• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele Koleje naszych wschodnich sąsiadów i ich modele

newermind

Łowca cech
Zespół forum
ŁKMK
Reakcje
3.778 45 1
Kolejne wagony i wreszcie lokomotywa, dołączyły do mojego składu kolei radzieckich. M62-1066 to wyrób Roco, z czasów gdy firma otwierała się na rynek rosyjski i wypuściła wówczas kilka "Gagarinów", nawet w wersji 2M62! Dziś te modele to prawdziwe rarytasy i osiągają zawrotne ceny, a mnie tego singla udało się dopaść za przyzwoite pieniądze. Przeszedł kilka zabiegów związanych z dorobieniem brakujących - lub przeskalowanych detali i proces brudzenia.
Dźwięk ma świetny, a "otwarcie" wydechów sprawiło, że słychać go jeszcze lepiej.
Cysterny zaś, to znów gazetkowe modele z ostatniego wypustu Modimio, po poważnej ingerencji i wielu przeróbkach. Czerwono-czarna zyskała nawet płaszcz wodny, ale brakuje jej kilku oznaczeń. :cenzura:
Wagon kryty do przewozu papieru, powstał tylko dla tego, że bardzo oryginalnie wygląda w tym opisie, a kalki czekały już od długiego czasu.
Generalnie z "gazetkowców" uzbierało się jedenaście wagonów, ale chyba najwięcej będzie niebawem zbiorniczków. ;)

PXL_20251204_172628046.jpg
PXL_20251204_172748701.jpg
PXL_20251204_172009844.jpg
PXL_20251204_172838394.jpg
PXL_20251204_172854341.jpg

newermind

Łowca cech
Zespół forum
ŁKMK
Reakcje
3.778 45 1
Jak na modele gazetkowe to nawet źle się nie prezentują, najbardziej w oczy biją te drabinki, zwłaszcza na żółtej.
Spieszyłem się i na żółtej, opiłowałem drabinkę jaka była w oryginalnym modelu, na tej drugiej jest skalowa, zrobiona od podstaw. Modele z tej serii, są naprawdę nieźle zrobione, ale wymagają mycia i malowania od podstaw. Doskonały materiał dla modelarzy zainteresowanych tą tematyką.
Jak tobie się udało zainstalować sprzęgi Kadee na Gagarinie w pudle sprzęgu? Tak samo Kadee w gniazdach sprzęgu w wagonach?
Wymaga to trochę obróbki, ale z całą pewnością da się!

LHSBoy

Użytkownik
NAMR
Reakcje
120 0 0
Spieszyłem się i na żółtej, opiłowałem drabinkę jaka była w oryginalnym modelu, na tej drugiej jest skalowa, zrobiona od podstaw. Modele z tej serii, są naprawdę nieźle zrobione, ale wymagają mycia i malowania od podstaw. Doskonały materiał dla modelarzy zainteresowanych tą tematyką.

Wymaga to trochę obróbki, ale z całą pewnością da się!
Dziękuję :) Wybacz jak moję poprzednie pytanie było nieodpowiednio napisane.
Zrobisz kiedyś tutaj na Forum taki "tutorial" czy post jak obrobić aby sprzęgi Kadee się zmieściły w pudłach sprzęgu? Mam też kilka wagonów Modimio, które chciałbym przerobić, a nigdy nie mogłem znaleźć jak robią to z sprzęgami. Pozdrawiam :)

newermind

Łowca cech
Zespół forum
ŁKMK
Reakcje
3.778 45 1
Dziękuję :) Wybacz jak moję poprzednie pytanie było nieodpowiednio napisane.
Zrobisz kiedyś tutaj na Forum taki "tutorial" czy post jak obrobić aby sprzęgi Kadee się zmieściły w pudłach sprzęgu? Mam też kilka wagonów Modimio, które chciałbym przerobić, a nigdy nie mogłem znaleźć jak robią to z sprzęgami. Pozdrawiam :)
Generalnie pakuję sprzęgi od chińczyka wprost w metalową ramę, z pominięciem tych sugerowanych "boxów"!
Po prostu rozwiercam ramę modelu w miejscu gniazda i montuję sprzęg wkrętem, obcinając "wąsy" pozycjonujące. :gwizd: Bez "wąsów" też wszystko działa.
Fotka więcej wyjaśni. ;)
PXL_20251115_194733236.jpg