• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Relacja Kolej u mnie

OP
OP
grek

grek

Aktywny użytkownik
Reakcje
506 7 0
Suwałki, dzień pierwszy. IC Hańcza jeszcze przed zmianą czoła przed odjazdem na Litwę. Na czele 111Db-001. Nie czekam na oblot, ale udaję się na linię 51, konkretnie na odcinek tuż przy granicy Suwałk, przy wsi Okuniowiec.
1.jpg

Pociąg wyrusza z kilkuminutowym opóźnieniem, jak zwykle. Często opóźnia go opóźniony Regio, z którym musi się krzyżować. Nawet przy nadrobieniu opóźnienia, w Trakiszkach znów je łapie, gdyż Straż Graniczna sprawdza dokumenty. Nadrobienie w Mockavie również wychodzi na nic, gdyż w drugą stronę SG również kontroluje.
2.jpg

Ruszam z powrotem i dopiero wtedy sobie przypominam, że w Suwałkach znajduje się duży kompleks bocznic do elektrociepłowni, rozlewni gazów i jeszcze czegoś. Nieużywany od kilku lat, aczkolwiek mniej więcej przejezdny i całkowicie kompletny. Warstwa rdzy na szynach jest duża. Wyobrażam sobie, jak by to było być ustawiaczem w takim miejscu.
3.jpg

Spojrzenie w stronę końca punktu zdawczo-odbiorczego. Ostatnie kilkadziesiąt metrów tor biegnie po nasypie, aby skończyć się na betonowym koźle. Dla kapitana - tak, byłem tam, nie sprofanowałem bocznic, byłem w zasadzie wszędzie.
4,5.jpg

Niesamowite wrażenie robi na mnie ta bocznica. Szkoda, że pociągi nie dojeżdżają, lecz najprawdopodobniej elektrociepłownia odbiera co jakiś (bardzo rzadko) czas pociągi.
4.jpg

Idę torem do ciepłowni, w zasadzie cały czas biegnie on po łuku, z leciutkim wzniesieniem.
5,5.jpg
5,75.jpg

Po prawej hałdy żwiru lub pelletu. Tego dnia zakład chyba nie pracował, dopiero następnego dnia coś było słychać.
5,90.jpg

Dochodzę do końca.
5.jpg

Jak widać (albo nie widać), znajduje się tam plac ładunkowy, jednak nie ma żadnego układu torowego, toteż skład musi być wpychany na teren zakładu.
6.jpg

Wracam i ruszam dalej. Tutaj też plac ładunkowy, wszędzie wala się pellet.
7,.jpg

Po torze do Trakiszek mija mnie luźna ST48-018 - tak więc Hańcza jest już na Litwie, gdyż między Trakiszkami i Suwałkami nie ma żadnej stacji pośredniej.
7,9.jpg
7,11.jpg
Kolejny tor. Ruszam popsutym trotuarem obok.
7,111.jpg
Jak się okazuje, prowadzi do małej lokomotywowni, w której najpewniej zamknięta jest 409Da/401Da.
7,56.jpg

Dalej tor nieprzejezdny już zupełnie. Nie idę nim dalej, po pierwsze nie mam zaufania do ludzi, którzy mogą się kręcić w tym rejonie - musiałbym zostawić gdzieś rower. Po drugie nie mam maczety.
CDN - a będzie ich dużo.

Załączniki

OP
OP
grek

grek

Aktywny użytkownik
Reakcje
506 7 0
Ruszam dalej. Ostatnie już odgałęzienie - do rozlewni gazów. Dalej tor biegnie już prosto do Suwałk.
1.jpg

Wykolejnica. Tor nieużywany od wielu lat.
Nieużywany tylko przez pociągi, wzdłuż niego prowadzi mocno wydeptany szlak.
IMG_20230430_135343.jpg
IMG_20230430_135417.jpg

Ścieżka odbiega od toru i prowadzi na przejazd na ulicy Raczkowskiej. Jadę więc, w zasadzie kończąc kolejową część tego dnia.
IMG_20230430_135600_1.jpg

CDN.

OP
OP
grek

grek

Aktywny użytkownik
Reakcje
506 7 0
Następne dni postaram się ująć ładniejszym językiem, tak mi bardziej pasuje.
Imiona zmienione.
Suwałki, dzień drugi.
Postanowiłem wstać rano, aby zdążyć na ruszającego kilka minut po siódmej ,,Podlasiaka". Gdy wstałem, szron jeszcze pokrywał trawę ogrodu. Wsiadłem na rower. Słońce było już całkiem wysoko i zaczynało przyjemnie grzać, niebo całkiem bezchmurne.
Na stację dotarłem około pół godziny przed odjazdem IC. Na czele 111Db-001, tak jak w dniu poprzednim i w dniach następnych. Ludzie zbierali się powoli i wsiadali do środka pod czujnym okiem Straży Ochrony Kolei.
01.05.23 (3).jpg

Miasto jeszcze nie się nie obudziło. Na bocznym torze stało kilka składów, między innymi skład cystern kontenerowych.
01.05.23 (15).jpg

Na bocznicy PKP Energetyki, a raczej już PGE stała M62-1812, na żeberku po drugiej stronie BR232-09.
01.05.23 (8).jpg

Po skończonym tankowaniu M62 ruszyła z mozołem pod nastawnię. Maszynista odebrał rozkaz od nastawniczego, kończącego niedługo zmianę.
01.05.23 (26).jpg
Niedługo później została wyprawiona na Las Suwalski.
01.05.23 (34).jpg

Niedługo później ruszył IC Podlasiak, ogłaszając wszem i wobec swoją obecność sygnałami dźwiękowymi. Ja z kolei wracam swoim wehikułem na dworzec.
01.05.23 (17).jpg
Wchodzę do środka. Zrobiłem tam kilka zdjęć. Patrząc na poczekalnie, doskonale widać upadek węzła Suwalskiego.
01.05.23 (46).jpg

Komunikat jest po prostu mistrzowski, a zarazem niezwykle smutny. Najbliższa kasa znajduje się w... Białymstoku, lub po prostu Białym, jak mówią tutejsi.

Dochodzi ósma, wracam do domu.
01.05.23 (47).jpg

Wróciłem na drugi osobowy tego dnia - 11:23 wyrusza z Suwałk zwykle opóźniony i przekazuje opóźnienie IC Hańcza.
Pędnie, które swą radosną grą ożywiają rozjazdy i oznajmiały niedalekie przybycie pociągu.
01.05.23 (65).jpg

W końcu przyjeżdża SA133-009. Na stacji pusto, tylko jakaś SM42 niemrawo manewruje po terenie eksploatacji.
Obok stał gość z aparatem, Adam mu na imię, w moim wieku, krótka rozmowa i ustalamy, że jedziemy do Lasu Suwalskiego.
01.05.23 (69).jpg

Adam uczy się w kolejówce w Białym. Z rejonu suwalskiego zna właściwie każdego nastawniczego, dyżurnego, rewidenta, konduktora, kierownika, niektórych maszynistów i wszystkich dwudziestu sześciu strażników kolejowych.
Jedziemy Utratą z zamiarem złapania SA133 już na szlaku. Nie pojawia się jednak, po chwili otrzymujemy informację, że dawno już wyprawiono go do Lasu Suwalskiego.
01.05.23 (71).jpg
Po dwudziestu minutach docieramy do rzeczonej stacji. Jest to węzeł, z którego wybiega łącznica 517 do Papierni. Ponadto, ze stacji wyprowadzona jest bocznica do żwirowni, którą obecnie obsługuje Freightliner i mniej więcej codziennie przysyła skład z którąś z JT42M na czele. Stacja nie obsługuje ruchu pasażerskiego, istnieją jedynie liche pozostałości po peronach.
01.05.23 (77).jpg
Na jednym z torów bocznych stoi BR285-130, Adam ze znudzeniem wyjaśnia, że najczęściej to właśnie ten egzemplarz odwiedza Suwalszczyznę.
01.05.23 (78).jpg

Swoją drogą, Las Suwalski to jedna z tych stacji, które zawsze najbardziej mi się podobały - cichych, opatulonych przez lasy. Nie jest to jednak doskonały przykład sennej, starej stacji - takich znalazłem niedużo, a są to na przykład Wrzeście lub właśnie Papiernia - ale o tym w następnym, jutrzejszym wpisie.
CDN.

Załączniki

OP
OP
grek

grek

Aktywny użytkownik
Reakcje
506 7 0
Na dwóch torach stały dwa składy beczek, na innym skład FPL. Dowiadujemy się, że Hańcza jedzie aż piętnaście minut po planie, Adam dzwoni do naszego znajomego, rewidenta, aby mu to zaanonsować. Adam stwierdza, że pana Darka zna od dawna i mówi do niego ,,wujku". To drugie jednak okazało się nieprawdą.
01.05.23 (84).jpg

Przy składzie FPL stała 66609, bez maszynisty. Następnego dnia wciągnęła rzeczony skład do żwirowni.
01.05.23 (143).jpg

Jeszcze rzut oka na nastawnię. Rezygnujemy z jazdy na drugą głowicę i jedziemy do Papierni.

01.05.23 (88).jpg

W międzyczasie oczywiście przejeżdża Hańcza, na czele 111Db-001.
01.05.23 (95).jpg

Jest Papiernia. To ta stacja, te Topos, ta idylla, ta stacja, której szukam. Najbardziej prymitywna, jaką w zasadzie widziałem, w podobnym stopniu, jak Wrzeście. Semafory kształtowe, linia teletechniczna, sterowanie zwrotnic ręczne... Tego szukałem i znalazłem.
01.05.23 (99).jpg

Stacja jest niesamowita, piękna. Nastawnicza siedzi na ganku i pali papierosa. Rozmawiamy z nią chwilę.
-Jak jest tu z ruchem? - właściwie znamy odpowiedź.
-A różnie - odpowiada z typowym suwalskim przeciąganiem - raz wyprawiamy cztery pociągi, raz nic. Przedwczoraj to nic żeśmy nie wyprawiły, ale smarowałyśmy cały dzień zwrotnice - dodaje z dumą.
-Miło jest pracować tutaj?
-A jakże - odpowiada z uśmiechem.
-A nie nudzi się przypadkiem? - dopytuje się Adam.
-No dziś święto, trzeba odpoczywać. Nie nudzi się, nie. Dziś pewnie nic nie będzie, w ogóle linia zamykana jest o jedenastej wieczorem. Może jutro coś przyjedzie po te węglarki na boku, może za tydzień... nie wiem.
Adam, który uczy się w kolejówce w Białym, zaczyna rozmawiać o innych dyżurnych i kolejarzach, wymieniając się z nastawniczą plotkami.
-A ten Kowalski to gbur, pytam kiedy jakiś towarowy, to wrzeszczy, że nie udziela informacji. A Wiśniewska to jakaś stara (...), chciała sokistów napuszczać na mnie, bo ja jestem podejrzany szpieg. Nie wie, że zna wszystkich funkcjonariuszy.
Tak, po jakichś dwudziestu minutach pogawędki żegnamy się z nastawniczą i ruszamy dalej, w stronę wykonawczej.
01.05.23 (100).jpg

Idąc, rozmyślałem i zrozumiałem - ta stacja to Topos. Mañana - to jakoś określa tutejszych kolejarzy. Mili, otwarci ludzie, którzy otworzą okno i powiedzą, że teraz będzie na Trakiszki puszczany skład. Słabo się dogadują z Litwą i wyprawiają lokomotywę, a w Trakiszkach maszyniści się dowiadują, że nie ma podstawionego składu. Gawędzą ze sobą na nastawniach, śmiejąc się gromko i wyglądają, jakby ta praca ich cieszyła.
01.05.23 (122).jpg

Zakład podkładów strunobetonowych, chyba Prefabet się nazywa, ma własną bocznicę.
01.05.23 (125).jpg

Wykonawcza i wyjazd w kierunku Olecka.
01.05.23 (140).jpg

Luźny wagon na żeberku.
01.05.23 (142).jpg

Wracamy do Suwałk, akurat wjeżdżała BR232-09, która podejmowała kilka nieudanych prób podjęcia litewskiego składu. Z tego, co wiem, podjęła go dopiero wczoraj. Przez cały czas, jak byłem, dyżurni mówili, że ta Ludmiła będzie jechać do Trakiszek. Mówią - piętnasta. Potem, że jutro. Kolejnego dnia, że może pod wieczór, jeszcze kolejnego, że nie wiadomo, znowuż kolejnego, że mooooże pod wieczór...
01.05.23 (148).jpg

Leniwie podstawia się na żeberko. Maszyniści wygaszają lokomotywę i odchodzą w nieznane.
01.05.23 (154).jpg

Decydujemy, że powrotną Hańczę będziemy łapać na łuku tuż przy granicy Suwałk, we wsi Okuniowiec. Wybrałem ten kadr dlatego, że kiedyś widziałem podobne zdjęcie z SU45, właśnie, może ktoś je zna? No więc jest już piętnasta, szykujemy się do strzału, a tu informacja, że jest kwadrans po planie. Ale czekamy i się doczekujemy.
01.05.23 (156).jpg

Wracamy na stację akurat na oblot. Lokomotywa podczepia się z drugiej strony, rewident wita się z nami, jak tylko nas zauważył i zszedł na tor, aby zrobić uproszczoną próbę hamulca. Adam, uczeń kolejówki zaczął od razu wytykać mu błędy i poinformował, że z zawodowych ma średnią 6.0. Darek go ucisza i mówi, że przy uproszczonej tak się robi i żeby milczał. Sprawdził hamulce i zamachał przepisowo do kierownika, po czym zaprosił nas na chwilę do kanciapy.
01.05.23 (159).jpg

Weszliśmy, on siada i nalewa do kubka kawy, po czym zaczyna pić z błogim uśmiechem. Roztoczył wizję miłego wieczoru i znów zaczął się kłócić z Adamem.
-Mówisz, że masz sześć zero z zawodowego?
-Szczera prawda.
-A wzory znasz?
-Oczywiście. Dobra, dam wam może jakieś tablice.
-Dziękuję - odparł Adam.
Twarz rewidenta się wykrzywiła.
-Nie dla ciebie! Ty wystajesz potem z tym na centralnym i opylasz byle idiocie!
-Sprzedaję tylko powtórki.
-Jasne, zaraz napiszę do tej twojej szkoły, że odlewasz się w przedziale, wywalą cię na zbity pysk za takie... takie sprzedawanie!
-A ty rzuciłeś młotkiem rewidenckim!
-Ja mogę. Ale dobra, jesteś dobry chłopak - widać już było, że jest dość zmęczony - sprawdź mi skomunikowania do Zakopanego, na poniedziałek.
I tak siedzimy chwilę, kolejarz niezadowolony ogląda oferty przejazdów i wylewa swe żale o tym, jak to fatalnie robią, w międzyczasie dogryzając Adamowi.
-Fajnie było, chłopaki. Muszę teraz się podładować. Nie wyganiam was, ale wynocha! - krzyczy ze śmiechem - wynocha, kto was tu prosił!
-Właśnie, mieliśmy iść łapać jeszcze pociąg Rail Polonii na Raczkowskiej - mówię, wychodząc. W tym momencie na stację wtoczyła się 15D wraz z 6Dg, z długim składem na haku.
-Toście sobie połapali! Cześć, miło było was widzieć.
Mam zdjęcia manewrujących 15D i 6Dg, ale... nic tu chyba nie wniosą.
CDN.

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
grek

grek

Aktywny użytkownik
Reakcje
506 7 0
Dzień trzeci.
Miasto znów odsypia oglądanie Klanu do trzeciej w nocy, ja nie. IC Podlasiak szykuje się do odjazdu, zostaje jeszcze około pół godziny.
02.05.23 (1).jpg
Jakaś pani nielegalnie jedzie po peronie i to w słuchawkach.
02.05.23 (10).jpg
Ten poranek podobny do poprzedniego. M62-1663 stoi przy punkcie tankowania, niedaleko oczywiście BR232-09, znów nie podjęła składu, na zdjęciu jej nie ma, nudzi się już.
02.05.23 (13).jpg
Z kolei przy placu ładunkowym tkwi duet 15D-064 i 6Dg-195.
02.05.23 (16).jpg
Nastawniczy wychodzi, aby przekazać rozkaz, lokomotywa przestawia się za nastawnię. Przez chwilę ciszę zagłusza śpiew pędni.
02.05.23 (19).jpg
W końcu lokomotywa rusza, aby podpiąć się do składu z kontenerami, który wyruszy jeszcze tego dnia.
02.05.23 (21).jpg
Do odjazdu Podlasiaka zostaje już tylko kwadrans, wobec tego wsiadam na rower i udaję się na Raczkowską, aby zrobić zdjęcie na łuku. Ogółem, podanie semafora z i na stację jest uzależnione od przejazdu kolejowego, którym steruje dyżurny, bez przejazdu sygnału podać się nie da. W końcu słyszę huk pociągu, na łuku pojawia się znajoma już 111Db-001.
02.05.23 (29).jpg
Na stacji M62-1663 czeka cierpliwie na swoją kolej.
02.05.23 (30).jpg
Przyjechałem znów, na szynobus o jedenastej. Skład Rail Polonii był już podstawiony i gotowy do odjazdu, pogoda piękna, w niczym nie przypominająca oberwania chmury, które miało niedługo nastąpić. Miasto już się obudziło do życia.
02.05.23 (34).jpg
Na żeberku nieodłączna BR232-09.
02.05.23 (35).jpg
Dalej z kolei SM42-1234 pełna manewrowych, również czekająca na swoją kolej.
02.05.23 (36).jpg
Po kilku minutach została wyprawiona luzem na Olecko, celem podjęcia w Papierni krótkiego składu węglarek.
02.05.23 (44).jpg
Udaję się znowu na Raczkowską, celem złapania Regio. Zauważam jeszcze kolejową wersję Dusty Popylacza.
02.05.23 (49).jpg
SA133-020, jak zwykle opóźniony wtacza się w końcu w stację.
02.05.23 (52).jpg
02.05.23 (55).jpg

Zaraz się rozkręci.
CDN.

Załączniki

OP
OP
grek

grek

Aktywny użytkownik
Reakcje
506 7 0
Dyżurny mówi, że niedługo wyprawiać będą skład Rail Polonii na Las, spieszę kolejny raz na Raczkowską. Mam być szczerym, to lubię ST48/15D, a to malowanie szczególnie przypadło mi do gustu. Skład przetoczył się przez ulicę i jedzie dalej, zostanie przetrzymany chwilę w Lesie Suwalskim.
02.05.23 (62).jpg
Plan miałem taki: udać się na Las Suwalski, przejechać się bocznicą do zakładu górniczego i przy okazji obejrzeć południową głowicę stacji, złapać Hańczę i pojechać na Papiernię. Na zdjęciu łącznica 517 Las S. - Papiernia.
02.05.23 (63).jpg
Czekam, i znajduję bardzo ciekawy artefakt: pozostałość po pędniach. Był to zapewne drut do semafora wjazdowego, lecz... no właśnie. Za daleko. Więc może tarcza ostrzegawcza? Bardziej prawdopodobne.
02.05.23 (66).jpg
Wzięło mnie na klimaty, i tak czekam, Adam pisze, że Hańcza jest jakieś 20 minut po planie. Zaczyna padać.
02.05.23 (68).jpg
Nagle słyszę huk pociągu od Papierni. Uradowany szykuję się do zrobienia zdjęcia. Wtedy zobaczyłem, że to przecież 1234 z Suwałk. I jedzie na Suwałki. Wściekły na opóźnioną Hańczę czekam dalej, pada już trochę mocniej.
02.05.23 (69).jpg
W końcu nadjeżdża, rozchodzimy się w swoje strony - ja do Lasu Suwalskiego, ona do Suwałk.
02.05.23 (70).jpg
Gdy tak jechałem wzdłuż równi stacyjnej, zacząłem się zastanawiać, co ja tu w ogóle robię.
02.05.23 (72).jpg
Posterunek SKP, jak widać pada coraz mocniej. Próbuję jechać dalej. Deszcz się coraz bardziej wzmaga, cały jestem mokry, siodełko też. W pewnym momencie stwierdzam, że nie. Po prostu nie. Teraz trochę mi głupio. Jadę wściekły Utratą z powrotem na dworzec.
02.05.23 (78).jpg
Akurat wjeżdżała M62-1812, robię skopane zdjęcie i chowam się do poczekalni. Tam pyta mnie pewna kobieta:
-Przepraszam, kiedy budzie następny pociag? - słychać dość dobrze, że jest z Ukrainy. Cierpliwie wyjaśniam, że za pół godziny IC Hańcza wróci z Litwy.
-Nu, bo ja nie rozumie. Moi mąż poszel sprawdzić, kiedy pociag, nikaga ni ma, tutej tyż.
-Można dyżurnego spytać, tam jest nastawnia - wskazuję ręką - tutaj nie ma nikogo od 13 lat.
-Od trinastu lat!
-Jeśli trzeba, mogę przetłumaczyć pani rozkład.
-Ni! Ja sie tu urodziła! Ja tolka taki akcent mam!
Miałem ochotę zapaść się pod ziemię.
02.05.23 (79).jpg
Wychodzę, aby uwiecznić manewry M62.
02.05.23 (81).jpg
Niedługo potem przyjechała M62-1663 z innym składem i również wykonała oblot.
02.05.23 (86).jpg
Jadę na Parowozową, aby złapać wracającą Hańczę. Staje się cud. Przestaje padać.
02.05.23 (92).jpg
Wracam na stację. M62-1663 czeka ze składem na wyjazd.
02.05.23 (97).jpg
Lecz zanim to nastąpi, odjechać musi 111Db-001.
02.05.23 (99).jpg
Słyszę dźwięk pędni, gdy przestają śpiewać oglądam drogę przebiegu; pociąg zostanie wyprawiony na Litwę. Zadowolony jadę na łuk koło ciepłowni.
02.05.23 (101).jpg
No i nie, gdy mnie nie było, przestawili zwrotnice i puścili na Biały.
Zły dzień.
CDN.

OP
OP
grek

grek

Aktywny użytkownik
Reakcje
506 7 0
Suwałki, dzień czwarty. Przy depie ST44-1262 oczekuje na zatrudnienie.
03.05.3 (1).jpg
Na żeberku stoi M62-1812, która pracuje dla LTG Cargo Polska i pracuje głównie w tym rejonie, toteż spotkanie jej nie jest żadną wyjątkową rzeczą.
03.05.3 (1,5).jpg
Dowiaduję się, że Adam też będzie na stacji, jedzie szynobusem o 11:23 do Białego. Oczywiście szynobus się spóźnił, toteż udaliśmy się na nastawnię. Chwilę wcześniej z Trakiszek przyjechał obchodowy na swoim rowerze. Dyżurny informuje nas, że żadnego pociągu towarowego nie będzie do zmroku, następny będzie kiedy my dawno już będziemy spali, a on będzie siedział schlany.
03.05.3 (2,5).jpg
Żegnam się więc z Adamem, mówi że być może wpadnie kiedyś do Poznania. Udaję się na Raczkowską. Jako że studenci wracają do miast, regio został wzmocniony dodatkowym szynobusem: SA133-011 i 010.
03.05.3 (5).jpg
Udaję się na ulicę, która jest przecznicą Utraty, aby tam złapać skład.
03.05.3 (11).jpg
Plan był prosty: zobaczyć, co się dzieje na Lesie Suwalskim i odskoczyć potem do Papierni. Gdy zmierzałem do Lasu, od Suwałk usłyszałem Rp1. Okazało się, że dyżurny kłamał i wyprawił luźną 1262 na Papiernię. Ponoć złapać pociąg na Papierni bez informacji to prawdziwe szczęście łysego.
Jestem więc łysy.
03.05.3 (14).jpg
Podchodzę do nastawniczego i pytam, co się będzie teraz działo. On ze spokojem streszcza mi cały przebieg manewrów, po czym odchodzi z kluczami.
03.05.3 (18).jpg
Lokomotywa podjechała najpierw na żeberko, aby zabrać ten luźny wagon załadowany już podkładami z Track Tecu.
03.05.3 (23).jpg
Po kilku akrobacjach podstawiła się na tor piąty.
03.05.3 (29).jpg
Krótka rozmowa uśmiechniętego ustawiacza i poważnego dyżurnego. Człowiek z Cargo przekazuje rozkaz maszyniście.
03.05.3 (30).jpg
Ruszają w stronę Lasu, mijając wskaźnik granicy przetaczania wagonów.
03.05.3 (33,5).jpg
03.05.3 (33).jpg
I ostatnie już zdjęcie manewrującego pociągu.
03.05.3 (44).jpg
O szesnastej mamy wyjechać z Suwałk, dochodzi czternasta. Ze smutkiem opuszczam moje Topos.
03.05.3 (55).jpg
Oczywiście jeszcze wrócę tu nieraz.

OP
OP
grek

grek

Aktywny użytkownik
Reakcje
506 7 0
Dziś przez moje miasto - Poznań - przejeżdżał turkol ,,Włókniarz", Poznań Gł. - Łódź Widzew po linii 272. Jadę, stwierdziłem, że zdjęcie zrobię na Starołęce. Spakowałem aparat i mój innowacyjny statyw do telefonu (o którym mowa będzie za chwilę). Problem był taki, że na świątecznym rozkładzie jazdy rano nie ma prawie żadnych tramwajów, więc zdecydowałem się pojechać pociągiem.
Wszedłem, w środku siedzi jakieś 15 osób z aparatami. Kilku znam. Podajemy sobie dłonie, pytam znajomego, gdzie będzie robił. Odparł, że w Kórniku, decyduję się wysiąść razem z nim. Oprócz mnie i Kuby wysiada jeszcze Szymon, inni ludzie wysiedli na Krzesinach i Starołęce, reszta jedzie jeszcze dalej.
Do przejazdu jeszcze dużo czasu, oglądamy przystanek. Kórnik jest położony 5 kilometrów od Kórnika - a dojazd z przystanku do miasteczka praktycznie żaden.
08.06.23 (1).jpg

Regio, EN57ALc-2207 na czele.
Rozstawiam mój statyw. Stwierdziłem, że czasem oprócz zdjęć zrobię dodatkowo nagranie telefonem. Nie mam jednak statywu, więc wziąłem takie duże lego i zbudowałem małą wieżyczkę. Wygląda to idiotycznie, a brzmi jeszcze gorzej, ale pełni swoją rolę. Obciążam podstawę tłuczniem.
08.06.23 (5).jpg

Przejeżdża jakiś IC, ED160-002. Jedzie szlakową, statyw się trzyma.
08.06.23 (8).jpg

Mamy info, Włókniarz ruszył z Krzesin. Zamyka się przejazd, przejeżdża SM42 z dwoma bykami na haku. I co? Zdmuchnęło mi po prostu statyw. SU46 już na horyzoncie, w panice zbieram części i buduję od nowa. Zdążyłem.
08.06.23 (11).jpg
08.06.23 (12).jpg
Następny pociąg o 11, jest dopiero 9. Podejmujemy decyzję o ruszeniu do Gądek na piechotę. Słońce mocno wali po plecach.
08.06.23 (13).jpg
Posilamy się w Żabce i dochodzimy.
08.06.23 (16).jpg
Na żeberku stacji stoi sobie 189 003. Lubię te stare TRAXXY, z ryflowanym pudłem.
08.06.23 (17).jpg
I ołtarz, dziś Boże Ciało.
08.06.23 (19).jpg
Skp, Szymon mówi, że obsługuje też przejazd, czego ja nie zweryfikuję.
08.06.23 (21).jpg
Idziemy wzdłuż toru. Mija nas 182 094.
08.06.23 (27).jpg
W Gądkach jest terminal kontenerowy, na którym pracuje m.in. SM42-003. Ładna jest.
08.06.23 (36).jpg
08.06.23 (38).jpg
Zajeżdża regio do Łodzi. My jeszcze czekamy.
08.06.23 (43).jpg

Przyjeżdża nasz, AL-1083 z ryflami. Chłopaki jadą jeszcze na Franowo, ja wracam do domu.
Tak, to tyle.

OP
OP
grek

grek

Aktywny użytkownik
Reakcje
506 7 0
Pozdrawiam was z Suwałk, jutro ostatni dzień działań. Do relacji jeszcze długo, nie mam możliwości za bardzo tutaj operować zdjęciami. Taki mały zwiastun:
ST44-1268 w Papierni, znowu szczęście łysego.
101_3890.JPG

ST48-033 na szlaku Trakiszki - Suwałki.
101_3787.JPG

SM42 DLA w Suwałkach.
101_3826.JPG

SON - Szersze Opisy Nastąpią.

OP
OP
grek

grek

Aktywny użytkownik
Reakcje
506 7 0
Zacznę może od pielgrzymki do Lizbony, która trwała bez mała dwa i pół tygodnia, i chociaż nie do końca wierzyłem, że mi się to uda, wykorzystałem czas nieco kolejowo i porobiłem trochę zdjęć - wszystkie z deseczki i w większości robione w pośpiechu. Na zdjęciu wypełniony pociąg miejski już w samej Lizbonie, która niezbyt ogarnęła transport zbiorowy, a przynajmniej tak mi się wydaje. Jeśli jestem w błędzie, to mnie wyprowadźcie.
IMG_20230804_204532.jpg
Stacja Lisboa Orient, robi niezwykłe wrażenie nocą.
IMG_20230804_232352.jpg
I w dzień, kiedy wiele pielgrzymek szło na plac, położony przy autostradzie, która na ten czas była zamknięta.
IMG_20230805_140453_2.jpg
Tak pozakolejowo, plac. Przypominał trochę pustynię, wszystko od razu się uwaliło kurzem, a mój tandetny biały kapelusz, co sprawiłem sobie w Fatimie nigdy nie odzyskał swojego koloru. Widać też jedno z kilku drzew w naszym sektorze. Obok bajorko, powstałe od wody z kranu. Obsługa musiała budować tamy.
Trzeba przyznać, że większość pielgrzymów to straszni niechluje - racje żywnościowe z pakietów zostawili w kupach, w których szabrowali potem Polacy, szukając czegoś dobrego do jedzenia.
IMG_20230805_181737.jpg
Lizbona, Santa Apolonia. Jedna z najczęstszych serii EZT w okolicy.
IMG_20230806_173740.jpg
Plus chyba jedyna seria lokomotyw, jaka się w Lizbonie w ogóle pojawia.
IMG_20230806_184819.jpg
Legendarne żółte tramwaje.
IMG_20230806_192253.jpg
IMG_20230806_193731_2.jpg
IMG_20230806_194020.jpg
IMG_20230806_194154_1.jpg
IMG_20230806_202030_1.jpg
IMG_20230806_202126.jpg
IMG_20230806_202810.jpg
Wieczór. 5614 przy peronie.
IMG_20230806_211752.jpg
Dogadałem się z tamtejszymi i zobaczyłem to i owo.
IMG_20230806_212022.jpg
IMG_20230806_212047.jpg

CDN.

OP
OP
grek

grek

Aktywny użytkownik
Reakcje
506 7 0
Jednostka 2246, na następnym 2252.
IMG_20230806_212513.jpg
IMG_20230806_220907.jpg
Barcelona, kolej miejska na przedmieściach - w drodze do zwiedzania miasta.
IMG_20230811_090720_1.jpg
Ogólnie kolejka jeździ bardzo często, stawiałbym w takcie pięciominutowym.
IMG_20230811_092156_2.jpg
Takie tablice, bardzo przypadły mi do gustu.
IMG_20230811_092341.jpg
Jedzie kolejny.
IMG_20230811_092905.jpg
Mają też bardzo ładne mapki z żaróweczkami.
IMG_20230811_093423_1.jpg
Obejrzeliśmy Sagradę Familię, a potem podzieliliśmy się na grupki po kilka osób i ruszyliśmy samopas po mieście. Udało mi się namówić kompanów do obejrzenia dworca Estacio de Franca.
IMG_20230811_163645_1.jpg
IMG_20230811_163741_1.jpg
Nie będę się wymądrzał na temat tych pociągów, nic o nich nie wiem. Próbowałem znaleźć informacje na temat ich systemu numerycznego - nic. Może Wy coś wiecie.
IMG_20230811_163843_1.jpg
IMG_20230811_163852_1.jpg
IMG_20230811_163932_1.jpg
IMG_20230811_164157_1.jpg
IMG_20230811_164534.jpg
IMG_20230811_165813_1.jpg
IMG_20230811_165952.jpg

To tyle z ŚDMów. Sorry za tak krótką relację, ale jakoś trudno napisać coś więcej, bez szerszego opisu całego wyjazdu.
Nadchodzi czas na opisanie wypadu na Ostbahn, paradę w Wolsztynie, kilka dni w Suwałkach, średnio udany wyjazd po planowe składy z Pt47 i Średzki Zlot Parowozów.
CDN.

OP
OP
grek

grek

Aktywny użytkownik
Reakcje
506 7 0
Słyszałem wiele o składach wagonowych na Ostbahnie i tamtejszych problemach taborowych, i dla SU42 z jednym wagonem pojechałem do Krzyża. Plan był następujący: z Krzyża pociągiem do Starego Kurowa, potem pociągiem do Nowego Drezdenka i na piechotę do Starych Bielic, następnie Wildą do Poznania. W międzyczasie skład wagonowy miałem złapać cztery razy. Przyjechałem jakimś ickiem, na czas wakacji prowadzonym przez EU46.
18.08.23 (3).jpg
Wysiadłem i porobiłem kilka zdjęć, spotkałem też innego gościa z aparatem. Pogadaliśmy chwilę, powiedział, że większość pociągów po prostu nie jeździ, jest tylko ZKA i to nie zawsze.
18.08.23 (4).jpg
Nastawnia.
18.08.23 (5).jpg
Kręciłem się tu i tam, SA108.
18.08.23 (6).jpg
W budynku dworca w zasadzie nie ma nic oprócz poczekalni, kasa też jest. Na oknach pozostałości dawnej świetności.
18.08.23 (12).jpg
W rządku SU42 i SM42. Dwie najbardziej znane 42 PR na jednym zdjęciu, SM42-523 i SU42-506.
18.08.23 (18).jpg
SU42-522.
18.08.23 (19).jpg
18.08.23 (20).jpg
Adolfik, EL-16, który wciągnął SU42-513 na halę; przechodziła wtedy rewizyjną.
18.08.23 (21).jpg
Wstawiony przelot, ustawiam się do zdjęcia, EU07-476 Orionu z drugą, której numerku nie chce mi się szukać.
18.08.23 (26).jpg
18.08.23 (28).jpg
Jeden z bohaterów tego jakże tragicznego dramatu, SA139-032, w zasadzie jeden z trzech pojazdów obsługujących pociągi PR na zachodnim odcinku Ostbahnu tego dnia.
18.08.23 (33).jpg
18.08.23 (34).jpg

006, z którego wylały się tłumy. To do niego wsiadam i jadę.
18.08.23 (44).jpg
Wypluty zostałem w Starym Kurowie. Taką stację od razu pokochałem. Na zdjęciu nastawnia dysponująca. Pukam i pytam:
-Ten o 23 to będzie jechać?
-Hmm, nie wiem jeszcze, powiem, jak się dowiem. Ale chyba tak.
Podziękowałem. Dyżurna zamknęła przejazd. Na horyzoncie zjawiła się mała drezyna. Zatrzymała się na chwileczkę, aby jeden z załogantów mógł sprawdzić coś przy sprzęgu. Potem dyżurna życzyła im miłego weekendu i wstawiła Sr2.
18.08.23 (47).jpg
Taki twór tamtejszej społeczności.
18.08.23 (50).jpg

OP
OP
grek

grek

Aktywny użytkownik
Reakcje
506 7 0
Widok w kierunku Krzyża.
18.08.23 (58).jpg
Stary wskaźnik W4.
18.08.23 (61).jpg
18.08.23 (62).jpg
Zbliża się czas przejazdu składu wagonowego, szukam miejsca godnego zdjęcia.
18.08.23 (63).jpg
Poszedłem więc po rampie...
18.08.23 (64).jpg
I dalej, aż do semafora wjazdowego, kadr jednak był dość średni.
18.08.23 (66).jpg
W końcu, korzystając z dobrodziejstw wrphoto.eu, obrałem kadr dosyć oklepany, jednak przyjemny. Akurat tego dnia zamiast bohuna na regio jechał wagon 174A (bohun jechał następnego dnia do Wolsztyna), co było przyczyną dalszych komplikacji.
18.08.23 (69).jpg
Ruszyłem na drugą stronę wypróbować motywu z kościołem.
18.08.23 (74).jpg
Stary tor do rampy.
18.08.23 (75).jpg
18.08.23 (77).jpg
Zaczęło się wypogadzać.
18.08.23 (78).jpg
18.08.23 (81).jpg
Wykonawcza.
18.08.23 (84).jpg
Doszedłem do wjazdowego od strony Górek. Sr2 - coś będzie.
18.08.23 (89).jpg

CDN, następne zdjęcia nie chcą się dodać. Błąd serwera.

OP
OP
grek

grek

Aktywny użytkownik
Reakcje
506 7 0
Od Górek nadjechała drezyna, tymczasem zbliżał się czas, kiedy SU42 powinna być z powrotem.
18.08.23 (91).jpg
Minęły mnie Bory Tucholskie, z SU4210-005 na czele.
18.08.23 (94).JPG
Niedługo potem SA139-032 do Kostrzyna. SU42 powinna już być.
18.08.23 (100).jpg
Minęły dwie godziny, to, że SU42 nie przyjedzie, było już pewne, chociaż nie miałem żadnej potwierdzonej informacji.
18.08.23 (106).jpg
Wsiadłem więc w SA139-006, żeby wysiąść w Nowym Drezdenku.
18.08.23 (109).jpg
Plan pójścia do Starych Bielic się nie powiódł, przez oczekiwanie na SU nie miałem czasu. Podobno SU42 nie obsługiwała ogrzewania 174A, nie wydaje mi się prawdą. Może się mylę.
I oto ono. Nowe Drezdenko.
18.08.23 (113).jpg
Wykonawcza.
18.08.23 (118).jpg
Ogólnie, według jednego z użytkowników wrphoto.eu, kształty na tej stacji są już wycięte, a w ich miejscu semafory świetlne. Tak więc zupełnie nieświadomie uchwyciłem ostatnie chwile funkcjonowania starych urządzeń SRK na tej stacji.
18.08.23 (119).jpg
ZKA - widok powszechny w tych stronach.
18.08.23 (120).jpg
Lampiarnia. Scena z takim pomieszczeniem była w filmie ,,Podróż na Wschód", z Armią w rolach głównych.
18.08.23 (123).jpg
Dysponująca i sklepik, swoją drogą dziwny; najpierw wchodzi się do pomieszczenia, w którym strasznie jedzie alkoholem, tam na skrzynkach po piwie siedzi pięciu gości, otoczonych butelkami. Od nich dowiedzieć się można, że trzeba ostro zakręcić, żeby dotrzeć do sklepu.
18.08.23 (126).jpg
006. Znowu.
18.08.23 (127).jpg
Padało, ale wyszło słońce. SU4210 z Borami z powrotem.
18.08.23 (130).jpg
18.08.23 (133).jpg
Twórczość miejscowych.
18.08.23 (134).jpg
Przyjeżdża Wilda. Żegnam się z Ostbahnem.
18.08.23 (139).jpg
Następnego dnia pojechałem do Wolsztyna.
CDN.

OP
OP
grek

grek

Aktywny użytkownik
Reakcje
506 7 0
Niedawno było ,,Stare Kurowo Strikes Back", ale o tym później.
Nadeszła pora na Wolsztyn.
Wziąłem ze sobą mojego przyjaciela, do którego kilka lat temu przylgnęło przezwisko ,,Baden" - i tak zwać go będę. Plan był następujący: o stosownej godzinie skoczyć do Szreniawy, aby złapać specjalnego z Polregio, potem specjalnego od Wolsztyna. No więc wsiadamy w pociąg z rana, wzmacniany na dwa szynobusy.
101_3336.jpg
101_3337.jpg
101_3338.jpg
Rampa. Podczas modernizacji tor skrócono, tak że jest tylko żeberkiem.
101_3341.jpg
Szreniawę wybrałem dlatego, że rano słońce nie będzie tam nad torem - linia zakręca mniej więcej na południe. Idziemy, zahaczając o żabkę.
101_3346.jpg
Specjal z Polregio, na czele 501, skład powodem moich zmartwień dnia poprzedniego.
101_3367.jpg
Kwadrans później jedzie ,,Cegielski", na czele miała być Pt47, niestety albo stety czeska 555. Skład tylko nie pasuje, ale cóż.
101_3377.jpg
Razem z nami zdjęcia robili tacy ludzie, szlakiem żelaznym wracają do domu.
101_3379.jpg
Wracamy na stację i czekamy spokojnie na szynobusa.
101_3383.jpg
Wzmocniony był ten skład bardziej poranny, oczywiście nikt nie wpadł na to, że tym późniejszym ludzie pojadą, no więc był całkowicie zawalony. SA132-008. Siadamy przy kabinie maszynisty z tyłu - miejsc nie ma. Obok dzieciaki latające po tej części szt, jeszcze półtorej godziny...
101_3404.jpg
Po jakimś czasie tlenu na składzie było coraz mniej, toteż gdy wypluci zostaliśmy na stacji docelowej. Wiele ludzi narzeka na to po modernizacji jest do niczego. Szkoda starego Wolsztyna, ale trzeba przyznać że jest wygodnie i funkcjonalnie.
101_3405.jpg
Dwa bohuny ze składu.
101_3406.jpg
Od strony Zbąszynka zajechał specjalny z Freightlinera, E6ACTd-106 na czele.
-Jak do tej parady jeszcze tyle czasu, to ja idę spać.
-Spoko, to idziemy do parku.
-Dobra, ale gdzieś głębiej, żeby nikt swojej wiedzy z edb nie próbował na mnie.
Więc poszliśmy do parku, on dał nura kilkadziesiąt metrów w krzaki i uderzył w kimono.
101_3417.jpg
101_3450.jpg

cdn.

Załączniki

OP
OP
grek

grek

Aktywny użytkownik
Reakcje
506 7 0
SA132-008 manewruje, aby odstawić się na boczny tor.
101_3455.jpg
Obok kiosk 1231.
101_3462.jpg
ST44-1206 przestawia, jak się okazuje, żeby manewrować z sonderzugiem, co ma przyjechać niedługo.
101_3463.jpg
101_3465.jpg
SU42-501 stała na bocznym, przy masie kiosków. Drożyzna taka że ja nie mogę, oranżadka ze szklanej butelki za 6 złotych na miejscu.
W Suwałkach koło dworca w monopolowym piję taką za 1,50 (na miejscu).
101_3471.jpg
Pyk pyk, przestawić się gdzieś indziej.
101_3489.jpg
Tu to jak nad morzem wygląda. Jutro jednak nie będzie tutaj nic...
101_3497.jpg
Na stację wjeżdża na pełnej pecie Tubize ze składem.
101_3510.jpg
A z tyłu Energie.
101_3512.jpg
I Pt47-65, wreszcie wśród żywych....
101_3521.jpg
Przyjechał sonderzug z Cottbus, spaceruję wzdłuż niego.
101_3546.jpg
101_3555.jpg
101_3558.jpg
Skład, o którym marzą wszyscy z tiktoka, co mają ,,mk" w nazwie.
101_3567.jpg
101_3568.jpg
Zaraz będzie parada, idę do parczku obudzić Badena, który dwie godziny leżał zmorzony snem sprawiedliwego.
cdn.

Załączniki