• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Kolej w Warszawie i okolicach

Andrzej B

Aktywny użytkownik
Reakcje
543 474 16
Smutek i wściekłość ogarnia czytając takie wiadomości. Sprzedajni decydenci pod przykrywką "restrukturyzacji" wyprzedają każdy kawałek ziemi pod "deweloperkę". Za kilka/kilkanaście lat będą problemy bo nie będzie miejsca na rozwój kolei. Wtedy ponownie kosztem podatnika czyli nas wszystkich będzie się szukać i budować od podstaw dużo droższe rozwiązania. Podobnie w Berlinie zlikwidowano Tegel a po kilku latach Berlińczycy zrozumieli jaki był to nieodwracalny błąd oraz, że społeczeństwo straciło a zyskali tylko deweloperzy (czytaj wąska garstka "biznesmenów"). "Polak mądry po szkodzie" nie od parady są przysłowia :niepewny:

Ostatnio edytowane:

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.404 85 12
Szanowni...
Dzisiaj ok 19:30-19:40 na Zachodniej zaskoczyl.mnie taki oto sklad... Nie było miejsca ni czasu na kadrowanie itp...
Franca długa od W4 do W4, także tak...
Ktoś ma pojęcie co.to za skład??
Młodociani MiKole wspominali coś o "Golden Expresie" z Paryża do Warszawy....
Poniżej filmik jak pokleiłem z tej pogoni...
Surowy, tylko klejony....

Pozdr,...

ps. dzięki z góry za info ...

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.022 41 4
@Harry Potter
To było to:
TRAIN
Jak dla mnie koszmarnym pomysłem było podstawienie niebieskiej 07...Tysiące zdjęć będzie można za granicą odebrać jako aktualny stan kolei w Polsce;) Widocznie zleceniodawcy było wszystko jedno, ale serio? Niebieska nudna jak flaki 07? Nie mogli machnąć z 08, która jest taka szpanerska?;)

Ostatnio edytowane:

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.022 41 4
@Andrzej Harassek, no "szpanerska" czyli najnowsza 08-001. Może i kolorami się gryzie ze składem, ale generalnie chodzi o zwykły wizerunek. Będą tysiące zdjęć z różnych stacji i ludzie w Europie będą myśleć, że dajemy na specjalny skład takie lokomotywy jak na zwykłych składach, czyli mówiąc krótko starocie w korporacyjnych barwach. Z mojej strony wizerunkowo słabo dla PKP, ale to moje zdanie i mogło być tak , że skoro nie mamy lokomotywy w odcieniu wagonów to bierzemy coś pod kolor zbliżony ;)
To tylko moja opinia.

Speedway

Znany użytkownik
Reakcje
10.369 31 0
09.09.2025r. Zwykłe prace przetokowe na warszawskim Grochowie. Na pierwszym planie zmęczona służbą, SM42-069. Ale nie ona przykuła moją uwagę, lecz jeden z kilkunastu przeciąganych przez nią wagonów IC. Chyba nie musze dodawać który?
1.JPG

2.JPG

3.JPG

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.836 23 9
Przypomina to konflikt na Kabatach.
Takie mamy prawo. Liczy się tylko "tu i teraz".
Warto przypomnieć, że lotnisko Chopina może obecnie przyjmować i wyprawiać samoloty tylko w godz. 6:30 - 23:30 na skutek protestów lemingów, którzy nakupowali tanie działki budowlane w strefie podchodzenia do lądowania, a potem mieli pretensje o hałas. :oops: W Gdyni mieszkańcy apartametowców wybudowanych tuż przy porcie narzekają,... że port jest głośny. Tylko patrzeć, jak największy port w Polsce też będzie miał ograniczone godziny pracy tak, jak na lotnisku Chopina. :eek:

Przyznam, że nie spodziewałem się, że ktoś zaatakuje WKD-kę z tej samej broni... :(

Misiek

Znany użytkownik
H0m
NAMR
Reakcje
6.844 148 0
Heh, tymczasem w centrum miasto Sofii
codziennie, raj dla spotterow :) (z balkonu miałem taki raj)
IMG_04673.JPG

IMG_04826.JPG

^^^ tu akurat nasz LOT w popołudniowym rejsie

a to przed chwilą
Untitled 2.jpg

JacekGG

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Pare wpisów wyżej był poruszany temat deweloperka vs kolej...
Tu kolejny przejaw ... bezmyślności(??) klienteli, a potem jak zwykle pretensje do wszystkich tylko nie do siebie :devil::devil::devil:

Pozdr,...

ps. tyczy się WKD'ki...
No to początek. Trasa NS będzie obok wcześniej czy później ale będzie. Wzdłuż torów kolejowych linii Radomskiej
Mnie tylko ciekawi jak to zrobią w połączeniu z rozbudową linii kolejowej o tory dalekobieżne.

Misiek

Znany użytkownik
H0m
NAMR
Reakcje
6.844 148 0
Kluczowy moment filmu z znanych mi "wolskich" fragmentów

Wg jakiegoś wstępnego szkicu trasy NS, była ona zaplanowana obok torów. Była zaplanowana zanim pojawiły się te bloki po prawej. Nie przypominam sobie, żeby było coś o estakadzie jak mówi narrator w filmie.
Coś tam jeszcze innego jest niż kojarzę z planów trasy NS, ale może coś się zmieniło ;)

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.404 85 12
...na przystanku Warszawa Śródmieście z racji modernizacji stacji Warszawa Centralna można zaobserwować takie widoki ( tu widełki czasowe 8:00 - +/- 8:30)...
IMG_20251112_082608431~2.jpg

( ED 160 -023)...
IMG_20251112_082621615~2.jpg

VID_20251112_082837279_exported_31236.jpg

(ED 250 - 16)...

Pozdr,...

ps. ogólnie w ten weekend z racji ww modernizacji zaobserwować można wysyp miłośników z aparatami...Niestety część z nich mogłaby bardziej zastanowić się czy sami dla siebie nie stanowią zagrożenia w imię "najfajniejszej fotki ever"...:rolleyes: