• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Kolej piaskowa w miniaturze

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
4.100 35 2
Mamy kolejny budynek gotowy. Stanie przy stanowiskach do obrządzania parowozów. Brudno tam...

202503131800-2.JPG

Ten potworek ma 3,5cm wysokości... ale, jak to na zdjęciach widać wszystkie niedoróbki :X3:
W sumie 100% karton wykluczając folię w oknach i drut na klamki...
Jedno pomieszczenie dla urozmaicenia w nocnych ujęciach oświetliłem i wyposażyłem, ale w środku i tak nic nie widać...

202503131806.JPG

Podziwiam modelarzy, którzy z wielkim szczegółem wyposażają obiekty. Ja chyba ograniczę się do hali parowozowni i zaplecza. Absorbuje to masę czasu, a 10 lat strzeli niczym z bicza i stacja musi być gotowa! :ROFL:
Z piaskowym pozdrowieniem! INO PIOCH! :love:

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.535 12 0
"Ładniusie to to zrobiłeś!"

10 lat... Myślałem, że celujesz w termin 31 grudnia 2031 na ukończenie projektu? Wtedy pyknie równe 10 lat od ostatniego "Wojciecha". Idealna data o głębszej symbolice;)

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
4.100 35 2
Trzeba odpocząć od wagonów... robiąc coś z wagonów :ROFL:
W Pyskowicach przy wyciągu Teudloffa ustawiono wagon 15W nitowany, a na nim pudło z drugiego wagonu bez podłogi. Dolne pudło dostało trzy zsypy ładujące węgiel do wagoników wyciągu. W wagonie wybudowano środkowy zestaw, zdemontowano rolki, a pod koniec lat 90-tych zastąpiono nowymi pudłami wagonów nowszego typu. Tak powstały zasobnik ładowany był za pomocą dźwigu z łyżką ułatwiając ciężką pracę obsłudze.
Dwa uszkodzone przy wykańczaniu podła wagonów zostały wykorzystane na odtworzenie takiego stanowiska.

202505141920.JPG

Teraz malowanie, nałożenie kalek, które jeszcze mi zostały po nieudanych pracach z właściwymi wagonami. Oba pudła dostały inne numery...

202505170850.JPG

Teraz czas na lakier, czarne podwozie, a później brudznko i wungiel! ;)

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
4.100 35 2
202505181615.JPG

Zasobnik gotowy choć nie myślałem, że tak szybko pójdzie... jakieś dodatkowe bródzonko na etapie ustawiania na module. W tle kilka kadrów z różnych źródeł pozwalających inspirować się rzeczywistym obiektem... jak wyszło oceńcie sami :niepewny:

Ostatnio edytowane:
OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
4.100 35 2
Cześć! Oby listopad był spokojniejszy, bo październik był dla mnie wyjątkowo bogaty w nowe doświadczenia, masę emocji i radości...

Tydzień temu dzięki zaproszeniu @Merlin i BGM oraz gościnie pozostałych organizatorów zawitałem do Czechowic, gdzie mogłem testować swój piaskowy skład wspólnie z Synem przez całą sobotę. Testy wypadły zaskakująco pomyślnie i wiem, co muszę poprawić.... serdeczne dzięki! Było rewelacyjnie móc pokonywać kolejne metry modułów swoim piaskowy jeszcze krótkim składem! :)

FB_IMG_1761590630365.jpg

W ostatni weekend w wyniku działań @Dominik oraz gościnie ekipy PMM H0 zawitałem z pracami wykonywanymi przez ponad 3 lata do Ośrodka Kultury w Czyżowicach. Tam zaliczyłem swój wystawienniczy debiut w ramach warsztatów modelarskich. Był to mój pierwszy taki pokaz w roli wystawcy... dość stresujący, bo debiutować obok pracy Leszka Lewińskiego jest dużym wyzwaniem. Dziękuję @Krzych374 za wsparcie w targaniu gratów oraz wszystkim pozostałym za niezwykle miłe przyjęcie, krytykę, rady, rozmowy, dyskusje okupione dużymi emocjami oczywiście w zakresie górnictwa ;)
Jeden gniocik, bo aparat został w domu...

FB_IMG_1761590619729.jpg

Był to niezwykły miesiąc owocujący w wiele wrażeń i utwierdzający mnie, że modelarstwo kolejowe jest fantastyczną pasją! Dziękuję Wam wszystkim... INO PIOCH ;)

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
455 3 0
Byłem widziałem i dalej szukam szczęki gdzieś w kącie. Zarówno makieta Leszka Lewińskiego jak i Grzegorza prezentowały się super.
Za zgodą Grzegorza odbył się przejazd testowy nowej Tekatki, wiadomo że nie pasuje do klimatów piaskowych, ale według mnie nawet pasuje (pomijając brak waloryzacji) do tej scenerii :LOL:.
20251025_120212_s.jpg

Na drugiej fotce piaskowy gagar z załadowanymi kolebami 25Wya
20251025_153217_s.jpg

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
4.100 35 2
Pyrsk! Pyskowicka kolej piaskowa swój pierwszy most zlokalizowała w 1913 roku przy dawnej kopalni Hedwigswunsch, a później KWK Jadwiga i dalej KWK Pstrowski. Pierwotnie szyb nazywał się Euling przemianowany po wojnie na Wojciech po zakończeniu prowadzenia podsadzki przekształcony na most rozładunkowy składu piasku budowlanego. W latach 70-tych konstrukcja mostu została wymieniona na podwójna kratownicę podpartą betonowym filarem, który pozwalał na składowanie osobno piasku budowlanego i płukanego po budowie w Kotlarni zakładu przerobu piasku. Most eksploatowano do grudnia 2020 i był najdłużej eksploatowanym mostem na sieci danych kolei piaskowych.

201006292005.JPG

A&S Projekt - https://modelekartonowe.eu w swoje ofercie posiada od niedawna przedmiotowy most wykonany w formie kitu do składania z kartonu. Oczywiście rzuciłem się na niego, jak szczerbaty na suchary… tempo budowy było duże!

202602111620.JPG

Wszystko kleiłem kropelką jednocześnie impregnując istotniejsze elementy konstrukcyjne.

202602121708.JPG

Most jest fajnie przemyślany i jego składalność jest dość przyjemna. Jednak nie do końca wszystkie elementy do siebie pasują, co nie jest przeszkodzą nie do pokonania szczególnie w papierze... pewne elementy troszkę przerobiłem pod siebie i dopasowałem do prawdziwego mostu, jak choćby elementy ustawiające rolki wagonu przed najechaniem na prowadnice, które zostały bardzo mocno zaimpregnowane kropelką... na całość projektu poszło blisko 30 tubek! :ROFL:

202602131720.JPG

Obie prowadnice wykleiłem do obu konstrukcji mostu tzn. obu konstrukcji w sumie... ciągle pilnując płaskości, równoległości, aby nic się nie pogięło... Od środka pomalowałem kolorem całość, aby uniknąć męczarni po złożeniu. Malowałem podkładem Tamiya i zakładam, że on wraz z lakierem na finał plus wcześniej kropelka zaimpregnują wystarczająco karton.

202603010920.JPG

Detale od dołu konstrukcji...

202603031932.JPG

No i na dziś tak to wygląda... Autor projektu przewidział rozładunek wagonów zgodnie z wytycznymi @kuznior i w najbliższą sobotę na spotkaniu BGM dokonamy prób z jego wagonami. Jeśli próby wypadną pozytywnie, to powstanie miejsce, gdzie most znajdował się w rzeczywistości... trzymajcie kciuki! ;):love:

202603031932-2.JPG

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
4.100 35 2
Znaczy w zależności jaki piasek był na wagonach to wjeżdżano z odpowiedniej strony - bo jak rozumiem na most w celu rozładunku można wjechać z dowolnej?
Dokładnie. Zasada była taka, że górna rolka nabiegowa zawsze jechała pierwsza do kierunku łagodnego i w tym ustawieniu sklad wjezdzal na most. Składu nie można było obracać. Jednak wjazd przez ciągnięcie lub zepchniecie z drugiej strony był możliwy i zależny od zapełnienia muszli pod mostem. Na Wojciechu było tak samo, a że most byl długi przedzielony filarem bylo łatwiej... w ostatnich latach nawet kopalnia opisała most z jednej płukany i z drugiej budowlany.