• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej we Wrocławiu i okolicach

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
83 2 0
Mam pytanie do znawców. Pod poniższym linkiem znajduje się zdjęcie lotnicze z archiwów amerykańskich wykonane przez aliantów 28 sierpnia 1944 r. w godzinach południowych:

https://fotopolska.eu/1103329,foto.html?a=5465.4833374024&b=3200.1000213625&c=5

Na wrocławskiej estakadzie kolejowej widać pociąg między wiaduktami przy dzisiejszej ul. Grabiszyńskiej i Zaporoskiej. Czy znawcy mogą spróbować określić typ lokomotywy widocznej na wiadukcie przy dzisiejszej ul. Zaporoskiej? Nie widać dymu z komina, więc to raczej nie był parowóz. W tym czasie nie było jeszcze poważnych bombardowań, więc wątpliwe, by była to makieta (cel pozorowany). Czy lokomotywa pociągu widocznego na estakadzie mogła być spalinowa wojskowa, np. D 311 (późn. ozn. DB V 188)?

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.874 27 9
Jeśli to parowóz, czy był w kamuflażu, bo wyraźnie jest jaśniejszy niż wagony.
Ten jaśniejszy prostokąt to jakiś wagon (być może pocztowy lub bagażowy, dlatego się wyróżnia). Prowóz jest na drugim końcu składu. I tak, jak napisał @Paździoch , da się dostrzec jego główne fragmenty - wysoki tender, nieco niższy kocioł.

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.452 85 12
Tak. Widać, że wagony 3 i 4 są w połysku. Pytanie dlaczego wagony 1 i 2 zostawiono w orginale za to zrobiono tylko nieielkie poprawki lakiernicze.
O ile dobrze pamiętam w Bipa / Bhp'ach problemem była korozja. Gdzieś mi się obiło, że PKP kupując te wagony domówiło ileś pudeł na zapas ( tu nie mam informacji czy korozja była przesłanką do tego, czy co innego). Generalnie ruda żarła te wagony...
Może te łaty to efekt prac naprawczych po usuwaniu korozji...
Pozdr,...

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.368 91 0
IC Praga-Gdynia na stacji Bystrzyca Kłodzka, 26.08.2025 18:31 (planowo 18:29).

A tu Gorzanów w zimowej scenerii sprzed 3 tygodni:

IMG_1253-K999.jpg
IMG_1262-K999.jpg

(Tytułem przywitania w wątku, jako świeżo upieczony mieszkaniec dolnośląskiego).

Ostatnio edytowane:

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
474 69 1