• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne od godziny 22 w dniu 11 lutego 2025 do godzin popołudniowych 12 lutego 2025. Będziemy prowadzili prace administracyjne na serwerze. Pozdrawiamy Administracja.

Fotografie Kolej w Warszawie i okolicach

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.062 25 2
Sam parowóz i skład jest tu jak dla mnie najmniej ciekawy.Piekna fota ukazująca okolicę.
Nikt nikomu nie broni oczywiście gościć na tym forum, ale chyba bardziej odpowiednie dla Kolegi byłoby forum starej Warszawy ?
- takie zapewne istnieje, wtedy Kolega nie musiałby zniesmaczać się widokiem nieciekawego składu podążającego wiaduktem i przy okazji zasłaniającym co ciekawsze widoki okolicy ;)

To może podrażnię ;) i ... zapodam taką fotkę z jakże codziennym i nieciekawym składem nieopodal ...

TKi3 z poc.os. na średnicy.jpg

Niestety, tylko takie kiepskiej jakości zdjęcie znalazłem gdzieś w internecie ale lepsze jest w którymś muzeum warszawskim. Może ktoś z Was wie gdzie lub ma lepszej jakości ?

A

AJ

Gość
Obstawiam, że jest to zdjęcie Henryka Poddębskiego, ja znam je wykonane "z drugiej strony"

WP_20161107_001.jpg

Skład pociągu jak dla mnie wygląda na dokładnie ten sam.

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.062 25 2
Obstawiam, że jest to zdjęcie Henryka Poddębskiego, ...
Wielkie dzięki za wstawienie dużo lepszej jakości zdjęcia tego samego pociągu !
Super, że ten fotograf wykonał dwa ujęcia.
Teraz nie mam już wątpliwości, że skład ciągnie parowóz serii TKi3, z pierwszego zdjęcie tylko to przypuszczałem.
A skład wagonów przedstawia mieszankę wagonów dawnych kolei pruskich, austriackich i chyba też lokalnych z obu zarządów.

A sam parowóz jest uchwycony dokładnie w tym samym miejscu co później Ty23, vis a vis tego cudnego kominka z fabryczki przy estakadzie.

A cha, bym pominął: - kwitną kasztany, więc matury czas ;) !

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.867 79 12
No to tak z kilku ostatnich dni...

IMG_20161110_145511[1].jpg

19WE-002(A) + 19WE-001 parę chwil przed odjazdem z Pruszkowa... (linia 447)

IMG_20161110_131011[1].jpg
...tym razem tandem od drugiej strony, czyli 19WE-001 + 19WE-002... w Otwoku... (linia 7) Jak ktoś uważnie patrzy, to dostrzeże starą wieżę wodną...

IMG_20161110_091534[1].jpg

...i tak ( w pewien sposób chronologicznie) 19WE-002 oraz 35WE-002 w Otwocku.
Zdjęcie w pewien sposób chronologiczne, ponieważ obie serie mają dość sporo wspólnego..."wnętrza"??

Z innej "parafii..."
IMG_20161110_143157[1].jpg

Class 66 z FPL w Pruszkowie, na przelocie...(linia 1)

Pozdrawiam z MMz:)

ps. tego dnia dziewuchy (19WE) były grzeczne... nic mi nie spsociły;)

Ostatnio edytowane:

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.867 79 12
To serii ciąg dalszy...

IMG_20161122_123828.jpg

..a właściwie to 100% 19WE...w Otwocku...

"twarzą w twarz"...

IMG_20161122_140335.jpg

..oraz przypadkowo trafione...w Pruszkowie...
IMG_20161122_141349_652.jpg

...
IMG_20161122_142212.jpg

( po radiu było, że chyba " Łodziak")

IMG_20161122_141924.jpg

57" classik"...

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.867 79 12
No Speedway, widzę że focisz od strony cmentarza cholerycznego...
W sumie chyba fajna miejscówka, jak nie z lewa to z prawa coś nadjedzie...:D:D:D

ps. w sumie to i prędkości drogowe sprzyjające - do ZOO Vd=60km/h, do Wschodniej Vd= 80km/h na tym łuku...

oelka49-26

Aktywny użytkownik
Reakcje
86 0 0
Teraz nie mam już wątpliwości, że skład ciągnie parowóz serii TKi3, z pierwszego zdjęcie tylko to przypuszczałem.
A skład wagonów przedstawia mieszankę wagonów dawnych kolei pruskich, austriackich i chyba też lokalnych z obu zarządów.

A cha, bym pominął: - kwitną kasztany, więc matury czas ;) !
Wiosna do wyboru jedna z trzech od 1934 do 1936.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.867 79 12
Rano Gama sobie stała koło hałd żwiru pomiędzy "WZS" ( Warszawa Zachodnia Szczęśliwicka) a "WCz" (Warszawa Czyste)..., potem znikła...
A nawiasem pisząc, czy ktoś robił dziś zdjęcia pomiędzy Alejami a Zachodnim będąc ubranym w "pomarańczkę"??

ps. Fajne foty Konrad

Reakcje
292 0 0
Rano Gama sobie stała koło hałd żwiru pomiędzy "WZS" ( Warszawa Zachodnia Szczęśliwicka) a "WCz" (Warszawa Czyste)..., potem znikła...
A nawiasem pisząc, czy ktoś robił dziś zdjęcia pomiędzy Alejami a Zachodnim będąc ubranym w "pomarańczkę"??

ps. Fajne foty Konrad
A no jeździła sobie "w tę i na zad"...
Spotkałem innego fotografującego w pomarańczowej kamizelce i był w okolicach WZS a ja miałem pomarańczową kurtkę ale byłem tylko na Odolanach na tym krańcu skąd są zdjęcia. :)