Natomiast EVN jest nadawany raz na zawsze i zasadniczo nie podlega zmianie.
To akurat nie jest prawda. Numer EVN zmienia się za każdym razem, gdy zmienią się dane wchodzące w skład tego numeru, np. kod interoperacyjności lub parametry techniczno-eksploatacyjne pojazdu. W takim przypadku aktualny dysponent pojazdu powinien złożyć wniosek o zmianę numeru EVN w systemie EVR. System EVR
pozwala również zmienić kod kraju rejestracji w ramach takiego wniosku.
Oczywiście każda zmiana w systemie EVR jest płatna. I to jest wg mnie jeden z powodów, dla których przewoźnicy raczej unikają aktualizacji numeru EVN, a zmieniają tylko drugorzędne dane rejestracyjne, jak np. kod dysponenta (VKM). Taka zmiana jest 2x tańsza niż zmiana całego numeru EVN. W skali tysięcy eksploatowanych wagonów są to już znaczące oszczędności.
O ile wiem (mogę się mylić), wyjątkiem jest sytuacja, gdy pojazd jest tak daleko przebudowany, że wymagany jest ponowny pełen proces badań i dopuszczenia do eksploatacji....
To jest jeden z przypadków, o których pisałem wyżej - zmiana parametrów techniczno-eksploatacyjnych pojazdu. Ale to wcale nie musi być głęboka przebudowa całego pojazdu. Wystarczy, że wagon np. utraci dopuszczenie na dotychczasową Vmax, straci ss na rzecz s w serii literowej i tym samym "wpadnie" w inny zakres numeracji (cyfry 5-8).
Inna sprawa, że mimo to spotyka się wagony o niewłaściwych numerach EVN (niepasujących do serii literowej), bo albo właściciel/dysponent go nie zaktualizował, albo np. zakres numeryczny dla danej serii jest już "zapchany".