• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Kolej na ziemi łódzkiej

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.861 536 29
To w tym roku ostatni raz i nie zawracam Wam głowy, trzeba trochę złapać dystansu i odpocząć.

Na pierwszym planie ulica Niciarniana i po lewej budka strażnika przejazdowego, po prawej miejsce po budynku stacyjnym/ przystankowym, jak kto woli, zdjęcie robione z kładki nad torami przy ulicy Józefa, za plecami już się czuło oddech nadchodzących zmian, idzie nowe nie do końca dobre i przemyślane, ale jak to u nas bywa, w oddali przejazd przez ulicę Widzewską , można było zrobić nad lub pod kilka lat było rozgrzebane, ale po co, lepiej potem lać łzy jaki to paraliż bo jedna strona na drugą się nie może przedostać.

P1130462.JPG

Podczas zebrania klubowego na Widzewie po usunięciu klubu z PŁ cyknąłem fotkę EP09-044

P1130190.JPG

A to wspomniane zebranie, ale byliśmy młodzi i pełni entuzjazmu.

P1130199.JPG

I kawałek historii, 2004 rok znacie tych gentelmanów obserwujących robiącego zdjęcie , a nie pamiętam kto to był, a nie SM42 w Karsznicach.
Dwadzieścia jeden lat, aleśmy się posunęli że tak powiem.

PB130038.JPG

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.861 536 29
To nawet nie kolej na ziemi łódzkiej to jej powolne znikanie, wyszedłem z domu bo jeszcze chwila i kolejne radyjko (tv nie posiadamy) podzieliło by los poprzednich i poleciało by przez balkon na wycieczkę, reklamy i świąteczne piosenki nawet taką ostoję spokoju jak ja mogą doprowadzić do szału.
Dawno temu często bywałem na Fabrycznej, jechałem sobie tramwajem, miałem wtedy migawkę (pewnie nie wszyscy wiedza co to) na ul.Kopcińskiego wysiadałem i schodziłem na dół na ul.Tuwima, potem prawie niezmienioną ścieżką dochodziłem do torów i w lewo na "Fabrykę".
Ona ta ścieżka.

IMG_20251225_114937918.jpg

I szło się nie niepokojonym przez nikogo i stawiało się prawa nogę potem znów lewą i pochłaniało metry, dziesiątki, setki, tysiące, i błękitne oczy jeszcze nie wyblakłe tak i bardziej ciekawe i one widziały a aparat rejestrował.

P1090517.JPG

Powolne przyrody zwyciężanie, powolne odchodzenie w niebyt w niepamięć, znikanie.

I dziś w ten mroźny dzień mniej więcej to samo miejsce w oddali wiadukt na Kopcińskiego i słup wyższego napięcia i budynek, jeno drzewo urosło a i perspektywa się zmieniła bo niżej jest grunt ta nasza matka ziemia, ech łza w oku, w sercu żal.

IMG_20251225_114503734_MP.jpg

I tak sobie na tej pustej jezdni stoję bo nic i nikt nie jedzie, a tu cichcem z ul.Wierzbowej coś podjeżdża, no radio i wóz, no myślę, udany dzien (zniknely mi wlasnie polskie znaki) ale koncze, puscili nie zakuli w dyby, kazali tylko uwazac, sa jeszcze normalni ludzie w tym kraju.

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
327 14 9
Znikają coraz szybciej już nie bocznicę, magazyny nastawnie a ich ślady. ŻW Łodzi Warszawie czy też okolicach zmodernizowanych i od chudzi nich stacji a przy okazji likwidacji przemysłu

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.357 104 4
Znikają coraz szybciej już nie bocznicę, magazyny nastawnie a ich ślady. ŻW Łodzi Warszawie czy też okolicach zmodernizowanych i od chudzi nich stacji a przy okazji likwidacji przemysłu
Taka "kolej" rzeczy, niebawem znikną sygnalizatory i zastąpi je sygnalizacja kabinowa.
Jedyna szkoda, że w Polsce nie szanuje się historii, wiele z kolejowych budowli nie musiało i nie musi zniknąć, bo nawet jeśli nie jako część funkcjonującej infrastruktury kolejowej to zawsze to jakieś dobro i kawał historii.

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
327 14 9
Taka "kolej" rzeczy, niebawem znikną sygnalizatory i zastąpi je sygnalizacja kabinowa.
Jedyna szkoda, że w Polsce nie szanuje się historii, wiele z kolejowych budowli nie musiało i nie musi zniknąć, bo nawet jeśli nie jako część funkcjonującej infrastruktury kolejowej to zawsze to jakieś dobro i kawał historii.
Mieliśmy i mamy bogatą tradycję ale niestety niską kulturę techniczną i szacunek do historii.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.357 104 4
Mieliśmy i mamy bogatą tradycję ale niestety niską kulturę techniczną i szacunek do historii.
Najgorsze, że to nie do końca my wszyscy, tylko ci co decydują.
Ostatnio oglądałem filmik z berlińczykiem, który z miłości do RhB przeprowadził się do Szwajcarii, prowadzi kawiarnię na dworcu w Chur, a mieszka w budynku stacji St. Peter Moulinis i jest zobowiązany do dbałości o wygląd i stan techniczny.
U nas często zarządcom to zwyczajnie zwisa, zamiast wynająć lub sprzedać w rozsądnej cenie wolą aby wszystko uległo zniszczeniu i najlepiej znikło z powierzchni ziemi, a problem rozwiązał się sam.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.861 536 29
Pierwszy dzień roku dla mnie udany, poszliśmy z Balbinką na długi spacer mimo iż warunki atmosferyczne nie są rewelacyjne.
Na Chojnach ruch jakby wszyscy wstrzymywali się że by tylko dziś pojeździć.
Na początku dwie WM15 w pełnym rynsztunku bojowym.

IMG_20260101_115807110_MP-crop.jpg

Potem długi skład towarowy.

IMG_20260101_120941760_MP-crop.jpg

Tatu, tatu oć pociong jedzie.

IMG_20260101_121344381_MP-crop.jpg

Ełków jak psów, i inne nowoczesne plastik fantastik, ale tych nie pokazuję bo nie lubię, jeśli intensywność ruchu się utrzyma to warto będzie Chojny odwiedzać.
Zrobiliśmy 9 km z buta no Balbisi łatwiej bo ma cztery łapki, wróciła cała mokra ale zadowolona.
A o to chodzi w nowym roku, co nie.

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
327 14 9
Najgorsze, że to nie do końca my wszyscy, tylko ci co decydują.
Ostatnio oglądałem filmik z berlińczykiem, który z miłości do RhB przeprowadził się do Szwajcarii, prowadzi kawiarnię na dworcu w Chur, a mieszka w budynku stacji St. Peter Moulinis i jest zobowiązany do dbałości o wygląd i stan techniczny.
U nas często zarządcom to zwyczajnie zwisa, zamiast wynająć lub sprzedać w rozsądnej cenie wolą aby wszystko uległo zniszczeniu i najlepiej znikło z powierzchni ziemi, a problem rozwiązał się sam.
Oczywiscie . Mamy przykłady w temacie motoryzacji ,lotnictwa i paru innych dziedzin gdzie osoby prywatne dużo robi a oddolnie.
Czy ktoś z kolegów posiada wiedzę na temat układu torowego cukrowni Dobrzelin?Rozpoczyna się on na stacji Żychlin i jeśli wierzyć google maps przynajmniej na części trwa remont bądż rozbiórka.
ps Robo wydał model cysterny w oznakowaniu tej cukrowni i stacji Żychlin

Ostatnio edytowane: