• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Kolej w Warszawie i okolicach

Reakcje
2.882 79 12
Dość ciekawe zdjęcie, jeżeli weźmie się pod uwagę obecnie stojące zabudowania...
Aktualnie pod dwoma pierwszymi przęsłami wiaduktu przebiega ulica Kruczkowskiego, na wysokości 3'go,4'go i 5'go przęsła jest coś Koreańskie ( jakiś ośrodek kultury jak mnie pamięć nie myli czy coś w tym stylu...) .
Zastanawiają mnie te "ruiny" na wysokości 6'go przęsła... W tym miejscu jest jakiś budynek ceglany wyglądający jak te szczątki...
Większy smaczek widać na drugim planie...;)

Pozdrawiam z MMz:)

ps. ulicy Solec niestety nie widać - ginie pomiędzy zabudowaniami...

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.466 7 0
Nie ma sprawy. Zdjęcie jest bardzo interesujące, jak i wszystkie inne fotografie dokumentujące Warszawę z czasów dwudziestolecia międzywojennego i okupacji niemieckiej. Dla mnie fotografia przedstawiająca parowóz serii Ty23, prowadzący pociąg osobowy podczas okupacji (być może zastąpił w tej roli nasz przedwojenny elektrowóz) jest bardzo cenna. Zbieram też materiały o naszej przedwojennej Stolicy, w szczególności o warszawskich wąskotorówkach i szerokotorowych tramwajach a także wszelkich obiektach inżynierskich. Szkoda tego zabytkowego torowiska na Krakowskim Przedmieściu.

Ostatnio edytowane:

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.476 58 3
Już miałem pisać ale kolega Andrzej mnie uprzedził.
Dla porządku, jako warsawianista amator dodam, że w tle widać tylko jedną (wschodnią) dzwonnicę kościoła Wszystkich Świętych. Druga od kampanii wrześniowej czekała na odbudowę.
Zobacz załącznik 427206
Linia, którą zaznaczył Andrzej na fotce z góry, odpowiada linii wykopu pod tory. Tamta skarpa była kilkakrotnie modyfikowana w trakcie budowy Dworca Centralnego, bo był tam magazyn materiałów sypkich. Okna mego mieszkania wychodziły na ten właśnie plac (ku rozpaczy mojej Mamy, bo latem potwornie się kurzyło). Wcześniej jeszcze było to stałe miejsce gdzie rozbijano namioty cyrkowe (być może znacie sprawę głośnego ataku tygrysa na treserów) a zimą tradycyjnie organizowano tam lodowisko.
Czy to widok w przeciwnym kierunku do zdjęcia z załączonego postu?
Opis obrazu: Budowa kolejowej linii średnicowej w Warszawie - wykop wzdłuż Alej Jerozolimskich.
Data wydarzenia: 1932-07
Bud. kolej linii średnicowej w Warszawie - wykop wzdłuż Alej Jerozolimskich. 1932 lipiec.jpg

oelka49-26

Aktywny użytkownik
Reakcje
86 0 0
Dokładnie, to widać kamienice w Alejach Jerozolimskich od współczesnego numeru 59, dalej 61 i 63. Za drzewem jest wylot Emilii Plater i za nim Al. Jerozolimskie 65. A daleko w głębi duża kamienica to rozebrana w czasie budowy Dworca Centralnego numer 81, na rogu z Chałubińskiego. Wykop na pierwszym planie to miejsce na halę peronową Warszawy Głównej.