• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Koleje Francji i Beneluksu oraz ich modele

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.801 41 4
A czy w Ost - Weście nie było czasem 1/2 D-Zuga kolei DB w barwach kość słoniowa-niebieski morski, a i francuz typy Y czy nie był z częścią bagażową, bo wydaje mi się że widywałem wagon z tymi drzwiami typu roleta.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.470 496 107
Zdjęcie musiało być zrobione w okresie obowiązywania zimowego rozkładu jazdy. Wtedy faktycznie znajdował się w nim wagon DB, ale DR dalej nie.
Francuzy były dwa w składzie. W zimowym był 2 klasy z częścią bagażową oraz wagon 1/2 klasy, a w letnim rozkładzie był taki sam bagażowy i 2 klasy.
Pytanie czy można użyć wagonu 2 klasy/bagaż typu UIC Y w malowaniu zielono/szarym, czy jednak tylko zielonych starszego typu?

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.470 496 107
Jak tak się przyglądam temu zdjęciu i planowemu zestawieniu to skład właściwie jest dokładnie taki. W takim razie pierwszy wagon za lokomotywą to będzie nasz Wars, a drugi DR. Pytanie tylko czy też bezprzedzialowy halberstadt. Tylko dlaczego wagony te w planie były tylko w relacji Aachen-Berlin skoro właśnie wyjeżdżają z Warszawy?

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.470 496 107
Wydaje mi się że jest to osoba, która sprzedawała przerabiane wagony na pocztę. Tamte poszły jej po 1200zł za sztukę więc tutaj pewnie też ktoś się znajdzie.
DieselPower @ 08:18 #567 "A można prosić o informację, które zdjęcie z którego roku i jaki znajduje się na nim pociąg? Zwłaszcza ten z ET22 na czole"

Te ośnieżone - styczeń 1979, EP08 na tle wagonów pod wiaduktem - lato 1980, kolorowe z dwiema "siódemkami" - wczesna jesień 1983, ET22 z wagonami DR - wiosna 1989
A jakie pociągi przedstawiają?

Dla porządku - znalazłem jeszcze wcześniejsze zestawienia (kompozycje) wagonów SNCF (Paryż-Warszawa) z zimy 1960-61 i 1972-73 zamieszczone w Ferrovissime nr2/2008:
Zobacz załącznik 647459
Czyli w Ost-West z lat 1974-1986 jeździł tylko do Aachen, a stamtąd wagony do Paryża przechodziły do Skandynavia Express. Tego nie wiedziałem.

Groch

Znany użytkownik
Reakcje
699 1 0
Mam jeszcze foty książki Ricco Boguli "Internationale Schnellzuge in der DDR" (ktoś z użytkowników rosyjskojęzycznego forum 'zapodał' - nie potrafię teraz znaleźć źródłowej strony) z zestawieniami Ost-Westa: lato 1973, zima 1973-74, lato 1979, zima 1979-80, lato 1981 i zima 1981-82:

OWE-Sommerfahrplan-1973.jpg OWE-Sommerfahrplan-1979.jpg OWE-Sommerfahrplan-1981.jpg OWE-Winterfahrplan-1973-74.jpg OWE-Winterfahrplan-1979-80.jpg OWE-Winterfahrplan-1981-82.jpg

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.470 496 107
To koniecznie znajdź środkową ;)
Tutaj już jasno widać, że jednak Bmh był planowym wagonem oraz że obydwa DR jechały do Berlina.
Chyba z lekką rezerwą trzeba podchodzić do danych że strony vonderruhren.de:gwizd:

Groch

Znany użytkownik
Reakcje
699 1 0
To koniecznie znajdź środkową
Jeżeli pytanie dotyczy zestawień circa 1975 (środkowe-tak to zrozumiałem) to nie ma, dalej są podane z lat 1984-90. Wrzuciłem na googlodysk zdjęcia z książki prezentowane na wspomnianym wcześniej forum (chyba mają jakiś problem bo ich strona nawet się nie otwiera). Materiał spakowany do archiwum .zip będzie tam do jutra: Ost-West

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.470 496 107
Ponawiam pytanie. Bardzo proszę o pochylenie się nad nim naszych ekspertów ponieważ zamawiam zestaw REE Models wagonów Y SNCF w malowaniu zielono-szarym i mógłbym sobie od razu zamówić Yka z częścią bagażową.

Pytanie czy można użyć wagonu 2 klasy/bagaż typu UIC Y w malowaniu zielono/szarym, czy jednak tylko zielonych starszego typu?
Bo nadzieję zrobił mi kolega @robertkroma wpisem z początku tej strony.

OP
OP
A

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.025 531 30
Moim zdaniem można, też mi się wydaje, że takie przyjeżdżały do Warszawy, o czym już pisałem wcześniej, choć może nie dość wyraźnie:
O wagonach SNCF w Ost-West była już mowa wielokrotnie w tym wątku, ja mam do tego celu wagony Y 1/2 klasy Roco i REE, a także wagony DEV Jouef. Niektóre z nich pokazałem tu:
http://forum.modelarstwo.info/threa...uksu-oraz-ich-modele.18844/page-9#post-504660
Mam też wagon bagaż/2 kl. REE w szarosrebrno-zielonych barwach, którego tu nie pokazywałem. Niestety, nie znam jak dotąd, modelu przedwojennego, zmodernizowanego wagonu bagażowego/2 klasy, o jakim była mowa wyżej.
Ja mam zestaw REE VB-099, w którym są trzy wagony: 1/2 kl., 1 kl. i 2 kl./bagaż. Czy ten zestaw jest jeszcze dostępny, czy jest coś nowego? A do tego mam jeszcze pojedynczy wagon 2 kl, tak, że razem z innymi modelami Roco i Jouefa mogę zestawić też skład krajowego pociągu SNCF z tamtych lat.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.470 496 107
Ja celuję w zestaw nieco późniejszej wersji, z podwójnym oznaczeniem klas nad oknami, całymi popielatymi drzwiami i oczywiście już białym a nie żółtym logo.
Podejrzewam że zestaw posiada rewizję z lat 1980-85.