• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele Koleje naszych wschodnich sąsiadów i ich modele

Jan Ragulić

Aktywny użytkownik
Reakcje
87 5 0
Co oznacza numer wskazany czerwoną strzałką: 010 02161

0 - wagon pasażerski
10 - kod cyfrowy dyrekcji do której wagon jest przypisany. W tym przypadku Kaliningrad
0 - wagon sypialny
2 - wagon przystosowany do skrajni normalnotorowej
161 - w tym przypadku numer porządkowy

ten system oznaczeń został wprowadzony w 1984 lub 1985 roku.

OP
OP
Jacek765

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
Miałbym w związku z tym pytanie gdzie należy szukać informacji na temat tego systemu numeracji . Chciałbym rozszyfrować numery moich wagonów . Ja mam wagony których numery zaczynają się na 017 i 021 i też domyslilem się że jest w tym zakodowana dyrekcja lub jakiś obszar linii kolejowych . Jeśli dobrze się domyślam dawniej stosowano skrót literowy do określenia obszaru kolei.

Jan Ragulić

Aktywny użytkownik
Reakcje
87 5 0
gdzie należy szukać informacji
Internat rosyjski jest pełen tego typu informacji. Jedyny warunek - znajomość języka. Jeżeli ktoś zna, to serdecznie polecam wyszukiwarkę YANDEX.

numery zaczynają się na 017 i 021
Są to wagony pasażerskie należące do Dyrekcji Moskiewskiej. Pełen zakres grup kodu przynależności do tej Dyrekcji to 017-022. Jest to jedyna dyrekcja, która ma aż tyle grup kodu. Jest to związane z ilością posiadanego taboru oraz ilością uruchamianych pociągów.

Jeśli dobrze się domyślam dawniej stosowano skrót literowy do określenia obszaru kolei
Tak. Stosowano kod literowo-cyfrowy, np.: МСК 011

OP
OP
Jacek765

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
Dzięki spróbuję poszukać . Język rosyjski jest mi znany i będzie okazja sobie trochę przypomnieć . Niebardzo jednak potrafię pisać na komputerze po rosyjsku .

Jan Ragulić

Aktywny użytkownik
Reakcje
87 5 0

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
Niebardzo jednak potrafię pisać na komputerze po rosyjsku .
Witam. Do tego celu mam klawiaturę z polskimi i z rosyjskimi буквами. Polecam poszukać w necie, ja kupiłem na allegro. Kiedyś bawiłem się w naklejanie rosyjskich literek ;-). Trzeba tylko jeszcze dodać w ustawieniach klawiatury - klawiaturę rosyjską.
Поздравляю ;)

OP
OP
Jacek765

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
Chyba dobry pomysł z tą klawiaturą.
Znalazłem zdjęcia tego wagonu MCK76. Jest na stronie forum , które wczesniej podałeś i jest to "gładkolufowy" wagon z pociągu "Arktika" Moskwa - Murmańsk. przypuszczalnie z muzeum.
http://scaletrainsclub.com/board/viewtopic.php?f=46&t=6963&start=20
риж1.jpg
риж2.jpg

Temat jest bardzo rozległy i na razie natrafiłem na systemy oznaczeń albo całkiem nowych albo dość starych. Ta ilość kodów dla Dyrekcji Moskiewskiej jest być może także związane z ilościa linii kolejowych do których były przypisywane wagony. Pierwotnie na wagonach i nie tylko były nanoszone inicjały linii kolejowych . Na tabeli z 1946-go roku jest aż 5 inicjałów kolei z okręgu moskiewskiego.

p-008.jpg

Później chyba zmodyfikowano inicjały i dla Moskwy był o jedno oznaczenie MCK (MSK)
TS01523.jpg

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Dzięki :). Ale nie leniuszek, bo ostatnie dwa dni poświęciłem na rozkminienie zestawień pociągów ze wschodu (rozkład 2009-2010) i już wiem co i jak. Oglądając filmy na YT mogło by się to wydawać bardzo skomplikowane i nie do ogarnięcia ale jest to w rzeczy samej bardzo proste.;) No i te wagony do Irkucka czy Nowosybirska...ehh wybrać się kiedyś w taka podróż :rolleyes:

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Prosiłbym jeszcze o rozwianie jednej wątpliwości. Chodzi mianowicie o pierwszy wagon w tym składzie. Wydaje mi się, że ten wagon ma oznaczenia innych kolei niż rosyjskich. Dlaczego zatem posiada malowanie RZD ?

Jan Ragulić

Aktywny użytkownik
Reakcje
87 5 0
ten wagon ma oznaczenia innych kolei
Tak. Jest to wagon Kolei Kazachstanu, jadący w relacji Astana-Berlin.

Dlaczego zatem posiada malowanie RZD
To malowanie wymyślono pierwotnie dla pociągów uruchamianych przez dyrekcję kaliningradzką, w kierunku Gdyni i Berlina. W związku z tym, iż malatura zaczęła być kojarzona z RŻD, zdecydowano się na przemalowanie części wagonów jeżdżących na zachód, według tego samego wzoru. Stan ten trwał do roku 2011, kiedy to wprowadzono nowy wzór malowania:

3708fac82a17a445795116ce35ea77fa.jpg
źródło fotografii:
http://www.tvz.ru/catalog/passenger/item_detail.php?ELEMENT_ID=186

W związku z tym, iż wątek zaczął się rozwijać i zmierzać moim zdaniem, nie w tym kierunku co powinien, proponuję założenie nowego. TYLKO i WYŁĄCZNIE dotyczącego kolei rosyjskich w skali 1:1. Roboczy tytuł: "Koleje Federacji Rosyjskiej. Dawniej i dziś". Co Wy na to?

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Jacek765

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
Trochę sie zastanawiałem nad pomysłem utworzenia nowego wątku. Jeśli dobrze zrozumiałem to miałby być tylko 1:1 i tylko koleje Rosji czyli od rozpadu ZSRR do dzisiaj. Jeśli jest taka potrzeba to nie widzę problemu. Ja akurat siedze we wcześniejszych epokach i tematy do końca istnienia ZSRR bardziej mnie interesują. Ale najlepiej jakby stanowisko w tej sprawie zajęli Koledzy siedzacy bardziej we współczesności.

OP
OP
Jacek765

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
Zanim kiedyś sobie kupię model wagonu SŻD spełniający wymogi RIC z nowych opracowań na razie dobrze się sprawuje u mnie dość stary model Sachsenmodelle. W swoim czasie był to bardzo dobry model i był bardzo starannie wykonany z duża dbałością o szczegóły. Na dzień dzisiejszy może juz nie budzi takich emocji ale uważam że nadal jest dobrze wykonany. Jedyna wada jaka troche psuje jego wygląd to troche za mało ostre krawędzie ściany czołowej na styku z dachem i ścianami bocznymi.
Mój model wyprodukowano pod nr.kat. 14329. Ma podwójny numer inwentarzowy 017 04436 SŻD i 52 20 70 80 423-5 (UIC). Rewizja jest z 22.01.91 czyli na ścisłość jest to epoka Va, jednak bez żadnych zmian nadaje się do ep IVc.
20170104_140226.jpg
20170104_140252.jpg
20170104_140331.jpg

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Bardzo bym prosił, aby posiadacz zdjęcia rzeczywistego wagonu ukraińskiego z zestawu Ost-West oraz fioletowego RZD z zestawu Saratov -Express (obydwa to zestawy ACME) zaprezentował tutaj takie zdjęcie.

OP
OP
Jacek765

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
Korzystając z chwilowego bezruchu w tym wątku postanowiłem pokazać zdjęcia wagonów Piko w skali N, które przez wiele lat były jedynymi modelami tego typu wagonów produkowanymi seryjnie.
20170104_141612.jpg
20170104_141624.jpg
20170104_141941.jpg
20170104_142002.jpg

Modele produkowano w 3 wersjach malowania, ale niezależnie od tego każdy model był z tym samym numerem inwentarzowym OK 2460. Długość wagonów nie jest w skali 1:160. Jakość wykonania i kolorystyka także nie była najlepsza a patrząc na obydwa modele w kolorze zielonym widać jak podchodzono do norm jakościowych. Akurat w przypadku wagonów tego typu w skali 1:1 także mozna było spotkać podobne róznice.
Moje modele są z drugiej ręki i nie są w najlepszym stanie, niemniej bardzo je lubię.

Spacerowicz

Znany użytkownik
Reakcje
3.163 98 2
Kilka dni temu w sprzedaży (chyba tylko w trzech sklepach w Polsce?) pojawiły się (dosłownie na chwilę, bo szybko zeszły) dwa zestawy wagonów RZD od ACME, numery katalogowe: 55149 i 55150. Mnie szczególnie interesował zestaw: 55149. M.in. numery, rewizja, etc. Fotek w necie jak na lekarstwo. Ale wreszcie znalazłem przydatny link:
http://www.reisezugwagen.eu/?p=26793 oraz http://www.reisezugwagen.eu/?p=26813
Wychodzi na to, że biało niebieski wagon z tego setu (55149) również podlega pod dyrekcje w Kaliningradzie... I na szczęście różni się numerem od pojedynczego wydania ACME 52104.
Podobnie w przypadku dwóch pozostałych wagonów w tym malowaniu (ACME 55150)- numery 010 02088 i 010 02112.
ACME_55149-1_Detail1.jpg

Czy ktoś z bardziej "kumatych" kolegów mógłby napisać kilka słów na temat Saratov Express szczególnie w kontekście Polski, lokomotyw które obsługiwały ten skłąd, etc, etc?