• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej we Wrocławiu i okolicach

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.062 25 2
Na pierwszym zdjęciu-tym ze "Stawki..." interesuje mnie wagon boczniak 1 klasy, wie ktoś co to jest?
oj Przemku, ... - czytać wpisy na forum i przeglądać wątki, i ... potem pamiętać co w nich było,
lub lepiej : sobie zanotować ( znaczy się ściągnąć, choć to brzydko brzmi ) :(

ten fragmencik wagonu te ex Belg typ L, o tym było już tu :
http://forum.modelarstwo.info/threads/koleje-francji-i-beneluksu-oraz-ich-modele.18844/page-2
Kolega 404W i A.Harassek o tym pisali /tak na dole strony/.

A na drugim zdjęciu widać też czoło wagonu sekcyjnego do ogrzewania elektrycznego składów.
Stoi też owocarka i czteroosiowy kryty robiący za bagażowy.

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.062 25 2
Dziękuję za wyjaśnienie, ... Nie mam takiej wiedzy jak niektórzy koledzy
dziękuję Koledze za miłe słowo, ale ja też niewiele wiem w temacie wagonów, ciągle czegoś nowego się dowiaduję,
- między innymi z tego forum !
Dodatkowo tu zamieszczanych jest naprawdę dużo nieznanych mi zdjęć, a te zbieram z lubością i też je z tego forum ... :oops:

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.062 25 2
,,Kolej Wójta z Walimia,,
fajny filmik, typowy kicz o kolei, jakby kontynuacja podobnych z epoki komuny.

Tak się zastanawiam jaki był cel spłodzenia tej pokraki i samego wielce nieprzygotowanego przejazdu ?
Po obejrzeniu tego "arcydzieła" należało się powiesić czy interweniować w ówczesnym Ministerstwie Infrastruktury z żądaniem reaktywacji przewozów ?
Filmik, jak wiele podobnych o kolei, upstrzony kretyńską muzyką debilnie zresztą zmontowaną, zagłuszającą skutecznie narratora.
Sama imprezka wyglądała jak wycieczka turystyczna grona przypadkowych nic nie mogących notabli, z którymi i tak się nikt nie liczył. A poutyskiwać i pomarzyć o tzw. niebieskich migdałach może sobie każdy. Słuchając wywodów omawiającego i kilku pozostałych osób, to słyszałem jedynie treści z rodzaju "pobożnych życzeń", zero pomysłów.
A te powitania na stacyjkach, to raczej pocieszne były. Szczególnie te dzieciaczki wymachujące tymi pomponami niczym cheerleaderki witające Kim Dzong Una. Na następnym powitaniu dziewczynki jakby rodem z Komsomołu. Był też emeryt niemogący rozstać się z koleją. Zabrakło tylko rzeczowych rozmów o ewentualnej przyszłości ruchu na tej linii i o egzystencji jej w ogóle.
No ale może takie nie koniecznie musiały by się odbyć na naprędce zorganizowanym przejeździe. Naprędce i chaotycznie, bo nawet nie załatwiono jak należy przejazdu przez granicę, a odmowa tego bardzo zdziwiła uczestników.
Może i dobrze się stało bo obawiam się, że autobus szynowy SN81 mógłby mieć problemy po czeskiej stronie z e wzniesieniami.
A decyzje co do przyszłości tej i innych linii zapadają w zaciszu ministerialnych gabinetów i tam nikt nie mówi o jakiejś tam turystyce, atrakcjach widokowych, znaczeniu historycznym, czy też o podobnych pierdołach.
Pytanie jest jedno: - kto się tym zajmie i kto to ma finansować - wystąp ... nie widzę !
- zamknąć lub zlikwidować, chyba że może kiedyś ktoś się trafi.
- następny temat proszę ...

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
776 8 0
Szopa IC Wrocław Główny sobota 30.01.2016.
Nowa "zabaweczka". Mam nadzieję, że czeka tylko na tablice rejestracyjne i lada chwila zacznie zarabiać na siebie. Wiedząc, że na taki sprzęt czeka się po zamówieniu miesiącami, raczej nie sądzę że został zakupiony w gorączce realizacji budżetu na 2015 w ostatnich tygodniach ubiegłego roku. Chociaż kto wie..... ;-)
WP_20160130_12_18_50_Pro.jpg WP_20160130_12_18_59_Pro.jpg WP_20160130_12_19_04_Pro.jpg WP_20160130_12_19_17_Pro.jpg
Ktoś widział model takiej maszyny?

zofran

Użytkownik
Reakcje
14 0 0
fajny filmik, typowy kicz o kolei, jakby kontynuacja podobnych z epoki komuny.

Tak się zastanawiam jaki był cel spłodzenia tej pokraki i samego wielce nieprzygotowanego przejazdu ?
Po obejrzeniu tego "arcydzieła" należało się powiesić czy interweniować w ówczesnym Ministerstwie Infrastruktury z żądaniem reaktywacji przewozów ?
Filmik, jak wiele podobnych o kolei, upstrzony kretyńską muzyką debilnie zresztą zmontowaną, zagłuszającą skutecznie narratora.
Sama imprezka wyglądała jak wycieczka turystyczna grona przypadkowych nic nie mogących notabli, z którymi i tak się nikt nie liczył. A poutyskiwać i pomarzyć o tzw. niebieskich migdałach może sobie każdy. Słuchając wywodów omawiającego i kilku pozostałych osób, to słyszałem jedynie treści z rodzaju "pobożnych życzeń", zero pomysłów.
A te powitania na stacyjkach, to raczej pocieszne były. Szczególnie te dzieciaczki wymachujące tymi pomponami niczym cheerleaderki witające Kim Dzong Una. Na następnym powitaniu dziewczynki jakby rodem z Komsomołu. Był też emeryt niemogący rozstać się z koleją. Zabrakło tylko rzeczowych rozmów o ewentualnej przyszłości ruchu na tej linii i o egzystencji jej w ogóle.
No ale może takie nie koniecznie musiały by się odbyć na naprędce zorganizowanym przejeździe. Naprędce i chaotycznie, bo nawet nie załatwiono jak należy przejazdu przez granicę, a odmowa tego bardzo zdziwiła uczestników.
Może i dobrze się stało bo obawiam się, że autobus szynowy SN81 mógłby mieć problemy po czeskiej stronie z e wzniesieniami.
A decyzje co do przyszłości tej i innych linii zapadają w zaciszu ministerialnych gabinetów i tam nikt nie mówi o jakiejś tam turystyce, atrakcjach widokowych, znaczeniu historycznym, czy też o podobnych pierdołach.
Pytanie jest jedno: - kto się tym zajmie i kto to ma finansować - wystąp ... nie widzę !
- zamknąć lub zlikwidować, chyba że może kiedyś ktoś się trafi.
- następny temat proszę ...
No tak PRL nadal kwitnie na kolei i wokół co doskonale widzimy na tym filmie. Mnie ten film sprawił przyjemność, bo szynobus porusza się po trasach, które już dziś nie są dostępne, widoczne dworce w większości są zachowane, a dziś część całkiem zrujnowana.

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
70 2 0
Koledzy, co tam macie zabytkowego we wrocławskiej szopie? Za żółtym mercem widać donnera i jakiś kryty albo brankard.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 73 0
Czy dziś to jest na pewno 2 luty? :(Nie zdziwiłbym się gdybym zobaczył te tabelki 1 kwietnia. ;) Ktoś się wykazał!:(