• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Kolej piaskowa w miniaturze

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
2.890 29 2
202309231649.JPG

Na piaskowni niewiele się zmieniło, ale ruszył temat tła i boków. Musiałem wymyśleć sposób montażu wszystkich ścian i konstrukcji na górze. Tłem zajęły się dzieci i namalowały plakatówkami niebo, które docelowo chciałbym zastąpić zdjęciem zrobionym z drona. Zobaczymy, co z tego wyjdzie, bo plan na jego wykonanie padł rok temu i coś trudno z realizacją... Na bokach zrobię wycięcia w świetle toru, ale ciągle nie mam pomysłu na pokrycie tych ścian. Zdjęcie będzie tu trudno zrobić ze względu na perspektywę. Myślałem nad samoprzylepną folią lustrzaną. Może ktoś podpowie, jakieś inne ciekawe rozwiązanie...
Docelowo oświetlenie chciałbym zrobić przy użyciu listwy led. Na zdjęciu doraźnie dwie lampki biurkowe. Powoli, powoli do przodu...

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
2.890 29 2
202310211032-3.JPG

Dzień dobry! ;)
Kolejny etap budowy mojej dioramy dobiegł końca. Misję nosząca kryptonim "tło" uważam za zakończoną powodzeniem, a jak Wy uważacie?
Jest, to pierwsze moje tło dla dioramy i wnioski z jego wykonania na pewno zaowocują przy kolejnych piaskowych projektach. Co ciekawe las powstał u fotografa w Gliwicach, a niebo w drukarni w Poznaniu. Kolejny etap, to patyna torowiska i zwożenie drewna do lasu, czyli kształtowanie powierzchni pola. Termin oddania piaskowni hrabiego Bognera von Radlińskiego został wyznaczony na koniec roku, więc trzeba podkręcić tempo!
Wszak kolejne piaskowe projekty w H0 czekają na realizację! INO PIOCH! :love:

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.204 301 15
Z mojego punktu widzenia, gdzie odwzorowanie koloru jest rzeczą nadrzędną dla mych zboczonych oczu, te sosny są okropne. Rozumiem, że są to sosenki od Freona. Kupiłem jedną i nawet nie można zwalić winy na aparat podkręcający kolory. To nie ta paleta barw. Wiem, że nie każdy to widzi, i wcale nie musi, może tobie wcale nie przeszkadzać i nie będzie w tym nic złego, ale mnie aż wykręca :) To takie disco polo wśród barw. Dla porównania polecam prace kolegi Joris Charbonnier - moim zdaniem jeden z mistrzów koloru.
FB_IMG_1698129796382.jpg FB_IMG_1698129799831.jpg
Ale nic straconego - przemyśl użycie aerografu i rozbielonej farby tamiya xf62 lub xf65 lub mieszanki obu tych kolorów.

Poza tym, diorama piękna.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
2.890 29 2
Z mojego punktu widzenia, gdzie odwzorowanie koloru jest rzeczą nadrzędną dla mych zboczonych oczu, te sosny są okropne. Rozumiem, że są to sosenki od Freona. Kupiłem jedną i nawet nie można zwalić winy na aparat podkręcający kolory. To nie ta paleta barw. Wiem, że nie każdy to widzi, i wcale nie musi, może tobie wcale nie przeszkadzać i nie będzie w tym nic złego, ale mnie aż wykręca :) To takie disco polo wśród barw. Dla porównania polecam prace kolegi Joris Charbonnier - moim zdaniem jeden z mistrzów koloru.
Zobacz załącznik 1008770 Zobacz załącznik 1008771
Ale nic straconego - przemyśl użycie aerografu i rozbielonej farby tamiya xf62 lub xf65 lub mieszanki obu tych kolorów.

Poza tym, diorama piękna.
Na początku dziękuję za miłe słowo! To moja pierwsza diorama i każdy jej centymetr jest poligonem doświadczalnym i lekcją.
Zdjęcie udostępniłem tutaj i na FB. Kiedy zobaczyłem kolory na innym komputerze, to przeraziłem się, co za kolorystyczny badziew wypuściłem... niestety mam tendencję do podkręcania zdjęć przy obróbce i często odbiegają one od rzeczywistych. Tak jest i tutaj... niestety...
Drzewka Freona były kompromisem między jakością i ceną wśród produktów, jakie są dostępne na rynku. Nie czułem się też na siłach robić 40 drzew zaczynając przygodę z dioramą przeznaczoną do zdjęć taboru... myślę, że nie zrobiłbym nic lepszego od tego, co wykonuje Freon stąd moja decyzja. Dziękuję za rady może za jakiś czas dojrzeję do podjęcia ryzyka ich podmalowania ;)

Moim Mistrzem jest człowiek z profilu YT - Boomer Diorama | River Railroad! Ale nie oglądam zbyt często, aby się nie dołować... :eek:
https://www.youtube.com/shorts/SdqKB1gAkqg

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.204 301 15
Boomer jest niezły. To fakt. Często oglądam, choć myślę że nieco przeskalowuje pewne elementy.
Co do malowania - nie jest to wcale trudne, a efekt naprawdę ciekawy. O ile masz aerograf.
Moje sosny też malowałem.

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
2.890 29 2
20231105_083840.jpg

Kolejne połacie pola nabierają kształtu również pod scenki rodzajowe, których parę będzie... Kierownik pola już gna gonić miłośników kolei z aparatami, co zresztą przeżyłem w rzeczywistości ;)

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
2.890 29 2
Zapominałeś dodać.....

INO PIOCH ;)
Bezwzględnie zapomniałem! Dlatego wykonajmy mały skok w przeszłość do stacji podkoparkowej Korzonek, gdzie cudna TEM2 wyciąga skład radwanów, który rozładuje na przerobie.

FB_IMG_1699178433313.jpg

A teraz wykonajmy skok w przyszłość i zadajmy sobie pytanie, czy i na polu hrabiego Bognera von Radlińskiego również zawita taki tabor? Owszem! Takie są plany! Wszak INO PIOCH! :p

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
2.890 29 2
Witajcie przed... przerwą!?! :niepewny:
Im bliżej końca projektu niewielkiej dioramy do zdjęć, który urósł do dużego projektu tym widzę, że bardziej się spieszę. Popełniam więcej błędów i narasta irytacja. Najpewniej również przez mój kiepski warsztat wszak, to pierwsza diorama. Brak umiejętności w ukazaniu detali powoduje, że wychodzi, jak wychodzi... Niestety kiedy robią to prawdziwi Modelarze wszystko wygląda na łatwe... pozostaje znów przyznać rację, że Koledzy piszący by nie rzucać się na głęboką wodę do dużych projektów mają rację! :podstepny:

Przed przerwą wykonałem w ramach wolnej soboty kilka zdjęć, które tylko ukazują pewne niedoskonałości, ale i pozwalają na fajną zabawę. Światło w postaci dwóch lamp biurkowych jest porażką. Muszę ukończyć oświetlenie, ale po przerwie... :ostrozny:

Taka mała podróż już nie tylko w wyobraźni... scenka z TKt2, które pracowały w piaskowni Brzozowica :love:
Co prawda nie z wagonami 15W i 22W, ale mam nadzieję, że @pyro przybędzie z pomocą i jego 409Va nadadzą historycznego realizmu ;)
Gazikiem zasuwa oczywiście siejący postrach kierownik pola :eek:

202311111354-2.JPG

Teraz rzut oka na BR52 ze składem... to teraz cel mojej odskoczni, czyli skok w piaskowy tabor. Plan na wykonanie Ty2-4504 choć niedawno trafiłem na inne zdjęcia piaskowego Ty2 z wypukłymi drzwiami dymnicy. Decyzja do numeru jeszcze otwarta...

202311111358-2.JPG

Na piaskowni odbyły się próby z radwanami i M62... niestety zakończone wykolejeniem! Mechanik spychając wagony wykoleił jeden z nich jednym wózkiem! Kierownik dostał spazmów! Ruszył konwój z pomocą... na czele Gaz, a za nim pozyskany z WP Star 266 zaadoptowany na obwoźny warsztat kolejowy! :love:

202311111417.JPG

Na miejscu... w tle niezawodny Ty2 wyciąga z pola skład trzyosiowych piaskarek...

202311111407.JPG

Tyle przed przerwą :cenzura: Do poprawy na pewno...
- przejście ziemi do piasku na krawędzi pola,
- muszę dobrze przemyśleć, co dalej z ukształtowaniem piasku na powierzchni skarp...
- las musi dostać więcej zieleni niskiej, może i średniej,
- piasek w wagonach musi być poprawiony, bo odcień odstaje od pola,
- niebieski na niebie szczególnie w górnej połowie jest chyba zbyt intensywny,
- konieczna waloryzacja całości taboru,
- oświetlenie,
- dopracować fotografowanie...

To na tyle... INO PIOCH! ;)

Ostatnio edytowane:

Fisz

Aktywny użytkownik
H0e
GGM
Reakcje
62 0 0
Ja tam widzę jeden wózek w torach, i jedną oś drugiego też... będzie więcej roboty!

Maszyny piaskowe, a na pewno Tamary miały często wkolejnice leżące na burtach, wszak każdy wiedział, w jakim stanie bywały szlaki i czym może się skończyć "kolejny nudny dzień w pracy", nie rozumiem angażowania takich sił do wykolejenia wagonu, hah :p Gagar pewnie też gdzieś ma takie cuda walające się po podłodze... chyba tylko z uwagi na wagę takiej pojedynczej stalowej wkolejnicy przyjechało wsparcie.