i zmiany rozmiaru zdjęć wystarczający a zdjęcie po prostu musi wyjść dobrze co czasami mi się jednak nie udaje. Wtedy powtarzam sesję zdjęciową choć w przypadku tej drezyny było to już niemożliwe.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.862 525 30
ja do obróbki zdjęć od 18 lat działalności na forach używam tylko mspaint'a
Windows ma przeglądarkę do zdjęć z podstawowymi funkcjami edycyjnymi. W Windows 10 jest to teraz program o nazwie "Zdjęcia". Ja używam MS Picture Manager. Kiedyś był to standardowy element pakietu Office, ale potem zniknął, można jednak go było za darmo ściągnąć ze strony MS. Ale poza tym w sieci jest masa darmowych programów do obróbki obrazów.

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
659 3 0
Andrzej Harassek napisał(a):
Windows ma przeglądarkę do zdjęć z podstawowymi funkcjami edycyjnymi. W Windows 10 jest to teraz program o nazwie "Zdjęcia". Ja używam MS Picture Manager. Kiedyś był to standardowy element pakietu Office, ale potem zniknął, można jednak go było za darmo ściągnąć ze strony MS. Ale poza tym w sieci jest masa darmowych programów do obróbki obrazów.
Dziękuję za te informacje. Łindołsowe Zdjęcia nie mają opcji wycinania fragmentów obrazu a może nie znalazłem. Jest jeszcze jakiś Paint 3D ale pozostanę jednak przy starym dobrym Paincie:) Miałem kiedyś gimpa ale do tej mojej działalności Paint mi w zupełności wystarcza. Być może moje zdjęcia są słabe (te ostatnie z boczniakami na pewno ale to problem z oświetleniem) ale chyba aż tak bardzo źle nie jest. Chociaż ... w Paincie zdjęcie mógłbym sobie przygotować a aplikacją Zdjęcia coś tam pofiltrować. Niby trzeba się rozwijać. :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.862 525 30
W "Zdjęciach" jest możliwość przycinania. Poza tym ja mam jeszcze coś takiego, jak "Wycinek i szkic", ale nie próbowałem tego używać. Generalnie proponuję w folderze najechać na jakiś obrazek i nacisnąć prawy klawisz myszy. Pojawi się menu, a w nim pozycja "Otwórz za pomocą". Po kliknięciu na tym pojawia się kolejne menu z listą wszystkich, zainstalowanych w komputerze programów, za pomocą których można otworzyć plik danego typu. Proponuję popróbować.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.465 7 0
Akurat kiedy przyjechaliśmy większość przedszkolaków załadowała się do prawdziwego pociągu. I tak rozwija się pasja od najmłodszych lat. Jest parowozownia, dwa budynki dworcowe, tor z rozjazdem i przejazd. Pomysł kapitalny. Najlepsze są zbieralniki pary i piasecznice w postaci odwróconych doniczek lub wiaderek plastikowych.
Widać jak te dwie wąskotorówki uzupełniają się wzajemnie, a pierwszym zdjęciu można zaobserwować budynki dworcowe na linii "drewnianej", w tym drewniany budynek stacji Bertsdorf.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.465 7 0
Jeszcze przed budową nowej wąskotorówki!
Tutaj prawdziwa stacja Bertsdorf i nasz pociąg prowadzony parowozem typu VIIK ("altbau", rok prod. 1928) serii 99 731. Parowóz i wagon bagażowy mają malowanie zgodne z epoką II. Moją ulubioną maszyną żytawską jest 99 749.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.125 26 1
. Parowóz i wagon bagażowy mają malowanie zgodne z epoką II. Moją ulubioną maszyną żytawską jest 99 749.
Ujęcie bardzo sympatyczne, ale w oparciu o nie, to o kolorach lokomotywy i wagonu bagażowego nic powiedzieć nie można. Natomiast można zauważyć, że to chyba typ jednej z najcięższych lokomotyw parowych na tor 750 mm.