Witajcie!
Przerwa taktyczna od budowy pola trwa... ale poczucie głodu rośnie i trzeba za jakiś czas wrócić do tematu. Odpoczynkiem był tabor, ale też mały, a może w przyszłości duży projekt
Oglądając most
@kuznior na imprazach modułowych zamarzyłem też mieć most w swojej kolejowej izbie! Jednym z bardziej intrygujących mnie mostów jest nieistniejący już most rozładunkowy o konstrukcji betonowej przy nieistniejącym szybie Alfred KWK Jowisz w Wojkowicach. Niestety nie było mi dane zobaczyć go osobiście, a jedynie na nielicznych zdjęciach. Między innymi znanemu zdjęciu wykonanemu przez nieocenionego Leonarda Idziaka jeszcze w latach 60-tych przed elektryfikacją i z sygnalizacją kształtową.
Zdjęcie zaczerpnąłem ze strony
https://kolejpiaskowa.eu/ którą również należy przywołać i polecić, ale opublikowane jest również w monografii poświęconej kolejom piaskowym. Jeden z jej autorów Mariusz Furtek zwykł o nim mawiać bunkier... o czym później...
Dlaczego Alfred? Chciałem wykonać most betonowy, bo wydawało mi się, że będzie łatwiej. Chciałem też wybrać most o oryginalnej konstrukcji, którą łatwo będzie narysować i wykonać. Z pomocą przyszedł Kolega
@kuznior wspierając mnie rysunkami za co dziękuję! Projekt poszedł dość sprawnie i przyjemnie... całość miała być z kartonu o różnej grubości, którego realizację zleciłem kotebi.eu
Zabawa trwa, ale pamiętaj... nie wychylać tego kielicha!
"Góra" powstała niezależnie od konstrukcji nośnej, którą sklejałem z kilku warstw. Niestety był to zły pomysł, bo nie skleiłem go wystarczająco starannie i deformacja uniemożliwiła jej wykorzystanie... dlatego kolega wykonał mi te same detale już ze sklejki. Jego ograniczenia technologiczne wymusiły łączenie na długości, ale zostanie ono później zamaskowane... tak prezentuje się całość
Niestety w gorącej wodzie kompany nie zaimpregnowałem kartonu, co było błędem. Mimo wszystko później w kluczowych miejscach zrobiłem to i postanowiłem pomalować całość, aby ocenić, co jest do poprawki...
I tak pierwsze wnioski są. Wiem, co poprawić i jak wykonać... mam nadzieję... na pewno będzie sporo szpachlowania.
Docelowo całość konstrukcji chcę "pokryć betonem Fallera" i pomalować. Dalszy etapem będzie wykonanie konstrukcji wewnątrz mostu, co chyba będzie najtrudniejszym etapem. Na tą chwilę most prezentuje się następująco...
@pyro dziękuję za podpory!
Dlaczego bunkier? Most był gigantyczny! W modelu ma długość prawie pół meta, co mnie przeraża! Dopiero po sklejeniu widać jego ogrom. Do tego jest mostem betonowym z pomostami wewnątrz konstrukcji nośnej, co jeszcze bardziej podnosi jego atrakcyjność, ale i trudność wykonania... mimo wszystko jest piękny i intrygujący! Prawdziwy bunkier!
Jeśli miał by stanąć na...
pojechałem w miejsce, gdzie stał... właśnie kończą budować tam market...
Dziękuję za uwagę... INO PIOCH!