• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Kolej w Warszawie i okolicach

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.813 79 12
EP 09-046 manewruje sobie w rejonie "przybycia" (tory postojowe PKP IC od strony wjazdu od Warszawy Wschodniej) na wysokości przystanku osobowego Warszawa Grochów...
IMG_20240722_123550328_BURST005~2.jpg

A to sprzed kilku dni, Warszawa Zachodnia.
Zdaje się, zminiaturyzowane szlifierki ( na Warszawa Wawer widziałem w akcji - sypało iskrami, więc raczej...;))

IMG_20240718_131621131~2.jpg

...
IMG_20240718_131702091_HDR~2.jpg

Pozdr,...

ps. niestety nie miałem czasu i miejsca na kadrowanie, a sam pojazd wydał mi się interesujący z racji przeznaczenia...

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.813 79 12
@Harry Potter chyba ten sam autor wrzucił kolejny... Olszynka Grochowska z 1991...

Jakość VHS...

...zgadza się, w linkowanym przez Ciebie filmie są nawet urywki z jazdą próbną po torze testowym "pod murem" w metrze , a co ciekawsze, pokazane jest wejście do tunelu, gdzie jeszcze nie było trzeciej szyny ( gdy pracowałem jeszcze w "kretowisku" starsi stażem wspominali, że z hali do tunelu składy były wpychane traktorem, bo na głowicy nie było jeszcze trzeciej szyny).
No i ten wynalazek EP 40...

Pozdr,...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.674 520 30
Ten króciutki środkowy człon stanowi tu chyba clou zagadki.
Zupełnie nie. Nie ma to niczego wspólnego z testową/pomiarową/doświadczalną funkcją tego akurat egzemplarza. I nie jest to zagadka. Jak napisał już kolega @Kylogram, jest to specyficzne i charakterystyczne dla pojazdów Stadlera rozwiązanie zespołu napędowego jednostek spalinowych. Zbudowany według tej zasady spalinowy zespół trakcyjny był prezentowany w Polsce w lipcu 1996 roku w Gdyni i podczas jazd rozkładowych na trasie Gdynia - Kościerzyna.