• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Kolej piaskowa w miniaturze

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.452 29 2
Mamy kolejny budynek gotowy. Stanie przy stanowiskach do obrządzania parowozów. Brudno tam...

202503131800-2.JPG

Ten potworek ma 3,5cm wysokości... ale, jak to na zdjęciach widać wszystkie niedoróbki :X3:
W sumie 100% karton wykluczając folię w oknach i drut na klamki...
Jedno pomieszczenie dla urozmaicenia w nocnych ujęciach oświetliłem i wyposażyłem, ale w środku i tak nic nie widać...

202503131806.JPG

Podziwiam modelarzy, którzy z wielkim szczegółem wyposażają obiekty. Ja chyba ograniczę się do hali parowozowni i zaplecza. Absorbuje to masę czasu, a 10 lat strzeli niczym z bicza i stacja musi być gotowa! :ROFL:
Z piaskowym pozdrowieniem! INO PIOCH! :love:

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.010 1 0
"Ładniusie to to zrobiłeś!"

10 lat... Myślałem, że celujesz w termin 31 grudnia 2031 na ukończenie projektu? Wtedy pyknie równe 10 lat od ostatniego "Wojciecha". Idealna data o głębszej symbolice;)

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.452 29 2
Trzeba odpocząć od wagonów... robiąc coś z wagonów :ROFL:
W Pyskowicach przy wyciągu Teudloffa ustawiono wagon 15W nitowany, a na nim pudło z drugiego wagonu bez podłogi. Dolne pudło dostało trzy zsypy ładujące węgiel do wagoników wyciągu. W wagonie wybudowano środkowy zestaw, zdemontowano rolki, a pod koniec lat 90-tych zastąpiono nowymi pudłami wagonów nowszego typu. Tak powstały zasobnik ładowany był za pomocą dźwigu z łyżką ułatwiając ciężką pracę obsłudze.
Dwa uszkodzone przy wykańczaniu podła wagonów zostały wykorzystane na odtworzenie takiego stanowiska.

202505141920.JPG

Teraz malowanie, nałożenie kalek, które jeszcze mi zostały po nieudanych pracach z właściwymi wagonami. Oba pudła dostały inne numery...

202505170850.JPG

Teraz czas na lakier, czarne podwozie, a później brudznko i wungiel! ;)

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.452 29 2
202505181615.JPG

Zasobnik gotowy choć nie myślałem, że tak szybko pójdzie... jakieś dodatkowe bródzonko na etapie ustawiania na module. W tle kilka kadrów z różnych źródeł pozwalających inspirować się rzeczywistym obiektem... jak wyszło oceńcie sami :niepewny:

Ostatnio edytowane: