• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Kolej na ziemi łódzkiej

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.200 508 29
Dziś podczas porządków w jesieni życia znalazłem w szpargałach kilka zdjęć, nie wiem kto jest ich autorem, może ja może Piotrek, a może zupełnie kto inny, byłem na tej imprezie, ale nie pamiętam, w sumie o co innego chodzi, o wspomnienia, jeden z ostatnich jeśli nie ostatni przejazd po sieci kolei zakładowej imperium Karola Scheiblera, wtedy to się nazywało "Piknik Świętojański" gorący czerwiec roku 2007, szmat czasu. Tylko trzy fotki coby nie zabierać cennego miejsca na forum ;).

W roli głównej lokomotywa SM30-910 i wagony z "Karsznickiej Kolei", oraz lud pracujący grodu Łódź.

Tłumy i nieliczna garstka mikoli.

IMG_3519-crop.jpg

Między zabudowaniami fabrycznymi, chyba w okolicach ulicy Tymienieckiego.

IMG_3521-crop.jpg

Widok w stronę ulicy Przędzalnianej od strony ulicy Rydza-Śmigłego , tle widać ceglany budynek obok którego do dziś stoi semafor dwukierunkowy , niestety po tych torach nie ma już śladu.

IMG_3520-crop.jpg

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.200 508 29
Niestety wkradł się błąd w mojej krótkiej relacji, zasugerowałem się data pod relacją na stronie klubowej, piknik nie odbył się w czerwcu 2007 roku tylko 23 czerwca 2002 roku, przepraszam za zamieszanie.

Szkoda, że już prawie nic po tym nie pozostało.
Piotrze no szkoda, ale nic na to nie poradzimy, polecam jeśli nie czytałeś dwie relacje na stronie klubowej z tego pikniku, jest tam unikalne zdjęcie wjeżdżającego pociągu na bocznicę do Wifamy autorstwa Piotrka Chorążego.

https://www.lkmk.eu/articles.php?article_id=23

Oraz z mojej krótkiej wycieczki w to miejsce podczas amatorskich rozbiórek torów.

https://www.lkmk.eu/articles.php?article_id=25

Reakcje
3.619 30 0
Znalezione na pendrivie. Elewacja dworca stacji Łódź Fabryczna, z portretem Lenina i propagandowym hasłem "Niech Żyje 46 Rocznica Wielkiej Rewolucji Październikowej!" oraz z (o wiele ciekawszym) ogromnym rozkładem jazdy pociągów na tablicy zawieszonej obok drzwi wejściowych. Zastanawiam się, jak dobrze widać było z poziomu oczu czytających, wiersze na samej górze rozkładu ? Podejrzewam, że osoby ze słabszym wzrokiem mogły mieć problem z rozczytaniem podanych tam godzin :niepewny:

Łódź Fabryczna - przed stacją PKP. Rok 1963 (jak w opisie fotografii). Fot. CAF - Bogdan Łopieński.

Łódź Fabryczna - Rok 1963 przed stacją PKP. Fot. CAF - Bogdan Łopieński.jpg

Ostatnio edytowane: