• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele Koleje naszych wschodnich sąsiadów i ich modele

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.859 141 0
Gori, Gruzja, 08.2024.
Zdjęcia przedstawiają jeden z wagonów, którym podróżował Stalin. Takich pociągów rządowych Koleje radzieckie miały "kilka" i jak wódz opuszczał Moskwę to równocześnie w różnych kierunkach wyjeżdżało kilka składów. Stalin bał się latać.
03460.JPG

03458.JPG

03462.JPG

03478.JPG

03461.JPG

03480.JPG

03479.JPG

Trochę wnętrza:
03481.JPG

03483.JPG

03482.JPG

Pamiątka "ofiarowana" przez jeden z zakładów produkcyjnych
03469.JPG

03470.JPG

Jeszcze mam zdjęcie obrazka/malowidła p.t. Towarzysz Stalin wśród kolejarzy, ale chyba odpuszczę :)

Na koniec informacja drobnym drukiem od organizatora wycieczki:
Zwiedzanie Muzeum Stalina, jest próbą przybliżenia postaci historycznej pochodzącej z Gruzji, która wywarła ogromny wpływ na świat w latach 30 i 40 XX wieku. W muzeum prezentowana jest historia jego życia, co go ukształtowało oraz droga do zastania przywódcą ZSRR. Celem wizyty nie jest jakakolwiek gloryfikacja postaci ani jej czynów a zapoznanie z faktami historycznymi.
moje wtrącenie - podczas 2 tygodniowego pobytu, oprócz tego muzeum w Gori, widziałem tylko jeden "pomnik" Stalina. Biorąc pod uwagę, że był pomalowany na złoto i stał na terenie jakiejś małej firmy, to był raczej reklamówka.
Na Bałkanach widziałem zdecydowanie więcej pamiątek po Josipie Broz Tito.

@Kpt. Nemo - wypatrywałem cech, na tym kawałku szyny ale bezskutecznie.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.384 475 107
Bardzo proszę o informacje, w jakich odstępach czasu wykonywano naprawy rewizyjne dla wagonów serii WLABmee kolei RZD i BC w latach 2008-2014 ? Pytanie ma naturalnie związek z najnowszą edycją tych wagonów firmy LS Models. Chciałbym wybrać takie które będą najbardziej mi pasować do danego czasokresu. :)

Mario

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
30 0 0
Natknąłem się na ciekawy materiał na temat rosyjskich kolei i nie tylko: CEP Kolejowy - Rosyjska kolej w niekończącej się spirali problemów. Rozmowa z Ryszardem Piechem. Materiał jest długi ale warto zapoznać się z innymi niż znane przez nas problemy... Poza tym polecam kanał Kremlinka Show na którym jest dużo solidnego i ciągle aktualizowanego materiału na temat gospodarki wschodu.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.603 120 86
Język można podszlifować. Не зная языка, этого не поймешь... Ciekawy film. 'W tle' moje ulubione tielniaszki :) (niebieskie oczywiście)
I ten fragment z butelką: "для знакомства" :)

Ostatnio edytowane:

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.603 120 86
@robertkroma dobrze jest - "nie znając języka"/"Bez wiedzy języka".

Если ты не знаешь языка, ты его не поймешь. To trochę inne zdanie ;) znaczy niby o ty samym ;) ale inaczej powiedziane.

Ostatnio edytowane:

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
809 89 3
Firma Rocoland wprowadziła do sprzedaży kolejny typ cysterny 15-1755 z ukraińskiego Azowmaszu.

Wprowadzano na rynek 7 sztuk tego typu wagonu. W poniższym linku można zapoznać się :
https://r-land.su/cisterna-15-1755/

Warto zwrócić uwagę, że moskiewski sklep Rocoland tym sposobem wydał łącznie już 60 wagonów towarowych "kolei 1520":
a) 30 węglarek: 12-196 i 12-196-03 oraz 12-132 i 12-132-03,
b) 10 krytych: 11-280,
c) 20 cystern: 15-1547, 15-1547-02, 15-1547-03, 15-1547-04, 15-1755.

Wagony są wykonane, pomalowane i oznaczone na bardzo wysokim poziomie. Poza pojedynczymi przypadkami wszędzie są różnice w odcieniach podstawowych kolorów i w oznaczeniach, a składy zestawiane z tych modeli tworzą wiarygodną mozaikę pociągu towarowego, czego w przypadku naszych wypustów (poza firmą Albert Modell) możemy tylko pozazdrościć.

Poniżej zamieszczam link do zdjęć gotowych modeli wagonów 15-1755:
https://rocoland.ru/kategorii/category/view/361.html

W przypadku chęci zakupu (oczywiście jeżeli ktoś oprócz mnie zwraca uwagę na takie szczegóły) informuję, że część modeli ma naprawy okresowe wykonane w 2014 roku i później. Ja osobiście zbieram wagony RŻD po naprawach okresowych do 2013 roku włącznie.

OP
OP
Jacek765

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.635 64 3
Bardzo ciekawa oferta. Jak dla mnie to trochę zbyt nowe konstrukcje wagonów są preferowane przez tego producenta. Ja raczej się trzymam głównie SŻD i tutaj nadal jest mało wyrobów wiekoseryjnych z tamtego okresu.