• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne od godziny 22 w dniu 11 lutego 2025 do godzin popołudniowych 12 lutego 2025. Będziemy prowadzili prace administracyjne na serwerze. Pozdrawiamy Administracja.

Fotografie Kolej w Warszawie i okolicach

UOP

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Odolany zaznaczyłem za współczesnej mapie. Na "starej" widać MD przy ul.Mszczonowskiej i orientacyjnie zaznaczyłem stację W-wa Zach.

Zobacz załącznik 426147
1976.jpg

1990.jpg

A propos jeszcze Odolan, to może Kolega wie (phi, na pewno wie!) czym było COŚ co zaznaczyłem strzałkami? Na starszym zdjęciu lotniczym z 1976 r. wygląda toto na... obrotnicę w torze. Na młodszym z 1990 r. jest już tylko czarne koło (dziura wypełniona wodą?), a na jeszcze młodszych jest już zielona trawka. Z kolei na starszym zdjęciu z 1945 r. nie ma jeszcze obecnej lokomotywowni Odolany, bo została zbudowana po wojnie. Dobrze kombinuję, że to coś ostrzałkowane było obrotnicą dla parowozów? Może jakieś zdjęcia z lat 50-60. wiszą gdzieś w necie, hę? ;-) Pozdrawiam!

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.474 58 3

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.867 79 12
Jeszcze chodząc do Technikum Kolejowego pamiętam jak spod asfaltu w ciągu Bitwy Warszawskiej 1920 roku(ex Wery Kostrzewy, ex Nowoopaczewskiej) i Szczęśliwickiej wynurzały się szyny ww przejazdu... W sumie to do remontu linii kolejowej nr 8 (Warszawa Zachodnia - Kraków Główny Osobowy ) był jeszcze zachowany stary wiadukt nad tą linią w przedłużeniu Szczęśliwickiej ..., ale to taki oftop...

Pozdrawiam z MMz:)

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.062 25 2
Pociąg WKD na ulicy Szczęśliwickiej w Warszawie, lata 70
Mało zorientowane i do tego bardzo leniwe w poszukiwaniach towarzystwo pisuje na cytowanej stronie www.wykop.pl ...
Skład WKD nazywają "hybrydą pociągu z tramwajem" (?? !!)
Ktoś tam się dziwi, że: " To WKD aż tak daleko w miasto jeździła" (?? !!)
a inny pyta: "Jak dokładnie przebiegała ta linia? Przez Park Szczęśliwicki?"
- przecież wystarczyłoby wziąć do ręki pierwszą lepszą. nieco starszą, mapę Warszawy o internecie nie wspomnę, może znają ?
... ech ! - ręce opadają.
Dalej ktoś wyjaśnia "fachowo" : "... a sam tramwaj jedzie właśnie po Szczęśliwickiej"

Oczywiście tradycyjnie w Wikipedii brak kto jest autorem zdjęcia
Jak widzisz Szwed1978, na załączonym zdjęciu na tamtej stronie, te ze Szczęśliwickiej, - znowu spotykamy się z tym nie tylko na Wikipedii,
"lata 70-te..." - dokładnie 19.06.1972, bo to jest kolejne powielenie zdjęcie mojego autorstwa, bez stosownego podpisu.
Ale nic to, zwracam uwagę Kolegom interesującym się taborem WKD, że jednostki EN94 przychodziły prosto z Pafawagu w takim, lekko buraczkowym kolorze. Dla porównania - słupki ogradzające chodnik mają czysty kolor czerwony.

Ostatnio edytowane:

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.474 58 3
Mało zorientowane i do tego bardzo leniwe w poszukiwaniach towarzystwo pisuje na cytowanej stronie www.wykop.pl ...
Skład WKD nazywają "hybrydą pociągu z tramwajem" (?? !!)
Ktoś tam się dziwi, że: " To WKD aż tak daleko w miasto jeździła" (?? !!)
a inny pyta: "Jak dokładnie przebiegała ta linia? Przez Park Szczęśliwicki?"
- przecież wystarczyłoby wziąć do ręki pierwszą lepszą. nieco starszą, mapę Warszawy o internecie nie wspomnę, może znają ?
... ech ! - ręce opadają.
Dalej ktoś wyjaśnia "fachowo" : "... a sam tramwaj jedzie właśnie po Szczęśliwickiej"

Jak widzisz Szwed1978, na załączonym zdjęciu na tamtej stronie, te ze Szczęśliwickiej, - znowu spotykamy się z tym nie tylko na Wikipedii,
"lata 70-te..." - dokładnie 19.06.1972, bo to jest kolejne powielenie zdjęcie mojego autorstwa, bez stosownego podpisu.
Ale nic to, zwracam uwagę Kolegom interesującym się taborem WKD, że jednostki EN94 przychodziły prosto z Pafawagu w takim, lekko buraczkowym kolorze. Dla porównania - słupki ogradzające chodnik mają czysty kolor czerwony.
Dziękuję bardzo że kolega odniósł się do wstawionych zdjęć. Chociaż nie ukrywam ze na to liczyłem(y). Wstawiając zdjęcia z okolic Warszawy przy których brak opisu zawsze zastanawiałem:) się które wykonał kolega (a jest ich sporo)
Pozdrawiam

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.867 79 12
W sumie obszar zaznaczony na mapie wyglądał jakby miał być możliwy w tym miejscu wyjazd ze stacji w każdym kierunku - cztery łącznice planowali czy jak??
Swoją drogą dzięki Gieesie za ten link..., parę innych ciekawostek w swoim rejonie znalazłem:D

Pozdrawiam z :)MMz

map69

Znany użytkownik
Reakcje
102 0 0
Tygrysek na Centralnej...;).

Historia była taka:
Tygrys odjechał, chowam aparat, odwracam się a przede mną czterech strażników SOK...:eek:.
Jeden podchodzi, przedstawia się i pyta:
- dzień dobry, czy jest Pan pasjonatem kolei?
- tak
- fotografował Pan tunele?
- nie, tylko pociąg
- to dobrze, my szanujemy pasjonatów kolei, mamy wspólną pasję ale wie Pan musimy być czujni aby ktoś tu nie narozrabiał. Życzymy miłego dnia, do widzenia.

EN57AL-2116 jako pociąg 164000/1 rel. Mińsk Mazowiecki - Wrocław Główny. Warszawa Centralna 05.01.2017.
P1190977a.jpg
P1190981a.jpg

Ostatnio edytowane: